Τρώτε με τα χέρια, «ρουφάτε» τα ζυμαρικά σας και αφήνετε φαγητό στο πιάτο σας; Για όλα αυτά μπορεί στην παιδική σας ηλικία να σας μάλωναν, αλλά σε κάποιες χώρες αυτός είναι ο σωστός τρόπος συμπεριφοράς στο τραπέζι ακόμα και για τους ενήλικες…

Είναι γεγονός ότι οι διατροφικές και όχι μόνο συνήθειες διαφέρουν ανά τον κόσμο. Συμπεριφορές που θεωρούνται δεδομένες για κάποιους που βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης, μπορεί να αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά από εμάς και τούμπαλιν! Τι εννοούμε; Ας μπούμε σε μερικές μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες και θα καταλάβετε.

shutterstock_65292973

«Άξεστε», τι το θες το πιρούνι;
Ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό, το πιρούνι. Εμείς το χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλα τα φαγητά και με τον γνωστό τρόπο, πιάνουμε με αυτό το φαγητό και το φέρνουμε στο στόμα. Αν όμως ταξιδέψετε μέχρι την Ταϊλάνδη και δε θέλετε να σας πουν «άξεστους», πρέπει με το πιρούνι να «σπρώξετε» μόνο το φαγητό στο κουτάλι, όχι να βάλετε την τροφή στο στόμα σας με αυτό. Αυτή είναι δουλειά του κουταλιού. Σε χώρες της Σαουδικής Αραβίας δε και στην Αιθιοπία το πιρούνι είναι περιττό.

Ρούφα τη σούπα σου…
Μπορεί κάποιοι στη μοναξιά του σπιτιού τους να απολαμβάνουν τα ζυμαρικά ή τη σούπα τους ρουφώντας τα με το δικό τους ηχηρό τρόπο αλλά αν αυτό το κάνουν σε εστιατόριο ή σε ένα τραπέζι μεταξύ φίλων θα θεωρηθεί αγένεια από μέρους τους. Οι Ιάπωνες, κάτι τέτοιο το αποδέχονται ως απόλυτα φυσιολογικό γι’ αυτό κι αν βρεθείτε σε ένα εστιατόριο της χώρας τους θα πετύχετε σίγουρα κάποιον δίπλα ή απέναντί σας να τρώει noodles ή να απολαμβάνει τη σουπίτσα του με όλα τα ηχητικά εφέ της ευχαρίστησης..

shutterstock_89119084

Προσοχή στα chopsticks!
Αυτά τα περίεργα ξυλάκια που είναι ανυπόφορα για εμάς στη δύση που μάθαμε να τρώμε με μαχαιροπίρουνα, στην Κίνα όπου χρησιμοποιούνται ευρύτατα κρύβουν ολόκληρη φιλοσοφία. Αν λοιπόν βρεθείτε προς τα εκεί, καλό θα είναι να μελετήσετε πολύ καλά όχι μόνο τον τρόπο που θα τα πιάσετε αλλά ακόμα και το πώς θα τα τοποθετήσετε στο τραπέζι σας. Δεν τα χρησιμοποιείτε ποτέ ανάποδα, είναι αγενές και δεν δείχνετε κανέναν με αυτά. Ούτε φυσικά τα «τακτοποιείτε» στο τραπέζι με τρόπο που ίσως να εννοηθεί ότι δείχνετε κάποιον… Έτσι απλά!

«Έφαγες όλο το φαγητό σου;»
Στην Κίνα, θεωρείται αγένεια να καταναλώσετε όλο το περιεχόμενο του πιάτου σας, γιατί θα δώσετε στον οικοδεσπότη την εντύπωση ότι το γεύμα δεν ήταν καλό και θα προσβληθεί. Οπότε, αν βρεθείτε καλεσμένοι Κινέζων ούτε που να το διανοηθείτε να πάτε χωρίς να έχετε πρώτα τσιμπήσει κάτι… Ωστόσο, σε Ινδία και Ιαπωνία τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά και μπορούμε να πούμε και πιο κοντά στη δική μας λογική. Εκεί, θα προσβληθεί ο οικοδεσπότης αν δεν ολοκληρώσετε το γεύμα σας. Περί ορέξεως…