Από το φρέσκο ψάρι και το αγριογούρουνο, μέχρι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μέλι, τα μανιτάρια και τους καρπούς του Χολομώντα, που μετουσιώνονται σε σπάνιας νοστιμιάς αλμυρές και γλυκές συνταγές, αλλά και τα κρασιά και τα αποστάγματα που τα συνοδεύουν, η προ του Άθου περιοχή έχει μια αξιόλογη γαστρονομική παράδοση, που αξίζει να δοκιμάσεις.

varvara
Η ομορφιά του όρους Χολομώντα δεν περιγράφεται με λόγια…

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε όλα αυτά όταν ταξιδέψαμε στην περιοχή με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος Mount Athos Area Kouzina 2016, προσκεκλημένοι του “Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω περιοχής”. Και επειδή από τη μία δεν είχαμε πολλές μέρες στη διάθεσή μας -μόλις 3 που σίγουρα δεν είναι αρκετές για να δεις όλες τις ομορφιές της προαθωνικής χερσονήσου και από την άλλη ο καιρός δεν ενέπνεε για θάλασσες και ακρογιαλιές, περιοριστήκαμε στα ορεινά και δεν το μετανιώσαμε καθόλου!

tsantali-2
Αξίζει μια βόλτα στο οινοποιείο Τσάνταλη

Κρασιά με ιστορία 125 ετών
Το οινοποιείο Τσάνταλη ήταν ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού και το μέρος που μας έβαλε για τα καλά στο πνεύμα αυτού του τόπου που ξέρει να δημιουργεί εκλεκτά προϊόντα. Την ξενάγηση στους αμπελώνες ακολούθησε παρουσίαση του έργου του προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού και, φυσικά, γευσιγνωσία κρασιών. Με ιστορία 125 χρόνων, που εκτυλίσσεται παράλληλα με σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της χώρας, η οικογένεια Τσάνταλη αποτελεί τον πλέον σημαντικό πρεσβευτή της ελληνικής οινοποιίας και αποσταγματοποιίας εκτός συνόρων, με παρουσία σε 55 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ρωσία, με το κρασί Κορμίλιτσα να είναι ο επίσημος οίνος του Κρεμλίνου!

kazani
Τσιπουροκαζανέματα στη Μεγάλη Παναγία

Τσιπουροκάζανο – μια γιορτή του τσίπουρου
Το τσίπουρο είναι από τα καλύτερα συνοδευτικά κάθε γιορτής, γι αυτό και η παραγωγή του συνοδεύεται από… γιορτή! Τα τσιπουροκαζανέματα, που λες, είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να μαζευτούν οι παρέες, να απολαύσουν το πρώτο απόσταγμα και, βέβαια, να γλεντήσουν. Ένα τέτοιο τσιπουροκάζανο παρακολουθήσαμε στη Μεγάλη Παναγία, στο καζάνι του Γιώργου Καραβασιλικού όπου είδαμε όλη τη διαδικασία: από το φόρτωμα του καζανιού με στέμφυλα ως την απόσταξη, ενώ το τσίπουρο που έρεε άφθονο συνοδευόταν από μεζέδες, όπως αγριογούρουνο με δαμάσκηνα.

kazani-2
Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, λουκούμι! Το τέλειο μεζεδάκι για τσίπουρο

Μέλι, μαρμελάδες και άλλες λιχουδιές
Οι κάτοικοι της περιοχής ξέρουν πως να αξιοποιούν στο έπακρο τα δώρα της Φύσης, φτιάχνοντας προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους. Στην Αρναία, βρίσκεις το κατάστημα Μέλι Γεωργάκα με 5 ποικιλίες μελιού (πευκόμελο, ερείκης, καστανόμελο, ανθόμελο και σουσουρόμελο) και μουντοβίνα (ένα ξεχωριστό τσίπουρο από κερήθρες μελισσών), καθώς και το καφενείο Λανάρα που εκτός από καλό καφέ φτιάχνει και εξαιρετικές μαρμελάδες και λικέρ με καρπούς της περιοχής, όπως κούμαρα.

lanara
Εξαιρετικές μαρμελάδες στο καφενείο Λανάρα

Οι φίλοι των γαλακτοκομικών βρίσκουν στο εργαστήριο του Αντώνη Καραγιάννη πολύ καλό πρόβειο και αγελαδινό γιαούρτι, φτιαγμένο με τη μυστική συνταγή της μητέρας του Αγγελικής. Από το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Βαρβάρας “Δρυάδες” αγοράζεις τραχανά, χυλοπίτες, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και ηδύποτα και δεν παραλείπεις μια στάση στο ζαχαροπλαστείο Ξωνίκης στη Μεγάλη Παναγία για τσουρέκι και γαλακτομπούρεκο.

