H Ντίνα Νικολάου ξέρει πού θα φας το πιο φρέσκο ψάρι, τις πιο νόστιμες τοπικές λιχουδιές και τις συνταγές που θα κλέψεις για να πειραματίζεσαι τον χειμώνα στην πόλη.

nikolaou

«Η προαθωνική χερσόνησος αποτελεί την πιο εναλλακτική και ενδιαφέρουσα γωνιά της Χαλκιδικής. Αρκεί να σας πω ότι διαθέτει 300 χιλιόμετρα μεσογειακής ακτογραμμής, περισσότερες από 100 αμμώδεις λευκές παραλίες, 7 παραδοσιακά ψαρολίμανα και 3 θαλάσσιους κόλπους. Όλο αυτό το θαλασσινό τοπίο είναι περιτριγυρισμένο από 3 βουνά προστατευμένα από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000, ενώ στα γεωγραφικά της όρια περιλαμβάνονται 4 σημεία μοναδικά στον κόσμο: το Αγιον Ορος, τα Αρχαία Στάγειρα, η διώρυγα του Ξέρξη και τα περίφημα Μαδεμοχώρια των οθωμανικών χρόνων. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσοι αρχαιολογικοί χώροι, πόσα θρησκευτικά μνημεία και πόσες εκατοντάδες περιπατητικές διαδρομές έρχονται να “κουμπώσουν” το εναλλακτικό τουριστικό προϊόν με το θαλάσσιο τοπίο και την πρωτογενή παραγωγή τοπικών προϊόντων, ώστε να δημιουργήσουν έναν ιδανικό προορισμό διακοπών, τόσο καλοκαιρινό όσο και χειμερινό…

paralia xalkidikiedited

Αγαπημένες παραλίες; Το Μαρμάρι ανάμεσα στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι -στο βουνό του Αριστοτέλη, εκεί που οι μυδοκαλλιέργειες του Βασίλη μεταφέρουν τον επισκέπτη στον επί γης παράδεισο-, η Κομίτσα στα Νέα Ρόδα, λίγα μόλις μέτρα από τα χερσαία σύνορα του Αγίου Ορους με το εκπληκτικό Athos Villas να μαγεύει τους ταξιδευτές, το Τηγάνι στα νησιά Δρένια της Αμμουλιανής, ακριβώς απέναντι από τον ιερό Αθωνα, όπου η λευκή άμμος και η τιρκουάζ θάλασσα ταξιδεύουν στο Αιγαίο τον κολυμβητή παρέα με τις τράτες, τα ψαροκάικα και τις ψαρόβαρκες.

faghto halkidiki

Σε ό,τι αφορά τα αγαπημένα μου εστιατόρια θα σας αναφέρω το top-10: ‘‘Μπακατσιάνος’’ στην Αρναία, όπου, μεταξύ άλλων, θα βρείτε εξαιρετικό κότσι αρνίσιο με φρούτα του δάσους και αρμπαρόριζα. ‘‘Ακρογιάλι’’ στην Ολυμπιάδα, όπου το ολόφρεσκο χταπόδι συναντά τα βότανα του βουνού του Αριστοτέλη – δοκιμάστε οπωσδήποτε χταπόδι με μέλι Αρναίας και σύκα από το δάσος του Αριστοτέλη, αλλά και μύδια Ολυμπιάδας τηγανητά. ‘‘Θάλασσα’’ Espresso & Wine Bar στην Ολυμπιάδα, όπου το ρυζότο με μύδια Ολυμπιάδας μένει αξέχαστο. ‘‘Μύγδος’’ στην ορεινή Βαρβάρα, με απόλυτη σπεσιαλιτέ το ντόπιο ημιάγριο γουρουνόπουλο στη γάστρα. ‘‘Βίραγγας’’ στα Βράσταμα, με τις σπιτικές πίτες του Βασίλη να πρωταγωνιστούν στα πιάτα. ‘‘Αθως’’ Restaurant στην Ουρανούπολη, με έμφαση στη μοναστηριακή κουζίνα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αγιορείτικο λεμονάτο ψάρι με πατάτες. ‘‘Kritikos Gallery & Restaurant’’ επίσης στην Ουρανούπολη, με αγαπημένο μου πιάτο την αστακομακαρονάδα. ‘‘Μεγάλη Αμμος’’ στην Αμμουλιανή, με μοναδική σπεσιαλιτέ τον μπακαλιάρο φρικασέ. ‘‘Μετόχι’’ επίσης στην Αμμουλιανή, όπου θα φάτε το πιο νόστιμο ψητό ψάρι, ψαρεμένο το ίδιο πρωί στον Αθωνικό κόλπο. ‘‘Ανεμότρατα’’ στην Αμμουλιανή. Ζητήστε οπωσδήποτε κριθαρότο με θαλασσινά.

KAPELO_002edited

Τι να αγοράσει κανείς; Μέλι Αρναίας, κρασί από το Αγιον Ορος και την Αρναία, μανιτάρια από το Χολομώντα, φέτα Αρναίας, τσίπουρο Μεγάλης Παναγίας, λουβίδια Νεοχωρίου, γλυκά του κουταλιού από τη Βαρβάρα, γιαούρτι Αρναίας, ροδέλαια και ροδόνερο από το Παλαιοχώρι, μουντοβίνα (απόσταγμα από μέλι) Αρναίας (προϊόν ΠΟΠ), λάδι από το Γομάτι, μύδια Ολυμπιάδας, τραχανά και σπιτικές χυλοπίτες από τη Βαρβάρα, ρίγανη από το βουνό του Αριστοτέλη, αλίπαστα Ιερισσού, καρπούζια από τα Νέα Ρόδα, ψάρια από τον Ακάνθιο και τον Αθωνικό κόλπο, αμυγδαλωτά Αμμουλιανής, καθώς και δεκάδες ποικιλίες αγιορείτικων προϊόντων που θα βρείτε στα καταστήματα της Ουρανούπολης και της Αμμουλιανής».

info
Η Ντίνα Νικολάου παρουσιάζει την εκμπομπή «Ενα Τραπέζι Ελλάδα» στον ΣΚΑΪ. Ευχαριστούμε τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής για τις φωτογραφίες.