Ακόμα και μια σύντομη απόδραση αρκεί για να σου αποκαλύψει τους γαστρονομικούς θησαυρούς της και όχι μόνο η πόλης που “ακουμπά” στον Ταΰγετο και αγναντεύει τη Μεσόγειο…

DSCF1209

Με τον καιρό να “τρελαίνεται” και ν’ αλλάζει τη διάθεσή σου κάθε δέκα λεπτά, η Καλαμάτα αυτή την εποχή ενδείκνυται για γαστρονομική αναζήτηση. Εδώ τα ντόπια προϊόντα και το καλό φαγητό προσφέρονται σε αφθονία. Λίγο πιο πάνω από το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, λοιπόν, κάθε Τετάρτη και Σάββατο στήνεται από το πρωί μια ολοζώντανη και πολύβουη λαϊκή αγορά γεμάτη ολόφρεσκα καλούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας με έμφαση στα τοπικά μεσσηνιακά προϊόντα.

IMG_6068skyr

Ανάμεσα στους πάγκους υπάρχουν και πολλά μαγαζάκια, σταθερές αξίες εδώ και χρόνια. Από τα πιο παραδοσιακά καταστήματα τυροκομικών είναι ο Πολύφημος (Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, τηλ. 27210 27193). Δοκιμάστε την παραδοσιακή σφέλα ή αλλιώς «φέτα της φωτιάς» με πικάντικη γεύση, καλαματιανό σαγανάκι που μοιάζει με τη φορμαέλλα και έχει μια υπέροχη, γλυκιά γεύση όταν τηγανιστεί -κυκλοφορεί και σε καπνισμένη έκδοση-, αφράτη, γαλακτερή μανουρομυζήθρα και τη σταρ του καταστήματος που δεν είναι άλλη από τη φανταστική φέτα, η οποία λίγα χρόνια πριν κέρδισε και ασημένιο μετάλλιο γεύσης σε τυφλό διαγωνισμό στο Λονδίνο.

IMG_6141skyr

Στα στενά γύρω από το ιστορικό κέντρο μπορείς επίσης να βρεις πολλά μαγαζιά που απλώνουν την πραμάτεια τους μπροστά από τις βιτρίνες δημιουργώντας ένα όμορφο σκηνικό που θυμίζει παζάρι. Τσουβάλια με μπαχαρικά, ρύζι και όσπρια, δεμάτια με ξύλα κανέλας, χρωματιστά μπουκάλια με ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς. Θραύση κάνουν τα τελευταία χρόνια τα αράπικα φιστίκια made in Kalamata, μιας και το κλίμα είναι ιδανικό για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου δέντρου.

IMG_6125skyr

Στον Τέτα (Σταδίου 38, τηλ. 27210 25478) βρίσκεις, εκτός από ολόφρεσκους ξηρούς καρπούς, πολλά ζαχαρώδη προϊόντα, ποικιλία από καφέδες και μπαχαρικά.

IMG_6105skyr

Αν πάλι σου γαργαλάει τη μύτη η μυρωδιά φρεσκοψημένου ψωμιού, ακολούθησε την και θα βρεθείς στο φούρνο του Φραγγέα (Πλ. Όθωνος 6, Ιστορικό Κέντρο, τηλ. 27210 25106) για να αγοράσεις παραδοσιακό ψωμί στον ξυλόφουρνο. Προζυμένιο λευκό, πολύσπορο και ολικής, μπαγκέτες, χωριάτικο, επτάζυμα παξιμάδια, κουλούρια κανέλας και πορτοκαλιού και λαλάγγια τραγανά απέξω, αφράτα από μέσα!

IMG_6120skyr

Σταθερή αξία χρόνια τώρα είναι το ζαχαροπλαστείο του Ηλία Σκιαδά (Υπαπαντής 8, τηλ. 27210 22081), που κάνει ένα από τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα της Ελλάδας. Στον ίδιο χώρο από το 1910, ακολουθώντας πάντα πιστά την αυθεντική συνταγή του πατέρα και ιδρυτή Σκιαδά. Ιδανικά τραγανό και σιροπιασμένο φύλλο, βελούδινη αρωματική κρέμα και το γαλακτομπούρεκο στα καλύτερά του! Μιλώντας για ζαχαροπλαστεία, το πιο πολυτελές και με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε γλυκά κάθε είδους δεν είναι άλλο από τον πασίγνωστο Αθανασίου (Φαρών & Πινδάρου, τηλ. 27210 93364). Μπορεί πλέον να ετοιμάζει τις καλύτερες version των πιο γνωστών γλυκών με διεθνή καριέρα και να έχει ανοίξει και κάμποσα καταστήματα σε όλη την πόλη, αλλά οι παλιοί τον θυμούνται και τον προτιμούν για την απαράμιλλη ποιότητα στα παραδοσιακά του γλυκά και ειδικά στα σιροπιαστά. Παραδοσιακή φρυγανιά, ολόφρεσκο κορνέ, μπακλαβάδες και άλλα πολλά.

