Με αξιοθαύμαστη καλλιτεχνική κληρονομιά και επιβλητικούς αρχιτεκτονικούς θησαυρούς που ξεπερνούν τα 2000 χρόνια, πανέμορφα παραθαλάσσια -και όχι μόνο- τοπία και συναρπαστική γαστρονομία, η πρωτεύουσα της Καταλονίας προσφέρει μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

LA RAMBLA

Η Βαρκελώνη έχει εξελιχθεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ισπανίας. Αν μάλιστα επιλέξεις να την εξερευνήσεις πεζή, σίγουρα θα νιώσεις τον έντονο παλμό της πόλης, ενώ όλο και κάτι θα ανακαλύψεις που δεν θα βρεις γραμμένο στους τουριστικούς οδηγούς. Ένας περίπατος στα σκιερά σοκάκια της γοτθικής εποχής, στη Barrio Gotico ή μια ξενάγηση σε ένα από τα πολλά μουσεία της πόλης με τα αριστουργηματικά έργα τέχνης των Dali, Picassο, Miro, κ.ά. θα σε μεταφέρει σε άλλη εποχή, ενώ οι παραθαλάσσιες βόλτες και ποδηλατάδες θα σε αναζωογονήσουν. Όσο για τη νυχτερινή ζωή, τα tapas bar, τα cocktail bars και ένα σωρό άλλα στέκια που θα βρεις χωμένα στα στενά ή σε πολυσύχναστους δρόμους, δεν θα σε αφήσουν στιγμή να βαρεθείς.

shutterstock_156187178

Η πόλη με τα 1000 πρόσωπα
Ξεκινώντας από τη La Rambla θα πάρεις μια πρώτη επαφή με τη σύγχρονη κουλτούρα της περιοχής: μουσικοί – ζωντανά «αγάλματα» και πάγκοι με ό,τι μπορείς να φανταστείς βρίσκονται παντού. Στην περιοχή γύρω από την κεντρική λεωφόρο Passeig de Gracia θα κάνεις τα ψώνια σου θαυμάζοντας τα πιο αντιπροσωπευτικά κτίρια μοντερνιστών αρχιτεκτόνων, ενώ στην Plaça de Santa Maria, η Basilica De Santa Maria Del Mar, η μοναδική εκκλησία καταλανικού γοτθικού ρυθμού με τα διάσημα βιτρό παράθυρα είναι μνημείο μοναδικό. Φυσικά αν είσαι λάτρης της τέχνης θα επισκεφτείς το διάσημο Μουσείο Πικάσο (C. Montcada, 15-23, +34 9331963 10), τα εκθέματα του οποίου το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

shutterstock_101054833

Το να βρεθείς όμως στη σκιά του La Sagrada Família (Sicilia, 286, +34 932073031) του Αντόνι Γκαουντί είναι πραγματική εμπειρία! Η απαράμιλλη αρχιτεκτονική του είναι καθηλωτική, η θέα του προκαλεί δέος και παρ’ όλο που η κατασκευή του ξεκίνησε το 1882 και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα μνημεία της Ισπανίας με τους επισκέπτες του να ξεπερνούν τα 2,8 εκατομμύρια ετησίως. Αντιπροσωπευτικό μνημείο είναι και το La Catedral, ο καθεδρικός ναός της πόλης, του οποίου ο γοτθικός εκκλησιαστικός διάκοσμος, τα ξυλόγλυπτα στασίδια με τα οικόσημα διαφόρων βασιλιάδων της Ευρώπης, οι χορωδίες και τα θρησκευτικά δρώμενα το καθιστούν σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη.

shutterstock_223009807

Αν έχεις όρεξη για περπάτημα, θα ανηφορίσεις προς το λόφο Montjuïc με τους σκαλιστούς κήπους, το παλιό κάστρο και τα μουσεία. Η διαδρομή και η θέα του τοπίου και των χαρακτηριστικών έργων που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες όπως τα Palau Sant Jordi ή ο πύργος τηλεπικοινωνιών που σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα αξίζει!

shutterstock_210879409

Γαστρονομία «μπαρόκ και γευστική»
Η κουζίνα της Καταλονίας είναι πλούσια, πολύπλοκη και καλά μελετημένη, με σαφείς τις επιρροές των Γάλλων γειτόνων και των Μαυριτανών. Τα πιάτα με ψάρια και θαλασσινά είναι χαρακτηριστικά, η βιομηχανία του foie gras εδώ ανθεί, ενώ η περιοχή διαθέτει περισσότερα άγρια μανιτάρια από οποιαδήποτε άλλη στην Ισπανία. Οι Καταλανοί, ωστόσο, έχουν έντονη προτίμηση στα παραδοσιακά φαγητά της υπαίθρου με υλικά, όπως τα ρεβίθια και το λουκάνικο, περισσότερα από τα οποία είναι κληρονομιά της μαυριτανικής εποχής, όπως και το ρύζι, που είναι η βάση πολλών ισπανικών πιάτων.

