Υπάρχουν παραθεριστές, τουρίστες και μια μερίδα ανθρώπων που μέσα σε δύο εβδομάδες θέλουν να ζήσουν όσα στερήθηκαν έναν ολόκληρο χρόνο. Οι Σπέτσες είναι παραδοσιακά ο προορισμός για ταξιδιώτες που ξέρουν τι θέλουν στις διακοπές τους, αλλά κυρίως τι δεν θέλουν.

DSC_6429

DSC_6375

Οι Σπέτσες είναι οι άνθρωποί τους. Ευγενικοί μαγαζάτορες που δεν θέλουν πελάτες της μιας σεζόν αλλά πιστούς θαμώνες. Δεν ενδιαφέρονται για φθηνούς εντυπωσιασμούς, αλλά υπόσχονται ποιότητα, φιλοξενία και εγκαρδιότητα. Ξέρουν ότι το ελληνικό καλοκαίρι είναι και οι γεύσεις του. Θα σερβίρουν το πιο φρέσκο ψάρι που έφερε το καΐκι τους, θα παινευτούν για την ταραμοσαλάτα τους και όχι για επιτηδευμένα πιάτα με φαντασμαγορικά ονόματα. Οι μόνιμοι επισκέπτες του νησιού έχουν τη γλυκιά γεύση των αμυγδαλωτών στο στόμα τους. Το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής «Βανίλια» στην Ντάπια ξέρει πώς να κάνει κάθε μέρα σου πιο όμορφη. Ο Γιάννης Πλώτας και η Σπετσιώτισσα σύζυγος του Σοφία Σύρμα θα σε κεράσουν τα παραδοσιακά γλυκίσματα των Σπετσών και θα σου αφηγηθούν την ιστορία που κρύβουν αυτά τα γλυκά από αμύγδαλο και μέλι. «Οι γυναίκες των ναυτικών ήθελαν να δώσουν στους άντρες τους κάτι γλυκό, να το κουβαλούν μαζί τους στα ταξίδια. Δεν υπάρχουν πολλά γλυκά που μπορούν να διατηρηθούν για καιρό, γι’ αυτό και τους έφτιαχναν τα αμυγδαλωτά που αντέχουν». Ο Γιάννης είναι ένας Αθηναίος που ζούσε χρόνια στο Λονδίνο όπου έκανε ταινίες με τον Αλκη Δαυίδ, του άρεσε το νησί, παντρεύτηκε και έμεινε εκεί μόνιμα. Το καλοκαίρι του 2012 άνοιξε με τη σύζυγο του, μαθήτρια του Στέλιου Παρλιάρου, τη «Βανίλια» και έκτοτε περνάει από την αυλή τους όλο το νησί.

DSC_6495

Εξίσου διάσημα είναι και τα αμυγδαλωτά του Πολίτη. Από πολλούς θεωρούνται το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που αγοράζει ο επισκέπτης του νησιού. Το ζαχαροπλαστείο λειτουργεί από το 1927 και ο πρώτος ιδιοκτήτης του Θόδωρος Πολίτης άφησε το μαγαζί στην οικογένεια Παλαιολούγκα. Η μυστική συνταγή των αμυγδαλωτών περνάει από πατέρα σε γιο εδώ και γενιές. Αυτά τα αμυγδαλωτά δίνουν στους εφοπλιστικούς γάμους που γίνονται στις Σπέτσες και αυτά τα γλυκίσματα ταξιδεύουν σε Αυστραλία, Αμερική και Ρωσία στις αποσκευές των επισκεπτών του νησιού. Οι νέοι ιδιοκτήτες και συνεχιστές της παράδοσης, Μάνος και Δημήτρης Παλαιολούγκας, θα σου μιλήσουν για την παραγωγή αμυγδάλου του νησιού που κάποιες εποχές ήταν τόσο μεγάλη που ήταν εξαγώγιμο προϊόν.

