Οι γιορτές είναι η καλύτερη ευκαιρία για ταξιδάκι στο Ζαγόρι, το όμορφο σύμπλεγμα με τα 46 χωριά και τις πολλές γεύσεις. Το νόστιμο οδοιπορικό ξεκίνησε!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ηλίας Φουντούλης

IMG_0512zag

Ίσως το πιο όμορφο σύμπλεγμα ελληνικών χωριών,σε μια μαγική και απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας γεμάτα νοστιμιές, κρυμμένους θησαυρούς και αυθεντικότητα.

ARISTI PLATEIA 2

Χωριά με ήρεμη ζωή και χαλαρή καθημερινότητα. Χτισμένα με μεράκι σε πλαγιές βουνών ή πνιγμένα στα δέντρα. Με θέα συγκλονιστική ως εκεί που φτάνει το μάτι. Δάση, λίμνες, ποτάμια και πέτρα, πολύ πέτρα, καλοδουλεμένη. Τα Ζαγοροχώρια όμως θέλουν το χρόνο τους, σε ένα σαββατοκύριακο δεν προλαβαίνεις να τα γνωρίσεις. Ευκαιρία, λοιπόν, μέσα στις γιορτές για να ταξιδέψουμε στο Ζαγόρι και να αφεθούμε στην απόλυτη ηρεμία, τη σπάνια ομορφιά και το κυνήγι ξεχωριστών γεύσεων! Όσο αυθεντική είναι η ομορφιά των Ζαγοροχωρίων άλλο τόσο είναι και η κουζίνα τους. Πολλά τα χωριά, πολλές και οι γεύσεις…

Που θα φας

STA RIZA_0152zag

Στα Ριζά
Στο μικρό και χαριτωμένο χωριό Ελάτη βρίσκουμε μια από τις πιο νόστιμες ταβέρνες της περιοχής. Ο ιδιοκτήτης και σεφ της ταβέρνας Στα Ριζά, Διονύσης Στεφάνου δημιουργεί πιάτα που βασίζονται στην εποχικότητα και αναδεικνύουν την ντόπια κουζίνα. Μαγειρευτό φαγητό, πίτες σπιτικές και πρώτα πιάτα που σου μιλάνε: από τη σούπα ημέρας, που παίζει ανάμεσα σε μανιταρόσουπα ή τραχανά μέχρι την πεντανόστιμη ψητή μελιτζάνα με καρυδοσκορδαλιά, που σερβίρεται σε κεραμίδα. Από τα κυρίως, τις εντυπώσεις κλέβουν το κότσι από βετούλι γιουβέτσι, το αρνάκι με χόρτα και σος γιαουρτιού και η προβατίνα στη λαδόκολλα με κεφαλοτύρι και φρέσκια ντομάτα, το δικό μου αγαπημένο. Στις γιορτές, στο μενού θα προστεθεί αγριογούρουνο με κυδώνια και δαμάσκηνα γάστρας, ζαρκάδι με σάλτσα μήλου, αλλά και λαγός με καρυδοσκορδαλιά. Απίστευτη είναι και η τούρτα κατσαρόλας, ένα γλυκό με βάση το μπισκότο και τη σοκολάτα, που θα βρείτε μόνο εδώ. Στα Ριζά, Ελάτη, τηλ. 27530 71550.

LITHOS_0469zag

Λίθος
Σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου στο Δίλοφο, η ταβέρνα Λίθος έχει προσθέσει το δικό της «λιθαράκι» στη γαστρονομία του χωριού. Παραδοσιακή, σπιτική, αλλά εξελιγμένη κουζίνα με απλά φαγητά βασισμένα στα καλά υλικά. Εδώ ψήνουν το δικό τους ψωμί καθημερινά, φτιάχνουν εξαιρετική πλατσαριά, τουτέστιν χορτόπιτα χωρίς φύλλο και απίθανα ρεβίθια φούρνου με μελιτζάνες. Έχει όμως και νόστιμους λαχανοντολμάδες, συγκλονιστικά γιουβαρλάκια και μια υπέροχη σαλάτα με παντζάρι και ψημένο μανούρι. Στα πιο «κυρίως» ξεχωρίζει το κεμπάπ σούβλας χοιρινό, το μοσχαράκι με μελιτζάνες και αρνί κότσι στο φούρνο. Για γλυκό, κοκ ταψιού ασυζητητί! Λίθος, Δίλοφο, τηλ. 26530 22600.

MARGARITES KHPOI_0538zag

Μαργαρίτες
Ένα παραμυθένιο και κουκλίστικο μαγαζί στο χωριό Κήποι, διακοσμημένο με πολλή αγάπη -πράγμα που φαίνεται από την πρώτη ματιά-, με κουζίνα γεμάτη παραδοσιακά πιάτα, που ξεχειλίζουν αρώματα και γεύση. Αξίζει να αναφέρουμε τη σαλάτα σπανάκι με ταλαγάνι, μανιτάρια και βινεγκρέτ μπέικον, τους αφράτους κεφτέδες φούρνου με πράσα, το μοσχαράκι με κριθάρι ή κοφτό μακαρονάκι στο πήλινο και την τηγανιά χοιρινή φούρνου με μετσοβόνε. Ωραία επιλογή και το ψαρονέφρι με μανιτάρια, αγριόρυζο και κουκουνάρι, αλλά και το hit του μαγαζιού, το κοτόπουλο με πιπεριές και κονιάκ. Από τις γλυκές επιλογές, πιο δημοφιλείς είναι η τούρτα αμυγδάλου, τα μήλα με γρεναδίνη και οι «μαργαρίτες», κρέμα καραμελέ με καρυδόπιτα και αυθεντικό πολίτικο εκμέκ. Μαργαρίτες, Κήποι, τηλ. 26530 71410.