mpakatsianos3
Πιάτα μοναδικής νοστιμιάς στο εστιατόριο Μπακατσιάνος

Νοστιμιές της τοπικής κουζίνας
Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή έχει μια μεγάλη γκάμα γαστρονομικών γιορτών, μιας και η τοπική κουζίνα είναι πλούσια σε συνταγές. Μια καλή γεύση από την παραδοσιακή κουζίνα μας έδωσε ο Σύλλογος Γυναικών Παλαιοχωρίου που έφτιαξαν γιαπράκια με λάχανο της άρμης, παστό χοιρινό και πλιγούρι, ενώ ο σεφ Δημήτρης Πολύζος στο εστιατόριο Μπακατσιάνος στην Αρναία έβαζε καθημερινά στο πρωινό μας τηγανόψωμο με σουσουρόμελο. Στον Μπακατσιάνο δοκιμάζεις και πεντανόστιμα κρεατικά στα κάρβουνα αλλά και gourmet γεύσεις, όπως παστουρμά ψαριού και πατάτα στο πήλινο με τρούφα Χολομώντα.

taverna-tsoukala
Μαύρος χοίρος, η σπεσιαλιτέ του Τσουκαλά

Στο χωριό Βαρβάρα πάλι, συναντάς το εστιατόριο του Τσουκαλά με σπεσιαλιτέ τους το μαύρο χοίρο, από ζώα που εκτρέφουν στη φάρμα τους.

Χαρτογραφώντας την περιοχή
Για να ξέρεις, η προαθωνική χερσόνησος διαθέτει 300 χιλιόμετρα μεσογειακής ακτογραμμής, περισσότερες από 100 αμμώδεις λευκές παραλίες, 7 παραδοσιακά ψαρολίμανα, 3 θαλάσσιους κόλπους, 3 βουνά προστατευμένα από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000, ενώ στα γεωγραφικά της όρια περιλαμβάνονται και το Άγιον Όρος, τα Αρχαία Στάγειρα, η διώρυγα του Ξέρξη και τα Μαδεμοχώρια των οθωμανικών χρόνων. Δεν είναι να απορείς που εκεί συναντάς απίστευτης ομορφιάς φυσικό τοπίο, εκατοντάδες περιπατητικές διαδρομές, αρχαιολογικούς χώρους και θρησκευτικά μνημεία που δημιουργούν έναν προορισμό διακοπών για όλο το χρόνο.

parko-aristoteli
Η επίσκεψη στο πάρκο του Αριστοτέλη είναι εμπειρία!

Στα ορεινά, αξίζει να επισκεφτείς, σίγουρα, την Αρναία με τις παραδοσιακές κατοικίες και τα 2 εξαιρετικά μουσεία (Λαογραφικό και Υφαντικής), το χωμένο στο κατάφυτο Αριστοτελικό Βουνό χωριό Βαρβάρα, το Παλαιοχώρι, τη Μεγάλη Παναγία και το πάρκο του Αριστοτέλη όπου συναντάς και όλα τα όργανα φυσικής που αναφέρονται στο έργο του «Τα Φυσικά».

Mount Athos Area Kouzina 2016
Το Mount Athos Area Kouzina αποτελεί το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς για την περιοχή. Όσο για το 2016, θα διαρκέσει (όπως κάθε χρόνο) ένα μήνα -15 Μαΐου με 15 Ιουνίου- και θα εστιάσει στην τοπική παράδοση, που θέλει τους ανθρώπους να τιμούν τη γη τους σε κάθε ευκαιρία, ευχαριστώντας τη για τα δώρα που τους προσφέρει. Παράλληλα, “παντρεύει” την παράδοση με gourmet δημιουργίες, οι οποίες βασίζονται πάντα στην τοπική βιολογική παραγωγή. Γιορτές της φύσης, της θάλασσας, της γης, των προϊόντων, διαγωνισμοί και μαθήματα μαγειρικής, γεύσεις που αναδεικνύουν τα βιολογικά προϊόντα και την παραγωγή, γεύσεις προσφυγικές, αρχαιοελληνικές, παραδοσιακές, μοναστηριακές, μεσογειακές και gourmet πιάτα – δημιουργίες τοπικών και διάσημων σεφ, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, το οποίο μπορείς να δεις στο site www.mountathosarea.org.

Δείτε επίσης:
Η προ του Άθω περιοχή της Ντίνας Νικολάου