DSC_6740

«Το καλοκαίρι το νησί αλλάζει, καθώς είναι η παραθεριστική κατοικία των βορείων και των νοτίων προαστίων. Το χειμώνα είμαστε 4.000 μόνιμοι κάτοικοι. Τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού βλέπεις όλο το διεθνές jet set σε απαρτία. Ο Δάκης Ιωάννου διατηρεί στην Πιτιούσα ένα υπέροχο αρχοντικό και φιλοξενεί αρκετούς διάσημους καλεσμένους. Πριν από 20 μέρες πέρασε από τις Σπέτσες ο πρίγκιπας του Κατάρ. Το νησί δεν θέλει να ακούγονται τα ονόματα των κατοίκων και των επισκεπτών του. Διατηρούμε χαμηλό προφίλ. Υπάρχει κάποιου είδους μυστικοπάθεια. Κάθε χρόνο θα περάσει από εδώ η πριγκίπισσα του Μονακό, αλλά δεν θα γίνει ντόρος στα κανάλια. Ανέκαθεν είχε κοσμοπολίτικο χαρακτήρα αυτό το νησί, από την εποχή του ευεργέτη Ανάργυρου. Στις Σπέτσες βλέπεις old money και όχι νεόπλουτους όπως στη Μύκονο», λένε οι μόνιμοι κάτοικοι που απολαμβάνουν τον καφέ τους στο καφενείο του Σταμπόλη εκεί όπου έπιναν καφέ ο Ράλλης και ο Βενιζέλος.

DSC_6752

DSC_6630

Ψάρι αλά σπετσιώτα και μαγειρευτά στον «Πάτραλη»
Σημείο αναφοράς των Σπετσών είναι και το εστιατόριο «Πάτραλης». Ο Βασίλης Πάτραλης έβαλε το πρώτο λιθαράκι ανοίγοντας μια μπακαλοταβέρνα με δυο-τρία τραπεζάκια και λίγο κρασί για να εξυπηρετήσει τους μεταφορείς από τα καΐκια με τα εμπορεύματα. Κληροδότησε την επιχείρηση στον γιο του Παναγιώτη, εκείνος με τη σειρά του στον γιο του Βασίλη (το 1965) και σήμερα το εστιατόριο τρέχουν οι γιοι του Βασίλη, ο Αργύρης και ο Νίκος (το παρέλαβαν το 1986). Ποιοι έχουν φάει στου Πάτραλη; Σύσσωμες οι φαμίλιες Καραμανλή και Παπανδρέου, η Χρυσή Βίβλος των Ελλήνων βιομηχάνων και εφοπλιστών, η οικογένεια του τέως και φυσικά ξένοι πολιτικοί και ηγέτες κρατών. Τι τρώνε; Κακαβιά και ψάρι αλά σπετσιώτα και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα (γεμιστά, λαδερά, παστίτσιο και μουσακά). Τα αδέλφια Πάτραλη δουλεύουν δέκα μήνες, έχουν μόνιμους πελάτες που δύσκολα αλλάζουν την παραγγελία τους και δηλώνουν χαρούμενοι που κάθε μαγαζί των Σπετσών έχει τη δική του ταυτότητα. «Αλλού θα πας για το ψαράκι, αλλού για το μεζεδάκι, αλλού για το κρέας και αλλού αν θέλεις μαγειρευτά. Πρέπει να έχει επιλογές ο πελάτης», δηλώνουν. «Το μενού μας μένει το ίδιο. Πινελιές προσθέτουμε. Φημιζόμαστε για την αστακομακαρονάδα και την κακαβιά μας. Οταν έρχονται στον Πάτραλη, ξέρουν ότι έρχονται σε ένα μαγαζί με εγγύηση ποιότητας. Οι μερίδες μας είναι γενναίες, “εργατικές”. Εμείς δεν ξέρουμε πώς είναι οι διακοπές το καλοκαίρι» δηλώνουν οι ιδιοκτήτες του αγαπημένου μαγαζιού του Ανδρέα Παπανδρέου στις Σπέτσες.

DSC_6821

DSC_6861

«Ταρσανάς»: Από το καϊκι στο πιάτο σου
Ο «Ταρσανάς» στο Παλιό Λιμάνι θα γίνει το στέκι σου στις Σπέτσες αν λατρεύεις το ψάρι. Μετρά 18 χρόνια ζωής και ανήκει στην οικογένεια Καλοσκάμη, γνωστούς Σπετσιώτες ψαράδες. Ο Γιώργος, ο Γιάννης και ο Μηνάς φροντίζουν να τρώνε καλά τα μεγαλύτερα εφοπλιστικά τζάκια της Αθήνας και όχι μόνο. Η ταραμοσαλάτα τους (με λευκό ταραμά, παρακαλώ) είναι το talk of the island και τα λαχανικά από το δικό τους μποστάνι κάνουν τον πελάτη να νιώθει φιλοξενούμενος σε σπιτικό κάλεσμα. Ενα συνηθισμένο βράδυ στα τραπέζια τους θα βρεις όλο το βιομηχανικό και εφοπλιστικό λόμπι της χώρας. Ισως είναι το μοναδικό νησί που οι νεαρές τηλεοπτικές σταρ περνούν απαρατήρητες μιας και οι ιδιοκτήτες τις αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο με τους μόνιμους πελάτες και ιδιοκτήτες αρχοντικών στο νησί. «Οι πελάτες μας θέλουν ηρεμία και να κάνουν ήσυχες διακοπές. Δεν είναι στόχος μας να διαφημιστούμε μέσα από τους πελάτες μας, αλλά από το φαγητό μας. Είμαστε η μοναδική ψαροταβέρνα που σερβίρει αποκλειστικά ψάρι στις Σπέτσες, με δικό μας πάγκο στην ψαραγορά και καΐκι που φέρνει το φρέσκο ψάρι καθημερινά», λένε οι ιδιοκτήτες. Στα τραπέζια του «Ταρσανά» θα δεις από τη Μαίρη Κατράντζου μέχρι τον Μάικλ Κορς και τον Κόμπε Μπράιαντ. Τι να δοκιμάσεις; Το ψάρι σε κρούστα αλατιού. Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητη και η ενημερωμένη λίστα κρασιών.

