Η Ελένη Ψυχούλη πείνασε στη Σύρο και μας παίρνει μαζί της για φαγητό και μεζέδες σε 4 παραλίες του νησιού.

syros2
Ο Κώστας Μπουγιούρης “ζωγραφίζει” στο Ηλιοβασίλεμα

Ηλιοβασίλεμα στον Γαλησσά σε όλες τις γευστικές αποχρώσεις
Ο Γαλησσάς, μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, έζησε μεγάλες δόξες τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Οι τουρίστες με το σακίδιο ευτυχώς δεν επέστρεψαν ποτέ, είναι παππούδες πια στις βόρειες χώρες τους, το camping δεν υπάρχει κι η Disco Αφροδίτη έχει σιωπήσει από χρόνια. Όλα είναι ήσυχα και τακτοποιημένα. Μια ξαφνική πείνα σε πιάνει μετά το μπάνιο και κάθεσαι στο Ηλιοβασίλεμα – η αλήθεια είναι πως το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι μαγικό. Όταν μπροστά σου, λοιπόν, ανοίγεται το Αιγαίο και ένα μαγαζί λευκό σαν περιστέρι, το μόνο που δεν σου λείπει είναι η υψηλή γαστρονομία. Ονειρεύεσαι απλά το ιδανικότερο ψήσιμο σε ένα πελαγίσιο ψάρι ημέρας.

syros1
Ψαρόσουπα και αχινοί στο Ηλιοβασίλεμα

Κι όμως, ο Κώστας Μπουγιούρης θα πραγματοποιήσει το όνειρό σου με μπόνους το επιπλέον μιας παραδείσιας δημιουργικής ψαρομαγειρικής, που θα σε κερδίσει γιατί είναι ντόμπρα, από ψυχής και προσγειωμένη στην απόλυτη νοστιμιά. Από καρδιάς. Από ένα μάγειρα που είναι πολύ μεγάλος «σεφ» -μετρ το προτιμώ εγώ- να δοκιμάσεις ολόκληρο μαρινάτο μπαρμπούνι σε κρούστα από ψιλό αβγό ψαριού, μπακαλιάρο, σκορδαλιά και παντζάρι σαν ζωγραφιά στο πιάτο, ψαρόσουπα του ονείρου, τηγανητό καλαμάρι δαντέλα-συριανή, ο αχινός της ώρας, ολόφρεσκη μαραθόπιτα σερβιρισμένη σαν τάρτα, καπνιστό χέλι πάνω σε στρώμα από φύκι. Από καρδιάς και ο κόκορας με τα ζυμαρικά, ο μουσακάς στο πήλινο και τα γεμιστά και το κουνέλι. To ίδιο και το γαλλικό προφιτερόλ στο τέλος, και η lemon pie και το παγωτό μαστιχολέμονο με ροζ πιπέρια!
Γαλησσάς, Σύρος, τηλ. 22810 43325.

giosifaki
Στο παραδοσιακό Γιωσηφάκι στη Βάρη!

Ενσταντανέ και γεύση παλιάς Ελλάδας στο Γιωσηφάκι
Η παραλία της Βάρης μυρίζει δεκαετία του ’70, κουβαδάκια, σωσίβια-αλογάκια, ολόσωμα μαγιό με ανθισμένα πλαστικά σκουφάκια, οικογενειακές διακοπές και κεφτεδάκια μετά το μπάνιο. Οι δύο ταβέρνες της παραλίας θα σε γυρίσουν πίσω, στα τραπεζάκια πάνω στο κύμα, το μεσημεριανό φαγητό με το μαγιό και τις σαγιονάρες γεμάτες άμμο, τη γεύση της παλιάς ταβέρνας που καθώς τη διασχίζεις σε παίρνει από τη μούρη η κάψα της κουζίνας με μια εσάνς από όλα μαζί τα μαγειρευτά του καλοκαιριού. Από το 1958, οι Συριανοί ξέρουν το Γιωσηφάκι σαν «Κολλητήρι». Ένα ελαφρύ ρετούς στην εικόνα μιας κλασικής θαλασσοταβέρνας, όλα εδώ θα σε γυρίσουν πίσω στις συνταγές και τη νοστιμιά των παππούδων του Ιωσήφ και της Φραγκίσκας.

20170319_143802
Κοπιάστε για μοσχαράκι κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες στο Γιωσηφάκι

Οι ντόπιοι έρχονται ως εδώ για τα φημισμένα κεφτεδάκια τους, όμως εγώ θα σας ομολογήσω πως δεν έχω φάει νοστιμότερες τηγανητές πατάτες, αυτές τις χρυσαφένιες, άυλες, δαντελένιες, ολόγλυκες και ολοτράγανες αλλά ούτε και πιο σωστό κοκκινιστό: με ντόπιο μοσχαράκι, κρέας με μνήμες και γεύση από παλιά, με τις ίνες του αλλά και καλοσιτεμένο ταυτόχρονα με όση ντομάτα απαιτεί μια πλούσια σάλτσα χωρίς να γίνεται βαριά και υπερβολική. Θα βρεις σπαρταριστή αθερίνα, θαλασσινά, γαριδομακαρονάδα, ψάρι και κρεατικά ντόπια στη σχάρα, το πιο αλάδωτο, τραγανό τηγανητό καλαμαράκι-κρύσταλλο σε ροδέλα, αλλά μην προσπεράσεις τα μαγειρευτά τους. Το χοιρινό με σέλινα, μια μεγάλη στιγμή της ελληνικής κατσαρόλας, όπως την έχεις ονειρευτεί.
Γιωσηφάκι, Βάρη, Σύρος, τηλ. 22810 61406.

