Δεν είναι πλέον μόνο ο τρόπος μαγειρέματος, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά αυτά που καθορίζουν τη γεύση ενός φαγητού. Νέες επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν πως στη λίστα πρέπει να μπει και ο ήχος.

Σε πρόσφατη έκθεση του ο Charles Spence, καθηγητής πειραματικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δίνει μεγάλη βαρύτητα στον παράγοντα του ήχου για να γίνει πιο απολαυστικό ένα γεύμα. Αναφέρει μάλιστα πολύ χαρακτηριστικά ότι «τρώμε με τα αυτιά μας». Ένα ενδεικτικό παράδειγμα που χρησιμοποιεί για να θεμελιώσει τη θεωρία του είναι αυτό του μήλου: ο τραγανός του ήχος υποδηλώνει τη φρεσκάδα του, άρα και την καλύτερη γεύση του. Επίσης αναφέρει ότι η μουσική που συνοδεύει το φαγητό σε ένα εστιατόριο επιδρά καταλυτικά στο πώς θα αντιληφθούμε τη γεύση του φαγητού που μας σερβίρουν. Σε ένα ιταλικό εστιατόριο λόγου χάριν, όπου τα πιάτα σερβίρονται συνοδεία ιταλικής μουσικής, το γεύμα μπορεί να θεωρηθεί υποσυνείδητα ως πιο αυθεντικό, άρα και πιο απολαυστικό. Η θεωρία εστιάζει δηλαδή στο πώς αντιλαμβανόμαστε το φαγητό με όλες μας τις αισθήσεις.

El-somni1
Το project El Somni των αδερφών Roca

Η επιστήμη βρίσκει αρκετά πεδία εφαρμογής της θεωρίας του Spence τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία φαγητού, τα εστιατόρια, ακόμα και σε μουσεία στο εξωτερικό όπου θεματικές εκθέσεις που διεγείρουν όλες τις αισθήσεις είναι μια νέα τάση που έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό.

China - Shanghai - Ultraviolet Restaurant
Εστιατόριο Ultraviolet-Σανγκάη

Τι επίδραση μπορεί να έχει λοιπόν μια τέτοια θεωρία στο μέλλον του φαγητού; O Spence δηλώνει ότι περιμένει από τους σεφ να προτείνουν φρέσκες ιδέες που θα στηρίζονται στην ιδέα ενός γεύματος που θα είναι μια εμπειρία πολλαπλών αισθήσεων. Η ιδέα έχει ήδη εφαρμογή σε αρκετά εστιατόρια παγκοσμίως, όπως το Ultraviolet στη Σανγκάη με τον σεφ Paul Pairet, το Sublimotion στο Hard Rock Hotel στο νησί Ibiza με τον σεφ Paco Roncero στην έμπνευση και υλοποίηση της ιδέας, αλλά και σε γαστρονομικά projects όπως η γαστρο-όπερα- El Somni των αδερφών Roca-ιδιοκτητών και σεφ του δεύτερου καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο.

Πάρτε μια ιδέα από τα concepts των Sublimotion, Ultraviolet και το project El Somni.
Sublimotion

Ultraviolet

El Somni