Πάνω στον πεζόδρομο της Μπενάκη βρίσκεται και η Μυλόπετρα (Μπενάκη 6, Ιστορικό Κέντρο, τηλ. 27210 98950), ένα χαριτωμένο καφέ-παντοπωλείο, ανοιχτό τόσο για αγορές παραδοσιακών προϊόντων όσο και για ένα χαλαρό, ελαφρύ γεύμα, ένα ουζάκι ή έναν καφέ. Φέτα με μέλι, παστό και λουκάνικα, παραδοσιακές πίτες, γουρουνοπούλα και πολλά παραδοσιακά πιάτα στη διάθεσή σου. Φημισμένος τόσο για τα εξαιρετικά χειροποίητα παστέλια του όσο και για σπιτικά λικέρ του είναι ο Φίλιππος Χριστόπουλος (Υπαπαντής 1, τηλ. 27210 22209). Εδώ βρίσκεις και λουκούμια, βανίλιες και λοιπά ζαχαρώδη, λαλάγγια, παξιμάδια, κουλουράκια και βουτήματα αλλά και σπιτικό ούζο και τσίπουρο.

IMG_6047skyr

Μακριά από το κέντρο το πανέμορφο Mπακάλικο της Σεβαστής (Γουλιμίδες, τηλ. 27210 22380) είναι ένα παντοπωλείο μιας άλλης εποχής. Διατηρώντας την ατμόσφαιρα του 1954, όταν και πρωτοάνοιξε από τον παππού, η Σεβαστή πήρε το μικρό αυτό μαγαζάκι και χωρίς να πειράξει τίποτα εσωτερικά τού έδωσε έναν αέρα σύγχρονο, γλυκό και ταυτόχρονα νοσταλγικό. Τυριά, αλλαντικά, όσπρια και μπαχαρικά, κρασί, τσάι, μυρωδικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά!

Τα μεσσηνιακά καλούδια
Η Καλαμάτα φημίζεται για τις ελιές της, που είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο ως Kalamata Olives, αλλά και για το περίφημο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας που παράγει. Βαθύ, κιτρινοπράσινο χρώμα και πλούσιο άρωμα που σε κερδίζει με τη γεύση του. Πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της πόλης ήταν και το εμπόριο σύκων που ξεκίνησε η “ΣΥΚΙΚΗ”. Η οργάνωση των συκοπαραγωγών όλης της Ελλάδας ιδρύθηκε το 1953 με έδρα τα Σπερχόγεια Καλαμάτας και σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας και την εμπορία στο εσωτερικό και εξωτερικό. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις, λοιπόν, ντόπια αποξηραμένα σύκα.

IMG_6123skyr

Στην Καλαμάτα φτιάχνουν και εξαιρετικό παστέλι από ντόπιο μέλι σε πολλές παραλλαγές: με σουσάμι, αμύγδαλο, ανάμικτο ξηρών καρπών, βιολογικό, μαλακό ή τραγανό (Αφών Ι. Λάμπου). Πρέπει οπωσδήποτε να πάρεις μερικές μπάρες μαζί σου πριν φύγεις. Γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια είναι και το πρώτο βαλσαμικό ξίδι της Ελλάδας, που έφτιαξε το 1990 ο Παπαδημητρίου με σάκχαρα από σταφίδες και κρασί. Σήμερα, η εταιρεία παράγει και λευκό βαλσαμικό, κρέμα ξιδιού σκούρου και λευκού αρωματισμένη με σύκο, φράουλες και εσπεριδοειδή, bbq και chili, αλλά και μουστάρδες με βότανα.

Γουρουνοπούλα, σύγκλινο και λουκάνικα

DSCF1122

Ένα τοπικό φαγητό σήμα κατατεθέν της Καλαμάτας είναι η γουρουνοπούλα ή μπουζοπούλα. Ειδικά στην περιοχή Ασπρόχωμα συναντάς μικρές ταβερνούλες στη σειρά και τις ροδοκόκκινες γουρουνοπούλες να ποζάρουν σε ατομικές βιτρίνες. Σιγοψημένες για ώρες σε μεγάλους φούρνους μέχρι το κρέας τους να λιώνει στο στόμα και η πέτσα τους να μένει ονειρεμένα τραγανή!

