Δεν αποτελεί κανόνα ότι τα καλά εστιατόρια με ψάρι πρέπει να βρίσκονται στα νότια. Σίγουρα είναι πιο ταιριαστό να τρώμε ψάρι και θαλασσομεζέδες δίπλα στο κύμα, όμως αυτό το όμορφο σκηνικό πολλές φορές δεν εξασφαλίζει και την καλή ποιότητα του φαγητού.

Απόδειξη, ένα νέο εστιατόριο που άνοιξε πριν από λίγες μέρες στο Νέο Ψυχικό, λίγο πιο κάτω από την πλατεία της Αγίας Σοφίας. Το όνομα του Scorpina και ναι, είναι αδελφάκι της Αθερίνας που έχουμε γευτεί στη Νέα Ερυθραία. Στην κουζίνα και εδώ βρίσκουμε τον ταλαντούχο chef Γιάννη Λιάκου, που εδώ παρουσιάζει μια πιο «προσεγμένη» μαγειρική με ακόμα περισσότερα ωμοφαγικά πιάτα.

scropina

Ο χώρος λιτός περιτριγυρίζεται από τζαμαρίες που του δίνουν επιπλέον φως. Μεγάλα παρεΐστικα τραπέζια στρωμένα στα λευκά πλαισιώνουν την ευρύχωρη σάλα καθώς και ένα μικρό μπαρ σχεδόν στο κέντρο της. Τα βλέμματα βέβαια τραβάει η ανοιχτή κουζίνα με τον γεμάτο πάντα «πάγκο παρουσίασης» από ψάρια και άλλα θαλασσινά αλλά και το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού η Σκορπίνα που η φιγούρα της συναντάται σε πολλά σημεία στο μαγαζί.

Το έναυσμα για να ξεκινήσει το γεύμα σας σίγουρα θα δώσει μια κακαβιά από ψάρια ημέρας αλλά και η μους ταραμοσαλάτας –είτε μαύρη, είτε λευκή, είτε ανάμεικτη. Το σεβίτσε από γαρίδες Αμβρακικού (γνωστή ως γάμπαρη) με την ελαφρώς πικάντική γεύση λόγω της πιπεριάς jalapeños θα σας βάλει αμέσως στην ωμοφαγική φιλοσοφία της Σκορπίνας που φαίνεται να πηγαίνει σε άλλο επίπεδο. Τα σουδάκια με αβγοτάραχο Τρικαλινού, λεμονάτη σπιτική μαγιονέζα πασπαλισμένα με μαύρη ταραμοσαλάτα είναι πολύ γευστικά, όπως επίσης νόστιμο είναι και το μπαρμπούνι ταρτάρ, με τζίντζερ, τσίλι και άνθος πιπεριάς. Το δε καρπάτσιο σκορπίνας με yusu σος και αβγοτάραχο στο κέντρο φανερώνει την εξαιρετική τεχνική του chef αλλά και με πόση αγάπη φέρεται στην πολύ καλή πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί.

scorpina1

Η πληθωρική αθηναϊκή μαγιονέζα, με τα λαχανικά της και τις μωβ πατάτες από το Περού έχει κάτι το διαδραστικό –μιας και τη φτιάχνουν μπροστά σας- αλλά της λείπει μια κομψότητα που ίσως θα την κέρδιζε αν όλα τα λαχανικά –και η πατάτα- ήταν κομμένα σε πιο μικρά κομμάτια. Αξίζει να αναφέρω και το πιάτο το ψαρά που είναι για δύο άτομα και περιέχει μια ποικιλία από θαλασσινούς θησαυρούς (γάμπαρη Αμφιλοχίας, κυδώνια, μύδια, μπουκιές μπακαλιάρου κτλ) που αχνίζονται και έρχονται στο ζωμό τους που έχει ενισχυθεί με λίγο σαφράν και λεμόνι. Μοιάζει με paella θα έλεγε κανείς χωρίς το ρύζι, και έτσι είναι. Ο ζωμός είναι αρκετά γευστικός και πικάντικος που καλό θα ήταν να ζητήσετε και κουτάλι για να τον γευτείτε καλύτερα.

Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι η νέα προσπάθεια του Γιάννη Λιάκου στη Σκορπίνα- αν και είναι λίγο νωρίς ακόμα να το πω με βεβαιότητα- δείχνει ότι έχει ανεβάσει το επίπεδο της μαγειρικής του. Διακρίνεται ένας σεβασμός για την πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί –αν και πάντα το είχε αυτό ο Γιάννης- μια πιο εκλεπτυσμένη κουζίνα που δεν φοβάται τις εντάσεις και δεν χάνει τη φινέτσα της.

info
Γρηγορίου Ξενοπούλου 2, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6722223. Κόστος: 35€ /άτομο.

scorpina2

scorpina4