calmo-mare-1
Ο ντάκος του Calmo Mare…

Calmo Mare στην παραλία του Φοίνικα
Φιστικογαλάζιες παστέλ καρέκλες, αναπαυτικοί καναπέδες, ο δρόμος και μπροστά η θάλασσα-με ένα ρόδινο ηλιοβασίλεμα, σαν έρθει η ώρα του. Εμφανισιακά μπορεί να το πάρεις σαν άλλη μια καφετέρια που γεμίζει με φρεντο-οπαδούς τα πρωινά και μπίρες στη ζέστη του μεσημεριού. Και ναι, το Calmo Mare είναι και καφέ και μπαράκι βραδινό αλλά και πολλά περισσότερα, που δεν σου αποκαλύπτει σε μια πρώτη ματιά. Αγαπημένο στέκι των ντόπιων, αφού δεν κλείνει το χειμώνα, το Calmo Mare έχει μια νοστιμιά για σένα όλες τις ώρες της ημέρας. Πίσω από ένα ηλιόλουστο σκηνικό νεοταβέρνας, ο Φραγκίσκος και ο Μέμης έχουν καταφέρει να αποδώσουν αυτούσια, αληθινή και ειλικρινέστατη τη γεύση του νησιού, έτσι όπως τη γεύτηκαν από τις γιαγιάδες τους αλλά με εμφάνιση που θα προτιμούσε ο εγγονός και μια νέα, φροντισμένη αισθητική. Ακόμη κι αν μένεις στην Ερμούπολη, τα 12 χιλιόμετρα αξίζουν τον κόπο για να γευτείς ένα αληθινά συριανό πρωινό, με τηγανητά αβγά πάνω σε έναν ζουμερό, εξαίσιο κιμά από ντόπιο λουκάνικο με ξερή μυζήθρα και ένα διαφορετικό, χορταστικό σάντουιτς με χοιρινά κοψίδια. Για το ούζο ή την μπίρα σου, θα δοκιμάσεις τη σκορδάτη, τοπική μαϊντανοσαλάτα, αφράτη ταραμοσαλάτα, υπέροχα τραγανά κεφτεδάκια με τις πιο αληθινές, τραγανές πατάτες, έναν ολόσωστα φτιαγμένο ντάκο με ξινομυζήθρα και κάππαρη του νησιού και τη διαφορετική, γλυκοκανελάτη συριανή στραπατσάδα.
Φοίνικας, Σύρος, τηλ. 22810 45110.

2tzitzikia
2 τζιτζίκια στ’ Αρμυρίκια. Τα βλέπετε;

2 τζιτζίκια στ’ αρμυρίκια στο Κίνι
Με θέα το ηλιοβασίλεμα στο Κίνι, τα 2 τζιτζίκια τραγουδούν το πιο νόστιμο θαλασσινό τραγούδι, μαγειρεύοντας το ιδανικό φαγητό για μια νησιώτικη ψαροταβέρνα, κάτι που πρωτίστως θα διαπιστώσεις στην υποδειγματική, ολοζώντανη χωριάτικη με την κάππαρη και τα καππαρόφυλλα. Η Κατερίνα θα σε φροντίσει και ο Γιάννης Καΐρης μαγειρεύει στα εντός τη δική του, πεντανόστιμη θαλασσινή κουζίνα. Βελούδινη ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά, μαστιχωτό χταπόδι, συριανή λούζα και ένα ιδιαίτερο ταλέντο στο αλάδωτο, τραγανό τηγάνι, όπως θα το δοκιμάσεις στο γαύρο, στο καλαμάρι ή στους αρωματικούς, γεμάτους φρέσκα μυρωδικά ντοματοκεφτέδες.

syros3
Σαλάτα με γίγαντες και καπνιστή πέστροφα στα Τζιτζίκια

Ζωντανή, ζουμερή σαρδέλα στα κάρβουνα με μαϊντανό, γίγαντες με καπνιστή πέστροφα σαλάτα και ονειρεμένες σουπιές με έντονο, συριανό μάραθο και λίγη ντοματούλα. Από τα γύρω τραπέζια ζήλεψα τη χρυσή, τραγανή τηγανητή πατάτα και τη μελωμένη «φακελωμένη» φέτα. Για τους κρεατοφάγους έχει από κεφτεδάκι μέχρι γουρουνόπουλο στο φούρνο και κοκκινιστό. Στο τέλος, θα κεραστείς δροσερό λεμονογλυκάκι με τριμμένο μπισκότο και ρακόμελο.
Κίνι, Σύρος, τηλ. 22810 71151.