IMG_6007skyr

Στο βιοτεχνικό πάρκο θα βρεις και το εργαστήρι του Οικονομάκου (Ιθώμης 12, Ιστορικό Κέντρο, τηλ. 27210 28718), ενός μάστορα της τέχνης του σύγκλινου και του μεσσηνιακού λουκάνικου. Σύγκλινο, λένε, εδώ στην περιοχή το παστό χοιρινό κρέας που πήρε το όνομά του από τη γλίνα, το λίπος δηλαδή μέσα στο οποίο το συντηρούσαν για να μη χαλάσει. Αντίστοιχα και τα λουκάνικα με κομματάκια πορτοκαλιού που βρίσκεις είτε απλώς καπνισμένα είτε καπνισμένα και βρασμένα στις ίδιες συνθήκες. Είναι ο απόλυτος μεζές για το κρασάκι και το τσίπουρο, γίνεται θεϊκό με τηγανισμένα αβγά και πατάτες, και ψιλοκομμένο το σύγκλινο μπορεί να εκτοξεύσει μια μέτρια μακαρονάδα! Στο κατάστημα Οικονομάκου βρίσκεις επίσης ελιές και τυριά, σουτζούκια και αλλαντικά, αλίπαστα και ψάρια.

Και πού θα φάμε;

Τα παραδοσιακά κι αγαπημένα
Ένα από τα πιο παλιά μαγειριά-καπηλειά-ταβερνεία της Καλαμάτας είναι ο Βάγιας (Καλλιπατείρας 48, τηλ.: 27210 29118). Κάθισε στην όμορφη δροσερή αυλίτσα κάτω από τη σκιά των δέντρων και δοκίμασε σύγκλινο για μεζέ, ζουμερά παϊδάκια και χοντροκομμένη τηγανητή πατάτα.

Στο Ξημέρωμα (Αγ. Σιών Βέργα Καλαμάτας, τηλ. 27210 41316) ή όπως τον λένε οι Καλαματιανοί, στον Κουρκουτά, δοκιμάζεις μικρό και μεγάλο ολόφρεσκο ψάρι στο τηγάνι και στα κάρβουνα, μαεστρία στο ψήσιμο σχάρας για τα κρέατα, ενώ δεν πρέπει να παραλείψεις το μπιφτέκι «μπόμπα» γεμισμένο με γραβιέρα και ντομάτα!

IMG_6188skyr

Σε μια γωνίτσα της παραλιακής, η Όαση (παραλία Καλαμάτας, τηλ. 27210 24246) της Κικής φημίζεται για το ολόφρεσκο ψάρι που σερβίρει καθημερινά. Ροφούς και στείρες, ονειρεμένα τηγανητά μπαρμπουτσέλια όπως λένε τα πολύ μικρά μπαρμπουνάκια, σαρδελίτσες στα κάρβουνα γεμιστές με μυρωδικά αλλά και πολλά σπιτικά μαγειρευτά.

Ανοιχτά 24 ώρες κάθε μέρα, στο Πέρασμα (Νέδοντος 57 & Αμφείας, τηλ. 27210 81999) συγκεντρώνεται όλος ο καλός ο κόσμος για εκλεκτό πατσά, μυρωδάτη κοτόσουπα, τρυφερά μπιφτεκάκια και πλήθος άλλων πιάτων φούρνου ή κατσαρόλας, φρεσκομαγειρεμένα ακόμα και τις πιο δύσκολες ώρες της ημέρας.

Τα πιο μοδάτα

bistroteca1

Ένα από τα καλύτερα μέρη για φαγητό και ποτό στην Καλαμάτα είναι το ατμοσφαιρικό Bistroteca (Πλατεία Βασ. Γεωργίου 18, τηλ. 27210 97431). Το βρίσκεις σε ένα νεοκλασικό του 1926 και είναι το μέρος που θες να βρεθείς όλες τις ώρες της μέρας, από το πρωί για καφέ και brunch ως το βραδύ για ποτό και γεύμα με τις νόστιμες προτάσεις του να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χοιρινά πανσετάκια με bbq sauce, γαρίδες tempura και noodles αβγού με λαχανικά και κοτόπουλο. Σημείωσε ότι από τη μπάρα του βγαίνουν και φοβερά cocktails.

Στο roof garden του Pharae Palace Hotel (Ναυαρίνου & Ρήγα Φεραίου, τηλ. 27210 94420) πέρα από τη μαγευτική θέα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις και ένα ιδιαίτερο μενού με έντονη χρήση τοπικών προϊόντων. Μεγάλη ζήτηση για το φανταστικό φιλέτο κοτόπουλο, το φιλέτο μοσχάρι άψογα ψημένο με λαχανικά και επιλογή sauce, χειροποίητο burger με καραμελωμένα κρεμμύδια και καλαματιανές potato wedges, σπαγγέτι με ανθότυρο, κολοκύθι και λιαστή ντομάτα, πορτοκαλόπιτα με παγωτό και μεσσηνιακή πανακότα έκπληξη με σταφίδες, σύκο, μέλι, δυόσμο και ξύσμα πορτοκαλιού.

