Θέλετε να ταξιδέψετε στην παράδοση; Να δοκιμάσετε γεύσεις μοναδικές; Να χαθείτε σε φύση ανέγγιχτη και να ζήσετε ανέμελα τη μαγεία των Χριστουγέννων; Κάντε ένα παραμυθένιο ταξίδι στη Δράμα, μια ονειρεμένη πόλη που τα έχει όλα! Ακόμα και τη δική της Ονειρούπολη!

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ηλίας Φουντούλης

oneiroupoli

Η Ονειρούπολη ανοίγει τις πύλες της κάθε χρόνο στις αρχές Δεκεμβρίου και είναι από τα πρώτα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε στη Δράμα. Το μαγευτικό χωριό του Αϊ- Βασίλη, που και φέτος στήθηκε στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας και την Κεντρική Πλατεία της πόλης, μεταμορφώνει την περιοχή σε ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό, με πρωταγωνιστές τον Άϊ-Βασίλη και γνωστούς ήρωες παραμυθιών. Σε αυτή την πασπαλισμένη με χρυσόσκονη Παραμυθοχώρα, θα περιπλανηθείτε στα ατελιέ των ξωτικών και στο σπιτάκι του Άϊ- Βασίλη και θα γίνετε ένα με τα μουσικά τρενάκια, τα πολύχρωμα φωτεινά καρουζέλ και τα γελαστά φωτεινά προσωπάκια μικρών και μεγάλων παιδιών σαν να ζείτε σε ένα όνειρο. Θα περιπλανηθείτε όμως και ανάμεσα σε γιορτινές λιχουδιές, που θα κάνουν την περιήγησή σας πιο γλυκιά: κιόσκια με κάστανα ψητά, μελωμένους λουκουμάδες, ζαχαρωτά και σοκολατένιες εκπλήξεις θα κλέψουν σίγουρα κάποια λεπτά από τη βόλτα σας… Το νέο κορυφαίο Θεματικό Πάρκο, το οποίο δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν ζώα που έζησαν στη γη πριν από εκατομμύρια χρόνια, στην «Εποχή των Παγετώνων» ωστόσο αναμένεται να κλέψει τη  παράσταση. Μαμούθ, γλυπτόδοντες, μεγαλοπρεπείς τίγρεις, γιγάντιοι κάστορες, βραδύποδες και άλλα… χαριτωμένα ζωάκια περιμένουν τα Χριστούγεννα στην κεντρική πλατεία της Δράμας. Όλα αυτά μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2019. Δείτε το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων αναλυτικά ΕΔΩ. Αφού όμως θα πάτε που θα πάτε, να μην σάς πούμε και τα καλύτερα μέρη για φαγητό εκεί;

IMG_2694j

4 μέρη με νόστιμο φαγητό στη Δράμα

Οινομαγειρείο Γαλλία
Ένα μαγαζί που μοιάζει να ξεπήδησε από μια άλλη εποχή είναι το οινομαγειρείο Γαλλία. Αυθεντικό, γνήσιο μαγειριό και ο ορισμός της οικογενειακής επιχείρησης. Ο πατέρας στο σέρβις και ο νεαρός γιος στην κουζίνα να συνδυάζει τις γνώσεις του σεφ με τη μαγειρική παράδοση του μαγαζιού. Απλά και γήινα πιάτα με γεύσεις αέρινες. Φασολάδα, πρασόριζο, κοτόσουπα, μοσχαρόσουπα, παστίτσιο, λαχανοντολμάδες ονειρεμένοι και τζιγεροσαρμάδες.
Οινομαγειρείο Γαλλία, Σμύρνης 32, τηλ. 25210 35181.

IMG_1000zag

Στου Ρούτση
Ο ορισμός της τίμιας ελληνικής, μερακλίδικης ταβέρνας είναι Στου Ρούτση. Μάστορας στις σούβλες στις οποίες στριφογυρίζουν κοκορέτσια, κοντοσούβλια, τρομερή πανσέτα γεμιστή με μανιτάρια και πιπεριές. Από την κουζίνα βγαίνουν πιάτα λαχταριστά και πρωτότυπα, σαλάτα με φρέσκια βαλεριάνα, μαγειρευτά μοσχαρίσια μάγουλα, αρνάκι γάστρας με πατάτες, λαγός στιφάδο και αν βρεθεί καλό ημιάγριο χοιρινό με λαχανικά. Στο τέλος τάρτα πραλίνα σοκολάτα ή κανταΐφι με παγωτό.
Στου Ρούτση, Π. Κάβδα 39, τηλ. 25210 30998.