DSC_6935

DSC_6966

«Το Νερό της Αγάπης» θα το ερωτευτείς
Οι πελάτες του «Ταρσανά» αγαπούν πολύ και το εστιατόριο «Το Νερό της Αγάπης», που άνοιξε ο Δημήτρης Καλασκόμης το 2007 στην Κουνουπίτσα. Εκεί θα πας για τα θαλασσινά του (ζήτα τις γαρίδες με σάλτσα ούζου) από τα χεράκια του βραβευμένου σεφ Αναστάσιου Μπούφη (με σχεδόν 25ετή πείρα στις κουζίνες). Διαφήμιση δεν χρειάστηκε ποτέ το συγκεκριμένο εστιατόριο, μια και όλοι παραμιλούν δοκιμάζοντας χταποδάκι με καραμελωμένο κρεμμύδι. Ορδές Αμερικάνων τουριστών επιστρέφουν κάθε χρόνο για το σπαγγέτι με όστρακα. Δικαίως.

DSC_7290

Αέρας εποχής στο διάσημο «Ορλώφ»
Το «Ορλώφ» είναι ιστορικό εστιατόριο των Σπετσών, αφού τα τελευταία 25 χρόνια έχει φιλοξενήσει τα πιο γνωστά ονόματα των όπου γης jet setters. Ο ιδιοκτήτης του Χρήστος Ορλώφ μπορεί να σου διηγηθεί επί ώρες την ιστορία των Σπετσών, θα σου μιλήσει για το διατηρητέο κτίριο που στεγάζει ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια του νησιού, το οποίο χρονολογείται από το 1802 και στέγασε το πρώτο λιμεναρχείο των Σπετσών. «Αυτό το κτίριο το είχα ερωτευτεί. Δέσποζε στο νησί. Κάποτε χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες ναυτικών υλικών και κάποια στιγμή υπήρξε το σπίτι του Βαχλιώτη, αδελφού της διάσημης σκηνογράφου Ντένης Βαχλιώτη. Εκανε πολύ ωραίες βεγγέρες στη βεράντα του με καλεσμένους τη Μελίνα Μερκούρη, το Ζορζ Μουστακί και τη Ναταλία Μελά. Κατέληξε κάποια στιγμή στα χέρια μου και άνοιξα ένα μεζεδοπωλείο, πετυχημένο από τα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα λειτουργίας του».

DSC_7330

Οι Σπέτσες γνώρισαν τον μαζικό τουρισμό στα τέλη του ’70. Δεν ήταν έτοιμες για τους τουρίστες και όταν έφυγε ο φτηνός τουρισμός στα τέλη της δεκαετίας ’80 μάτωσε. Πέρασε μια δεκαετία μπερδεμένη και αποφάσισε στα τέλη του ’90 να φτιάξει τις υπηρεσίες της και να επενδύσει σε καλά καταλύματα. Για παράδειγμα, το «Orloff Resort» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004. Ηταν η εποχή όπου το νησί φόρεσε τα καλά του και οι εύποροι Ελληνες άρχισαν να αγοράζουν σπίτια στις Σπέτσες. Οι μαγαζάτορες έφτιαξαν τα μαγαζιά, κάνοντας καλή και ποιοτική δουλειά. Πλέον δεν φοβάται κανείς κανέναν στο νησί και δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Θέλουν επαναλαμβανόμενους και καλούς επισκέπτες. Οι πελάτες μας θα ντυθούν καλά, είναι ταξιδεμένοι, ξέρουν τι ζητούν, είναι σοβαροί άνθρωποι και προασπίζονται την ιδιωτικότητά τους. Τιμάμε τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται», λέει ο άνθρωπος που, μεταξύ άλλων, διετέλεσε επικεφαλής του συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων του νησιού. Συμπέρασμα; Οι Σπέτσες διάλεξαν τον κόσμο που ήθελαν για επισκέπτες. Best seller πιάτο του «Ορλώφ»; Διχάζονται οι απόψεις. Σίγουρα το κριθαράκι με γαρίδες είναι μια σοφή επιλογή. Φημισμένα πιάτα του εστιατορίου, πάντως, παραμένουν η πορτοκαλόπιτα και το σεβίτσε σφυρίδας.