shutterstock_270034736

Η γευστική τους παλέτα συνεχώς διευρύνεται αφού δε διστάζουν να συνδυάσουν υλικά που σε πρώτη φάση μοιάζουν αντιφατικά, όπως το κρέας με τα φρούτα ή τα θαλασσινά με το κρέας. Κλασικές τους γαρνιτούρες είναι το κουκουνάρι και οι σταφίδες, ενώ η σοκολάτα κάνει την εμφάνισή της σε γλυκά αλλά και αλμυρά πιάτα. Οι ίδιοι μάλιστα χαρακτηρίζουν αρκετά από τα πιάτα τους ως «μπαρόκ και γευστικά» (barroc i saboròs).

shutterstock_55068850

Από παραδοσιακά προϊόντα στην Καταλονία βρίσκεις το περίφημο botifarra blanca, ένα χοντρό άσπρο λουκάνικο από χοιρινό κρέας με πιπέρι, αλλά και το botifarra negra, λουκάνικο που φτιάχνεται από αίμα, λίπος, μπαχαρικά και ελάχιστο άπαχο χοιρινό κρέας. Βάση για πολλά παραδοσιακά πιάτα είναι διάφορες ιδιαίτερες σάλτσες, όπως η allioli (σάλτσα σκόρδου με ελαιόλαδο) και η romesco (με σκόρδο, αμύγδαλα, φουντούκια και πιπεριές), ενώ σε αρκετά παραδοσιακά εστιατόρια, πέρα από την παέγια, θα πετύχεις εμβληματικές καταλανικές συνταγές, όπως το escudella amb carn d’olla (ραγού με κρέας από λουκάνικα, χοιρινά μάγουλα, κοτόπουλο κ.ά με ρεβίθια και λαχανικά), το xai rostit amb 12 cabeçes d’all (αρνί ψημένο με 12 κεφάλια σκόρδο) και τα canelones a la Barcelonesa (κανελόνια με χοιρινό και συκώτι κοτόπουλου).

shutterstock_138144395

Στα ξακουστά tapas bar, που ουσιαστικά είναι κάτι πολύ κοντά στην ελληνική νοοτροπία του μεζεδοπωλείου, συναντάς εντυπωσιακές ποικιλίες tapas που φιγουράρουν στις βιτρίνες και τους καταλόγους, καθώς και λαχταριστά μπούτια χαμόν σεράνο (παστό χοιρομέρι) παρέα με αρμαθιές λουκάνικων και πιπερίτσες τσίλι. Μερικές δημοφιλείς νοστιμιές των tapas bar είναι το pulpo gallego, δηλαδή χταπoδάκι με πάπρικα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που σερβίρεται ζεστό από τα κάρβουνα σε ξύλινη πιατέλα και τα calamares ala plancha, δηλαδή καλαμαράκια μαγειρεμένα στην εστία πασπαλισμένα με μαϊντανό και σκόρδο κ.ά.

shutterstock_215058217

Από γλυκά σίγουρα τα σκήπτρα κρατά η περίφημη crema catalana (ισπανική εκδοχή της crème brûlée), αλλά και η δροσιστική παραλλαγή της, η crema naranja με χυμό πορτοκαλιού. Τα αχλάδια με κόκκινο κρασί είναι επίσης καταλανικής καταγωγής, όπως τα turrones (γλυκίσματα από μέλι, ζάχαρη, ασπράδι αβγού και ξηρούς καρπούς). Τα churros, δηλαδή οι ισπανικοί λουκουμάδες, μπορεί να μην είναι κατά παράδοση καταλανικά, αν όμως στο δρόμο σου βρεις κάποια από τις διάσπαρτες «αμαρτωλές» churrerías που τα συνδιάζουν με απολαυστική παχύρευστη αχνιστή σοκολάτα, δεν θα την προσπεράσεις. Η κορυφαία των επιλογών είναι η Xurreria dels Banys Nous, με παράδοση από το 1968, που είναι κρυμμένη σε ένα από τα μικρά δρομάκια της Barrio Gòtico (γοτθικής γειτονιάς) κοντά στη La Boqueria και θεωρείται από τις καλύτερες της πόλης. Αν, ωστόσο, θες να δoκιμάσεις churros με μοντέρνο twist, θα πας στο Comaxurros (Muntaner 562), όπου θα σε «καλομάθουν» με churro Jimènez, δηλαδή churro που προσφέρεται με κρέμα λεμόνι και τραγανή μαρέγκα, ή με Xurraco, που σερβίρουν με κρέμα φιστίκι και μαρμελάδα βατόμουρου.