Ροδόσταμο
Σε μοναδικές γεύσεις από την Ανατολή θα σας ταξιδέψει η ταβέρνα Ροδόσταμο με τη ζεστή της, όμορφα διακοσμημένη σάλα και το πλούσιο μενού. Μπουγιουρντί με παστουρμά, το καΐκι του σουλτάνου (κολοκύθι γεμιστό με παστουρμά και κασέρι), τα κεφτεδάκια της αρχόντισσας ψημένα στη σχάρα πάνω σε μελιτζάνα με κασέρι και ντομάτα, κεμπάπ με ντοματούλα τυλιγμένο με φύλλο στο φούρνο, το πολυτελές πιλάφι του σουλτάνου με κιμά και παστουρμά και τα υπέροχα κεμπάπια της αρχόντισσας.
Ροδόσταμο, Αγίας Βαρβάρας 13, τηλ. 25210 33889.

Kouros Hotel
Το καλύτερο ξενοδοχείο της Δράμας και το μοναδικό 4 αστέρων της περιοχής, το Kouros Hotel, είναι ένας μοναδικός χώρος χαλάρωσης για όλες τις ώρες της ημέρας. Στη μεγάλη σάλα με το αναμμένο τζάκι μπορείτε να απολαύσετε ένα πλούσιο χορταστικό πρωινό με πολλά τοπικά προϊόντα, ενώ από το μεσημέρι και μετά η κουζίνα λειτουργεί με ελληνική ταυτότητα και μοντέρνες πινελιές που θα καταευχαριστηθείτε.
Kouros Hotel, 3o χιλιόμετρο Δράμας – Καβάλας, τηλ. 25210 57200.

Και 2 εκτός Δράμας

Το Χάνι
Αν βρεθείτε στον Γρανίτη, κάντε μια στάση στην ταβέρνα Το Χάνι και απολαύστε καλομαγειρεμένα, χορταστικά, χειμωνιάτικα πιάτα που θα σας ζεστάνουν. Όταν μπήκα στο μαγαζί πέτυχα τη σόμπα αναμμένη και πάνω της μια κατσαρόλα με γίδα να σιγοβράζει και να μοσχοβολάει όλο το μαγαζί. Στην κουζίνα ντόπιοι γίγαντες φούρνου, κατσικάκι, γουρουνόπουλο και κότσι χοιρινό στη γάστρα και ανάλογα με τη μέρα που θα πάτε μπορεί να βρείτε και ορτύκι σχάρας ή ορτύκι τηγανιά φλαμπέ! Εξαιρετικά και τα ντόπια χοιρινά λουκάνικα με μεγάλα κομμάτια κρέας κομμένο στο χέρι και όχι κιμά.
Το Χάνι, Γρανίτης, τηλ. 6933 232621.

Ηλιοστάσιο
Στον παραδοσιακό οικισμό του Παγονερίου, ανάμεσα στις κορυφές της Ροδόπης δημιουργήθηκε με μεράκι η ταβέρνα Ηλιοστάσιο, με έμφαση στην τοπική παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και πιάτα βασισμένα σε ξεχασμένες συνταγές της περιοχής. Ένα, όπως λένε και οι ιδιοκτήτες, «Κέντρο Αναβίωσης Μορφών Ζωής και Γεύσεων που Χάνονται».
Ηλιοστάσιο, Παγονέρι Κάτω Νευροκοπίου, τηλ. 25210 28150, www.pagoneri.gr

Πού θα φας το καλύτερο κεμπάπ

IMG_0758zag

Βασίλης, Κεμπάπ, Καλαμιά
Μεγάλη ιστορία έχουν τα κεμπάπια στη Δράμα. Θα βρείτε πολλά μαγαζιά στο κέντρο της πόλης, κάθε ένα με τη δική του μυστική συνταγή. Η δική μου τσάρκα είχε πέρασμα από την ψησταριά ο Βασίλης (από το 1965) με κεμπάπια μοσχαρίσια, ωραία πολίτικη σαλάτα και δικά τους τουρσιά. Συνεχίστηκε στο μαγαζί Κεμπάπ, όνομα και πράμα (από το 1960) με επίσης οικογενειακή συνταγή μόνο με μοσχαρίσιο κρέας και χοντροκομμένη, αυθεντική τηγανητή πατάτα και κατέληξε στο εξαιρετικό κεμπάπ της Καλαμιάς.
Ο Βασίλης, Κύπρου 5, τηλ. 25210 31881,
Κεμπάπ, 19ης Μαΐου & Αγίας Σοφίας γωνία, τηλ. 25210 27101,
Καλαμιλα, Ειρήνης 1, τηλ. 25210 24149.

IMG_0743zag

Για αλμυρές και γλυκές λιχουδιές

Παραδοσιακό Πεϊνιρλί ο Κωστής του Σίμου
Μια άλλη τρομερή λιχουδιά με ιστορία πολλών δεκαετιών θα βρείτε στο Πεϊνιρλί ο Κωστής του Σίμου. Φρεσκοψημένες βαρκούλες ζύμης αλειμμένες με μυρωδάτο βούτυρο, γεμιστές με λιωμένο κασέρι και χοιρινό σουβλάκι.
Παραδοσιακό Πεϊνιρλί ο Κωστής του Σίμου, Ειρήνης 22, τηλ. 25210 31800.

