Συνήθως αυτό που εγκωμιάζουμε είναι τα εξαίσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των γαλλικών τυριών και όχι τη δυνατότητά τους να παράγουν… ηλεκτρική ενέργεια. Ναι, καλά διαβάσατε, ηλεκτρική ενέργεια!

Στο Albertville, της Σαβοΐας, λοιπόν, στήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου πρώτη ύλη της παραγωγικής διαδικασίας είναι το αποβουτυρωμένο τυρόγαλα, υποπροϊόν του ξακουστού γαλλικού τυριού μποφόρ.

H διαδικασία ξεκινά μετά την παραγωγή τυριού μποφόρ με πλήρες γάλα, από την οποία απομένουν κρέμα και τυρόγαλο. Η κρέμα χρησιμοποιείται ως βάση για την παραγωγή τυριών, όπως το ricotta, βουτύρου αλλά και πρωτεϊνικής σκόνης που χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής. Το υπολειπόμενο τυρόγαλο στη συνέχεια το ρίχνουν σε μια δεξαμενή με βακτήρια και με τη φυσική διαδικασία της ζύμωσης παράγεται ένα “βιοαέριο” που διοχετεύεται σε μία μηχανή που αναλαμβάνει το τελικό στάδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

beaufort

“Το τυρόγαλο είναι τα καύσιμά μας”, ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο François Decker, στέλεχος της Valbio, εταιρείας που σχεδίασε και έστησε τη μονάδα παραγωγής που λειτούργησε τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με κύριο Decker, η μονάδα αναμένεται να παράγει ενέργεια 2,8 εκατομμύριων kWh ετησίως, αρκετή δηλαδή για να καλύψει τις ανάγκες μιας κοινότητας 1500 κατοίκων!

Ωστόσο, η εν λόγω μονάδα δεν είναι η πρώτη του είδους, απλά μία από τις μεγαλύτερες, αφού η ίδια εταιρεία εγκατέστησε πριν από 10 χρόνια το πρώτο της εγχείρημα δίπλα από ένα αβαείο, όπου οι μοναχοί παρήγαγαν τυρί από τον 12° αιώνα. Από τότε, δημιούργησε περίπου 20 μονάδες μικρής κλίμακας στη Γαλλία, τον Καναδά και άλλες πόλεις ανά την Ευρώπη, ενώ το μελλοντικό πλάνο συμπεριλαμβάνει επίσης χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιταλία, η Βραζιλία και η Ουρουγουάη.