shutterstock_135978755

Για φαγητό στο νέο «Παρίσι της γαστρονομίας»
Η επέλαση των Ισπανών έφερε τα πάνω κάτω στην παγκόσμια γαστρονομία τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Βαρκελώνη έχει χαρακτηριστεί από τα διεθνή μέσα ως η «νέα πρωτεύουσα της πειραματικής γαστρονομίας». Οι απλές και ντόπιες γευστικές πρώτες ύλες, τα θαλασσινά, τα κρεατικά και το jamon μεταμορφώνονται σε αξιοθαύμαστες νοστιμιές στα tapas-bar, τις γαλικιανές ψαροταβέρνες και τα avante garde εστιατόρια. Οι πρωτομάστορες της μοντέρνας γαστρονομίας Albert και Ferran Adria και ο μαέστρος των avante garde τάπας Carles Abellan, είναι ένα μόνο κομμάτι της εξέλιξης μιας μακράς και πολυσυζητημένης γαστρονομικής παράδοσης που όμως φυλάσσεται καλά, γιατί οι πιο συγκρατημένοι θεωρούν -και με το δίκιο τους- ότι ο μοντερνισμός με λάθος χειρισμούς μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός της.

shutterstock_119957431

Για να γευτείς την παραδοσιακή καταλανική κουζίνα στην πιο αυθεντική μορφή της, θα ξεχυθείς στα απομακρυσμένα στενά, αναζητώντας κυρίως εστιατόρια με καταλανικό όνομα. Δεν θα παραλείψεις να επισκεφτείς την πιο γραφική αγορά τροφίμων της Βαρκελώνης, τη La Boqueria, που έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη χάρη στην οργάνωση και την ποικιλία των φρέσκων ντόπιων προϊόντων που προσφέρει. Εδώ μπορείς όχι μόνο να βολτάρεις και να ψωνίσεις ένα σωρό καλούδια, αλλά και να δοκιμάσεις εκλεκτά εδέσματα σε κάποιο από τα bar-style εστιατόρια, όπως το Pinotxo που θα βρεις εντός. Αν όμως θες να πατήσεις στα σίγουρα, θα πας στο Can Culleretes Restaurant, που έχει ιστορία από το 1786 και όπου μεταξύ άλλων θα δοκιμάσεις «pica pica» θαλασσινών (μια σειρά από μικρά πιατάκια θαλασσινών που τα μοιράζεσαι με την παρέα σου), πέρδικα αλλά και ωραία μελωμένο γουρουνόπουλο, για το οποίο και φημίζεται. Φημισμένο επίσης για τα παραδοσιακά του πιάτα είναι και το 7 Portes, που κατά πολλούς φτιάχνει την καλύτερη paella της πόλης, ενώ μετρά τουλάχιστον 175 χρόνια λειτουργίας!

10300428_1489919024552962_5109076387391676978_n

Ωστόσο, αφού βρίσκεσαι στη γενέτειρα των tapas, θα κάνεις και μια έφοδο σε κάποια από τα αναρίθμητα tapas bar που θα βρεις στο δρόμο σου. Ξεκίνα από το Cal Pep που θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά «επιτεύγματα» στο χώρο των παραδοσιακών tapas και όπου ο φιλικός ιδιοκτήτης Pep συχνά αναλαμβάνει προσωπικά την ξενάγηση στον κατάλογο με τα καλύτερά του. Κάνε και ένα πέρασμα από το Quimet i Quimet (Carrer del Poeta Cabanyes 25, +34 93 442 3142) όπου θα προτιμήσεις τα εξαίσια montaditos (μικρά σαντουιτσάκια) που προτείνουν σε αναπάντεχους γευστικούς συνδυασμούς, κάποια από τα πολλά τυριά που σερβίρονται αρτίστικα σε πλατώ με φρουτώδη ζελέ, γλασαρισμένα κάστανα και πίκλες. Αν, ωστόσο, θες να γνωρίσεις τη μετεξέλιξη των tapas άψογα ενορχηστρωμένη, θα επισκεφτείς χωρίς δεύτερη σκέψη το Tickets των αδερφών Ferran και Albert Adria, το οποίο βρέθηκε στην 42η θέση της κατάταξης με τα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο! Θεματοφύλακας των avante garde tapas, όμως, θεωρείται ο Carles Abellan και θα καταλάβεις το γιατί, αν επισκεφτείς τα Comerç 24 και Tapaç24, όχι όμως σε ώρες αιχμής γιατί πιθανότατα δεν θα σταθείς τυχερός αφού δεν δέχονται κρατήσεις. Ένα ακόμα αξιόλογο tapas bar είναι το El Xampaniet (Carrer de Montcada 22, +34 933 19 70 03), δυο βήματα από το μουσείο του Picasso, που είναι ένα από τα μικρά διαμαντάκια της πόλης.

