Το καθημερινό μαγείρεμα είναι ένας μικρός μπελάς ειδικά αν ο χρόνος που μπορούμε να διαθέσουμε είναι περιορισμένος. Η τεχνολογία, λοιπόν, έρχεται κι εδώ να μας «λύσει τα χέρια» με μία ακόμα ευφυή εφεύρεση…

Η εταιρεία Moley Robotics μετά από 18 χρόνια ερευνών παρουσίασε πρόσφατα τα πρώτα ρομποτικά χέρια που μπορούν να μαγειρέψουν με απόλυτη ακρίβεια κάθε τύπο συνταγής.

Τα «μαγικά» αυτά χέρια είναι άριστοι μαθητές, αφού η λειτουργία τους δεν στηρίζεται σε προγραμματισμό των όσων κάνουν με ειδικές εντολές, αλλά σε αλγόριθμο και εξειδικευμένη τεχνολογία που τους επιτρέπει να μαθαίνουν να μαγειρεύουν -στην περίπτωσή μας- όπως ένας σεφ, με απόλυτη ακρίβεια.

Robot-chef1

Σκοπός των κατασκευαστών ήταν το αποτέλεσμα να αγγίζει τα όρια της επαγγελματικής τελειότητας και αυτός ήταν και ο λόγος που συνεργάστηκαν με τον Masterchef Tim Anderson. Ο σεφ μαγείρεψε συγκεκριμένα πιάτα προκειμένου το ρομπότ να μάθει τις απαραίτητες τεχνικές από την προετοιμασία μέχρι και τον έλεγχο των θερμοκρασιών που απαιτούνται στο μαγείρεμα. Η «μαθητεία» του ρομπότ θα μπορούσε απλοποιημένα να παρομοιαστεί με φροντιστήριο ξένων γλωσσών αφού κάθε κίνηση του σεφ μεταφραζόταν αυτόματα σε «λέξεις» από μια γλώσσα που μόνο το ρομπότ μπορούσε να κατανοήσει.

Στην επίσημη επίδειξη της νέας αυτής εφεύρεσης ο Anderson δίδαξε σε πρώτη φάση στο ρομπότ τον τρόπο για να φτιάξει μπισκ καβουριού, μια συνταγή ιδιαίτερα πολύπλοκη που ακόμα και για έναν επαγγελματία είναι πρόκληση. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό!

Μέχρι το προϊόν να βγει στην αγορά, το 2018, οι κατασκευαστές έχουν σκοπό να επεκτείνουν τις δυνατότητές του δημιουργώντας επίσης ρομποτικά χέρια που θα τοποθετούν τα πιάτα και στο πλυντήριο πιάτων μετά το μαγείρεμα.

Όσοι αποφασίσουν τελικά να αποκτήσουν αυτά τα ρομποτικά χέρια θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη αφού η τιμή τους εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τα 15.000 δολάρια.

Video