KANELA GARYFALO_0181zag

Κανέλα και Γαρύφαλλο
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα εστιατόρια για μανιτάρια στην Ελλάδα και βρίσκεται στη Βίτσα. Ο Βασίλης Κατσούπας, ιδιοκτήτης και σεφ, αφού σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακό στα Περιβαλλοντικά, αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη των γονιών του και ν’ ασχοληθεί με τα μανιτάρια. Έτσι, αποφάσισε αφενός να επιδοθεί στην καλλιέργεια κάποιων ειδών (σιτάκε και πλευρώτους) και στη συλλογή άγριων μανιταριών και αφετέρου ν’ ανοίξει ένα εστιατόριο που θα ειδικευόταν στα μανιτάρια. Έτσι, το 2005 άνοιξε στη Βίτσα Ζαγορίου το όμορφο και ζεστό Κανέλα και Γαρύφαλλο. Εδώ θα γευτείτε κοτόπουλο με αμανίτες του Καίσαρα, ούζο και κρέμα με χυλοπίτες, βασιλομανίταρα με ανθότυρο, καραμελωμένα κρεμμύδια και τυρί μετσοβόνε και υπέροχο ριζότο με άγρια μανιτάρια, λάδι τρούφας και παρμεζάνα. Μία όμως από τις αγαπημένες μας σαλάτες είναι και η ζεστή πικάντικη σαλάτα με αμπελοφάσουλα, πλιγούρι, πέστο τσουκνίδας και καυτερή σος. Πολύ ωραίο και το γλυκό του κουταλιού μανιτάρι (από κανθαρέλες) με γιαούρτι ή παγωτό! Κανέλα και Γαρύφαλλο, Βίτσα, τηλ. 26530 71671.

PYRREION_0445zag

Πύρρειον
Στο όμορφο χωριό Άνω Πεδινά, το εστιατόριο Πύρρειον συνδυάζει παραδοσιακή κουζίνα και σπιτικές γεύσεις σε έναν όμορφο χώρο. Πιάτα που σου μένουν: Σαγανάκι με μαρμελάδα υπόξινου κορόμηλου, χοιρινό γάστρας με γλυκοπατάτες, κότσι χοιρινό που λιώνει στο στόμα και τρομερή πορτοκαλόπιτα για το τέλος. Το μενού συνοδεύει μια κάβα με αρκετές ετικέτες κρασιών από όλη την Ελλάδα, ενώ στο εστιατόριο θα προμηθευτείτε επίσης σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ. Πύρρειον, Άνω Πεδινά, τηλ. 26530 71141.

EN ARISTI_0381zag

Εν Αρίστη
Στην πλατεία του χωριού Αρίστη, του κύριου κεφαλοχωρίου στο Ζαγόρι, βρίσκετε το Εν Αρίστη. Μια ταβέρνα-καφενέ, που λειτουργεί όλο το χρόνο και σερβίρει πολλά παραδοσιακά πιάτα. Αν ο ήλιος το επιτρέπει καθίστε κάτω από τον πλάτανο ή μέσα κοντά στο τζάκι και απολαύστε μια μεγάλη ποικιλία από μαμαδίστικα φαγάκια: χυλοπίτες με κιμά, φασόλια με χόρτα φούρνου, νοστιμότατο μπιφτέκι, όπως παλιά και πολλές πίτες, με πιο ξεχωριστές την τσουκνιδόπιτα και τη φακόπιτα! Αν είστε τυχεροί, θα δοκιμάσετε και την ντόπια «κρεασόπιτα», που φτιάχνουν μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων με χειροποίητο φύλλο γεμισμένο με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι και κρεμμύδια. Εν Αρίστη, Αρίστη, τηλ. 26530 42103.