IMG_6207skyr

Για αυθεντικές, πολίτικες γεύσεις θα πας στον Μαχαραγιά (Πλ. Όθωνος, τηλ. 27210 28088). Αρωματικό κεμπάπ που λιώνει στο στόμα, κοτόπουλο με μπαχαρικά αφρός, γιαουρτλού, πίτα σουτζούκι, τυλιχτό με παστουρμά και, φυσικά, το απόλυτο… μπερεκέτι όπως λέγεται η τεράστια ποικιλία που περιλαμβάνει όλα τα καλά του μαγαζιού!

kardamo

Για προσεγμένους μεζέδες θα πας (και θα ξαναπάς) στο Κάρδαμο (Πλ. Σιδηροδρομικού Σταθμού 21, τηλ. 27210 98091), το εδεσματοπωλείο για το οποίο μιλάει όλη η Καλαμάτα! Μοσχαρίσιο οσομπούκο γάλακτος με bucatini, παστουρμαδοπιτάκια, μοσχαρίσιο κότσι, μουσακάς με βάση πατάτα ογκρατέν, ψητά λαχανικά, μπρεζέ χοιρινό και μπεσαμέλ παρμεζάνας και λογιών λογιών άλλες νοστιμιές που σου μένουν αξέχαστες.

Γνωστός εντός και εκτός Καλαμάτας είναι ο Ιταλός ιδιοκτήτης του Da Francesco (Ποσειδώνος 14, πεζόδρομος Μαρίνας, τηλ. 27210 80806). Ένα αυθεντικό Ιταλικό εστιατόριο με έμφαση στα εκλεκτά προϊόντα ελληνικά και ιταλικά. Μια από τις καλύτερες πίτσες που έχεις δοκιμάσει με λεπτή και τραγανοαφράτη ζύμη, πάντα καλοβρασμένα ζυμαρικά που ανάλογα με το πόσοι στο τραπέζι τα παραγγείλουν έρχονται και σε αντίστοιχου μεγέθους τηγάνι, εξαιρετική σάλτσα τόνου, πολύ σωστή χρήση κρέμας γάλακτος και αναλογίας σάλτσας-ζυμαρικού. Αν δεν θέλεις ζυμαρικό ή πίτσα, μπορείς να δοκιμάσεις μπιστέκα φιορεντίνα που έρχεται άψογα ψημένη! Αυτό βέβαια που κάνει τον Φραντζέσκο τόσο ξεχωριστό είναι η αγάπη του για τα άγρια μανιτάρια. Μόλις πιάσουν οι βροχές φθινόπωρο και άνοιξη, γυρίζει όλη την Πελοπόννησο και μαζεύει πορτσίνι, βωλίτες, μορχέλες, τα οποία χρησιμοποιεί και στα πιάτα του φρέσκα ή αποξηραμένα!

yamas

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στη γαστρονομική σκηνή της Καλαμάτας, το Yiamas Gastro Bar του ξενοδοχείου Elite City Resort (Ναυαρίνου 2, τηλ. 27210 22434) έγινε από την πρώτη στιγμή αγαπημένο spot της πόλης για φαγητό, ποτό, κρασί ή cocktail υπό τους ήχους καλής μουσικής. Στην κουζίνα ο executive chef Στέλιος Μπαρμπέας συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με τη σύγχρονη δημιουργική, εμπλουτίζοντας το μενού που γνωρίσαμε τον περσινό χειμώνα με νέα πιάτα, ενώ δε λείπουν και τα ανατρεπτικά special events.

Tip
Αν έχεις όρεξη και χρόνο να βγεις και λίγο πιο έξω από την πόλη μπορείς να οδηγήσεις μέχρι το χωριό Πήδημα, μόλις 15 χιλιόμετρα περίπου από την Καλαμάτα. Εκεί, μέσα σε ένα όμορφο φυσικό τοπίο, βρίσκεις την ταβέρνα Μύλος (τηλ. 27210 52243) που επισκέπτονται όλοι οι Καλαματιανοί για να φάνε φοβερό κόκκορα με μακαρόνια. Το φοβερό με αυτό το εστιατόριο, βέβαια, είναι ότι είναι self-service! Έχει, μάλιστα και ταμπέλα “Αυτοσερβίρεστε”!