18-01-gamba-roja-lasarte-restaurant-390

Αν τώρα θες να γευτείς πιάτα με πιο προσεγμένη αισθητική θα βρεθείς στη σάλα του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin Restaurant Lasarte του οποίου το μενού υπογράφει ο διάσημος σεφ Martin Berasategui. Το πιο πιθανό είναι να μη βρεις τραπέζι, γι αυτό καλύτερα να το έχεις κλείσει μέρες ή και μήνες πριν το ταξίδι σου στη Βαρκελώνη. Το Con Gracia είναι επίσης από τις επικρατέστερες προτάσεις «υψηλής» γαστρονομίας με πιάτα που κινούνται στο πλαίσιο της παράδοσης και της εντοπιότητας, ενώ το φημισμένο Pakta, του νεότερου των αδερφών Adria, που μέχρι στιγμής είναι το μοναδικό στη Βαρκελώνη που γεφυρώνει την ιαπωνική με την περουβιανή γευστική κουλτούρα, θα σε καλύψει και με το παραπάνω αν είσαι λάτρης του είδους. Ακόμα, το βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin Cinc Sestits, με τον σεφ Jordi Atal επικεφαλής, είναι από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του ένα από τα έξι καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

el-vaso-de-oro

Μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ
Η γαστρονομία στη Βαρκελώνη κρατά τα ηνία, δεν μονοπωλεί όμως το ενδιαφέρον αφού οι απογευματινές βόλτες και τα νυχτοπερπατήματα στην πόλη θα σου αποκαλύψουν μερικά ακόμα από τα πολλά της πρόσωπα. Με τη δύση του ηλίου η ζωντανή μουσική με φλογερούς ρυθμούς φλαμένγκο και η δυνατή jazz από τα υπόγεια μπαρ και τα μποέμικα μπαράκια με τις vintage συναυλιακές αίθουσες έχουν τον πρώτο λόγο. Ξεκίνα ήπια αργά το απόγευμα από το Bodega Al Maestrazco (C/Sant Pere mes baix 90, +34 933102673) που δεν το λες μπαρ, αλλά την ιδανική τοποθεσία για μια πρώτη γνωριμία με σπιτικά βερμούτ, αλλά και εξαιρετικά κρασιά τσιμπολιγώντας ελιές, αντσούγιες και σνακ από τα κεραμικά σκεύη που θα σου προσφέρουν στον πάγκο.

cocktails

Το όχι και τόσο ευρύχωρο Andu (Carrer Montcada 22, +34 933197 003) ωστόσο, είναι το αρχέτυπο του μποέμ καταλανικού bar, που δίνει την αίσθηση του αυθεντικού, με tapas που στέκονται στον κατάλογο αξιοπρεπώς και μια οινική λίστα ανάλογη των γευστικών προτάσεων. Στις κορυφαίες επιλογές και το Margarita Blue, ένα bar-restaurant που έχει λίγο απ’ όλα: tailor made cocktails, ζωντανή μουσική με κουαρτέτα και κουιντέτα που εναλάσσονται και μενού με μεξικανικές και μεσογειακές γεύσεις in the mix. Τέλος, αν θες να ολοκληρώσεις τη μέρα σου «αμαρτωλά», επιλέγεις το πολυσύχναστο 7 Sins Food Lounge Bar για ένα ζουμερό μπέργκερ ή μια μπριζόλα sirloin σερβιρισμένη με σάλτσα κόκκινου κρασιού και τσιπς φρέσκιας πατάτας που θα προηγηθούν των premium gins και άλλων δημοφιλών spirits και κοκτέιλ που σε περιμένουν στην μπάρα ενός χώρου σκέτη αμαρτία!