DSC_7011

Σούσι και τεμπούρα του ονείρου στο «Freud Oriental»
Στις Σπέτσες θα φας σίγουρα καλά. Θα βρεις ακόμη το πιο νόστιμο burger του Αργοσαρωνικού, ενώ το σούσι του «Freud Oriental» στη βεράντα του «Ποσειδώνιου» είναι μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Το σούσι του «Freud Oriental» στην Ντάπια δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς είναι το καλύτερο την Ελλάδα. Ασυζητητί. Δοκιμάστε τα special rolls με καβουρόψυχα και νιώστε οργασμούς γεύσης στο στόμα σας. Το salmon skin roll sushi είναι εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο και όχι άδικα.

DSC_6722

Η Νόνη Δούνια ξέρει από μπέργκερ
Το «Bluefιeld Burger», που ανήκει στη Νόνη Δούνια, έχει τα πιο ζουμερά και ποιοτικά burgers που έχεις δοκιμάσει σε νησί. Το Tennessee Burger με το χοιρινό που σιγοψήνεται επί δώδεκα ώρες είναι εγγύηση. Υπάρχουν και vegeterian επιλογές, όπως φαλάφελ και τεράστιες σαλάτες που θα χόρταιναν ακόμα και τον Οβελίξ.

DSC_7067

DSC_7054

Για ποτά και κοκτέιλ στα πιο «in» μπαράκια του νησιού
Σε ένα τόσο φυσικά εντυπωσιακό σκηνικό όπως οι Σπέτσες δεν θα περίμενες να δεις φροντισμένα και κονσεπτικά μπαράκια. Κι όμως, όταν βρίσκεσαι στο «Hono & Lulu», την πιο πρόσφατη άφιξη του νησιού, ένα tiki bar με κοκτέιλ που σε μεταφέρουν γευστικά στην Καραϊβική, δεν ξέρεις τι να διαλέξεις από τον υπέροχο κατάλογο που έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Κερκύρας. Το Zombie το παραγγέλνετε ως «Walking Dead in Spetses», ενώ τα κορίτσια μπορείτε ελεύθερα να ζητήσετε από τον barman Στέφανο Γιαβόρδιο το «Bitch please».

DSC_7103

Στο «Μπαλκόνι» του Ανάργυρου Θυμαρά θα πιείτε υπέροχα κρασιά από την ενημερωμένη κάβα του wine bar. Μένει όλο τον χρόνο ανοικτό και είναι μια φανταστική πρόταση για τους 35άρηδες που δεν θέλουν να κατέβουν στο Παλιό Λιμάνι για ποτό. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού έχει ως αρχή να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πελάτες. Είτε είναι μέλη διάσημης εφοπλιστικής οικογένειας είτε κοινοί θνητοί. Θα παραγγείλετε οπωσδήποτε το «Strawberry Cobbler».

DSC_7142

To «Throubi» του Αντώνη Ορλώφ είναι στο νησί από το 1999 και είναι το αγαπημένο σου μαγαζί αν αγαπάς τις Σπέτσες. Δεν θα ακούσεις ποτέ μπουζουκοελληνικά κομμάτια στο μαγαζί του Αντώνη. Πελάτες ναυλώνουν ταξί από το Πόρτο Χέλι για να απολαύσουν ένα ποτό στο «Throubi», με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Ζεράρ Πικέ με τη Σακίρα αλλά και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ.

DSC_7179

DSC_7173

Στο «Booze» των Σπετσιωτών Χρήστου και Σωτήρη Παρασκευά θα περάσεις καλά. Είναι ο ορισμός του bar-club, αλλά καταφέρνει να παραμένει ένα παρεΐστικο στέκι στο Παλιό Λιμάνι. Φυσικά και έχουν πιει εδώ το ποτό τους όλα τα νεαρά μέλη με τα βαρύγδουπα επίθετα του ελληνικού εφοπλιστικού λόμπι, αλλά και οι τουρίστες του νησιού. Δοκιμάστε το «Booze Kiss».

Φωτογραφίες: William Faithfull