ARISTI RESORT_34

Salvia Restaurant
Το κύριο κεφαλοχώρι του Ζαγορίου δεν θα μπορούσε να έχει μία μόνο καλή πρόταση για φαγητό. Στην Αρίστη λοιπόν,βρίσκεται και το πολυτελές Salvia Restaurant, ένας μοντέρνος χώρος με διακριτικές πινελιές παράδοσης, που δεν αφήνει την αισθητική να υπερκαλύψει την κουζίνα του. Κι εδώ κυριαρχούν τα ντόπια προϊόντα και η κουζίνα της περιοχής, δημιουργώντας όλες τις εποχές του χρόνου γεύσεις φτιαγμένες με μεράκι και αγάπη από τα χέρια του Κίμωνα Λίγδα. Πιάτα με φρέσκα λαχανικά, άγρια χόρτα της περιοχής, ντόπια κρέατα, αγριογούρουνο, πέστροφες, όλα μαγειρεμένα με δημιουργική διάθεση, τίμια και χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς. Στο Salvia Restaurant θα απολαύσετε και τον πιο πλούσιο μπουφέ πρωινού, με φρεσκοψημένες πίτες, χωριάτικα αβγά, ντόπιο τυρί, φρέσκα φρούτα, ζυμωτό ψωμί και σπιτικές μαρμελάδες, όλα με συναρπαστική θέα στις κατακόρυφες κορυφές της Αστράκας. Salvia Restaurant, Αρίστη, τηλ. 26530 41330.

ASTRA PAPIGO_0664zag

Άστρα
Στο Πάπιγκο ο δρόμος τελειώνει μια και η άσφαλτος δεν μπόρεσε να κερδίσει το βουνό και εμείς κάνουμε μία στάση στη ζεστή ταβέρνα Άστρα, στο Μεγάλο Πάπιγκο (το Πάπιγκο είναι στην ουσία ένα χωριό χωρισμένα στα δύο, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, που απέχουν 4 μόλις χιλιόμετρα μεταξύ τους). Εκτός από τα χαμόγελα και τη ζεστή φιλοξενία των ιδιοκτητών, στα Άστρα απολαμβάνουμε μια σπάνια γαστρονομική εμπειρία. Ξεκινάμε με σούπα: μοσχαράκι βραστό, κοκοράκι αβγολέμονο με κριθαράκι, φακές ή φασολάδα για τους πιο παραδοσιακούς. Συνεχίζουμε με σαλάτα υπερπαραγωγή με ρόδι, κεφαλοτύρι, σαγκουίνι και ανάμικτα λαχανικά από τον κήπο τους. Για κυρίως διαλέγουμε αρνάκι κοκκινιστό, προβατίνα γάστρας ή αγριογούρουνο μαριναρισμένο δύο ολόκληρες μέρες και μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με λαχανικά. Κλείνουμε με γιαούρτι και γλυκά του κουταλιού ή ραβανί και πριν φύγουμε αγοράζουμε σπιτικές μαρμελάδες, λικέρ, αποξηραμένα μανιτάρια και άλλα πολλά! Άστρα, Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530 42108.

Που θα πιεις καφεδάκι

STERNA_0604zag

Στέρνα
Στο Καπέσοβο, το πανέμορφο και σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά χωριουδάκι με τους λίγους κατοίκους, τα μεγάλα πέτρινα σπίτια και την πολλή φυσική ομορφιά να το περιβάλλει βρίσκουμε τη Στέρνα,το κουκλίστικο καφε-παντοπωλείο που πήρε το όνομά του από την καλοσυντηρημένη στέρνα που δεσπόζει στο εσωτερικό του μαγαζιού – ένα εντυπωσιακό κατασκεύασμα του 1848 με βάθος 13μ. χτισμένο με κουρασάν, μίγμα από ποταμίσια άμμο, τριμμένο κεραμίδι και ασπράδι από αβγό. Στη Στέρνα απολαμβάνουμε καφέ και σπιτικά αναψυκτικά και φεύγοντας αγοράζουμε γλυκά κουταλιού, ζμπέκι (καρύδια βουτηγμένα σε μούστο), γλυκά ταψιού όπως καρυδόπιτα, ρεβανί, κανταΐφι, ανατολίτικα γλυκά όπως ο μυρωδάτος σιμιγδαλένιος χαλβάς με φρέσκο βούτυρο και γάλα καθώς και ιτσλί, μήλα και κυδώνια στον φούρνο, μπισκότα με αμύγδαλα, τσίπουρο ή κρασί παραγωγής τους, πολλά ντόπια αποξηραμένα βότανα, άγρια μανιτάρια αλλά και πολλά χειροποίητα αντικείμενα φτιαγμένα από υλικά του τόπου! Στέρνα, Καπέσοβο, τηλ. 6979 983798.

Τι θα βάλεις στο καλάθι

Οι σπιτικές μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού, τα λικέρ και τα αποξηραμένα μανιτάρια είναι οι must επιλογές στα Ζαγοροχώρια και φυσικά φροντίζουμε να προμηθευτούμε αρκετά από όλα για να τα απολαμβάνουμε και στο σπίτι. Μπορούμε να τα προμηθευτούμε και από τις ταβέρνες Πύρρειον και Άστρα στα χωριά Άνω Πεδινά και Μεγάλο Πάπιγκο αντίστοιχα, καθώς και στο καφέ-παντοπωλείο Στέρνα στο χωριό Καπέσοβο. Από το καφέ-παντοπωλείο Στέρνα αγοράζουμε επιπλέον και λαχταριστά γλυκά, βότανα, τσίπουρο και κρασί.

Και από δραστηριότητες;

Trekking Hellas Ιωάννινα, Σπύρου Λάμπρου 7, Ιωάννινα, τηλ. 26510 71703

info
Περισσότερα για την περιοχή στο site www.z-e-n.gr