Οι όροι «μαμαδίσια κουζίνα» και «μαμαδίσιο φαγητό» δεν μου είναι διόλου συμπαθείς, αφενός γιατί οι περισσότερες μαμάδες -ακόμα και αυτές του παλαιού καιρού- δεν έχουν ιδέα από μαγειρική και αφετέρου γιατί τα περισσότερα φαγητά τους δεν διαθέτουν στάλα από τα χαρακτηριστικά που χαρίζουν το comfort που οι όροι ευαγγελίζονται. Ωστόσο, δεν χωρά αμφιβολία ότι το φαγητό της μαμάς είναι το καλύτερο του κόσμου όχι επειδή είναι καλό ή το έχουμε συνηθίσει, αλλά επειδή μέσα στο πιάτο βρίσκεται όλη η θαλπωρή, η αγάπη και το νοιάξιμό της.

anoigma-palia-fava

Είναι δύσκολο να βρεις την «Παλιά Φάβα» μέσα στα στενάκια των συνόρων Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης, όμως όταν είσαι κοντά θα σε οδηγήσουν τα αλουμινόχαρτα που κρατούν στα χέρια οι περαστικοί, μια και οι μερίδες της κλασικής αυτής ταβερνούλας είναι… σπιτικές! Ακόμα πιο σπιτικές τις κάνει η παρουσία της Ντίνας, που είναι η μαμά καθενός και καθεμίας από τους αμέτρητους πελάτες που γεμίζουν το σπίτι της τις περισσότερες ώρες και μέρες. Μια μαμά δυναμική και συνάμα τρυφερή, που επιπλέον ξέρει και να μαγειρεύει, βασιζόμενη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες, με ένα μεγάλο μέρος τους να έρχεται από την πατρίδα της τη Σαντορίνη.

Παρόλο που έχω επισκεφθεί την «Παλιά Φάβα» αμέτρητες φορές, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη ούτε για τα πιάτα του παλαιομοδίτικου καταλόγου, ούτε και για τα ψαρικά τα οποία βλέπω συχνά-πυκνά να καταφτάνουν στα διπλανά τραπέζια. Και αυτό γιατί το μάτι μου πάντα μαγνητίζεται από το μικρό χαρτάκι με τα μαγειρευτά, που κάθε μέρα εναλλάσσονται στις κατσαρόλες της.

paliafava57093

Μπορώ να σας πω ότι το αρνάκι στη λαδόκολλα λιώνει στο στόμα και δεν μυρίζει ποτέ, ο κοκκινιστός κόκορας είναι πάντα ζουμερός και γιαμ-γιαμ, οι μελιτζάνες και οι αγκινάρες σκέτο λουκούμι, τα σαλιγκάρια ικανά να ζορίσουν ακόμα και Κρητικό, οι λαχανοντολμάδες τέρας μεγέθους αλλά και ισορροπίας.

Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει και μερικά ακόμα πιάτα -όχι πάντως πολλά, αφού οι τεράστιες μερίδες δεν σου επιτρέπουν παραγγελίες άνω του ενός πιάτου ανά άτομο!- όμως σημαντικότερο είναι να επικεντρωθεί στη γεύση, μια γεύση ιδιαίτερης νοστιμάδας και ζεστασιάς. Προφανώς είναι αστείο να μιλήσουμε εδώ για υφές και πολυπλοκότητες, αφού απλά όλα λιώνουν στο στόμα ανακουφίζοντάς σε από κάθε δυσκολία της ημέρας, όπως άλλωστε επιτάσσει το καθήκον της μάνας. Και με τις απίστευτα χαμηλές τιμές, αλλά και την ασταμάτητη λειτουργία (κάθε μέρα από το μεσημέρι!) της «Παλιάς Φάβας», το σπίτι είναι πάντα ανοιχτό και η μαμά εκεί να σε περιμένει!

info
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9311994. Ανοιχτά καθημερινά 12.00-23.30. Γύρω στα 15 €/άτομο.