Ντίνος
Από το 1953 το ζαχαροπλαστείο Ντίνος πάει την τέχνη του γλυκού σε άλλο επίπεδο. Ολόφρεσκες πάστες, ζουμερή σοκολατόπιτα, μυρωδάτα μπισκότα, τραγανά και μελωμένα σιροπιαστά και παραμυθένιες τούρτες, που ετοιμάζονται κατά παραγγελία και μοιάζουν με πραγματικά έργα τέχνης.
Ντίνος, Βενιζέλου 93, τηλ. 25210 34184.

IMG_0753zag

Μεγάλη Ελλάς
Στη Μεγάλη Ελλάς που λειτουργεί από το 1933, θα πάτε για παραδοσιακό, αφράτο λαγανάκι, χειροποίητο ψωμί στην πλάκα, κουλούρι Θεσσαλονίκης ακόμα και ψωμί ντίνκελ όπως απαιτούν οι τάσεις της εποχής. Αλλά κυρίως για το λαγανάκι!
Η Μεγάλη Ελλάς, Καραϊσκάκη 6, τηλ. 25210 34186.

Καφέ Ελευθερία
Το Καφέ Ελευθερία θα σας τραβήξει την προσοχή για το όμορφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται. Εδώ θα απολαύσετε τον καφέ σας αλλά θα το ρίξετε και στις μπύρες και στα μεζεδάκια. Τις μέρες των γιορτών θα υπάρχει και απεριτίβο Σάββατο μεσημέρι με δραμινά κρασιά και νόστιμες μπουκιές από ντόπια προϊόντα.
Καφέ Ελευθερία, Βενιζέλου & Κουντουριώτου 1, τηλ. 6906 267795.

Καφέ Δεμίρη
Εάν φτάσεις έως το Κάτω Νευροκόπι μην παραλείψεις μία στάση για φοβερό ελληνικό καφέ και ζεστή σοκολάτα στο Καφέ Δεμίρη.
Καφέ Δεμίρη, Κάτω Νευροκόπι, τηλ. 25230 22471.

Τα παραδοσιακά της Δράμας

IMG_1007zag

Η Δράμα είναι μια σημαντική στάση στους Δρόμους του Κρασιού, μια και η σπάνια γεωγραφική και κλιματολογική θέση της ευνοεί ιδιαίτερα την καλλιέργεια αμπελώνων και την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιού. Πάνω από 2.500 στρέμματα συνολικά φιλοξενούν τις ποικιλίες Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτη και Λημνιό, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot και άλλες. Πολλά από τα οινοποιεία της περιοχής είναι επισκέψιμα και προσφέρουν ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις, να παρακολουθήσει σταδιακά τη διαδικασία παραγωγής και, φυσικά, να γευθεί τα δυνατά κρασιά της ευλογημένης αυτής γης.

Βιοδράμα
Τα τελευταία χρόνια η Δράμα έχει και παράδοση στις καλλιέργειες blueberries, πολύ πριν γίνουν διατροφική μόδα, κλείνοντας μάλιστα φέτος 10 χρόνια από τις πρώτες καλλιέργειες στις περιοχές του Καλαμπακίου και Κουδουνίων. Πέρα από τον φρέσκο και κατεψυγμένο καρπό, ανάμεσα στα προϊόντα που παράγονται στη Βιοδράμα, λοιπόν, θα βρείτε blueberries πάστα, πάστα light, μαρμελάδα, χυμό, κομπόστα, αποξηραμένα φύλλα για ροφήματα, λικέρ και αποξηραμένα φρούτα.
Βιοδράμα, Φιλίππου 18, τηλ. 25210 24469, www.blueberry.gr

Γυναικείος παραγωγικός συνεταιρισμός Κοκκινογείων Δράμας
Φημισμένος για τα παραδοσιακά προϊόντα του είναι ο Γυναικείος παραγωγικός συνεταιρισμός Κοκκινογείων Δράμας, στο κατάστημα του οποίου θα βρείτε λικέρ, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τραχανά και πολλά χειροποίητα ζυμαρικά, όπως οι γιοφκάδες, το κουσκούς και τα ποντιακά περέκ (λωρίδες ζύμης, τυλιγμένες σαν σαλιγκάρι και ψημένες στο τζάκι).
Γυναικείος παραγωγικός συνεταιρισμός Κοκκινογείων Δράμας, τηλ. 25220 60456, www.kokkinogeia.gr

Νεογάλ
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φρέσκο ντόπιο γάλα, αριάνι, γιαούρτι, κρέμες και ρυζόγαλο από την τοπική γαλακτοβιομηχανία Νεογάλ.
Νεογάλ, Τέρμα 1ης Ιουλίου, τηλ. 25210 21134.

Χαλβάς Κυργίων
Ξακουστός εντός και εκτός Δράμας ο Χαλβάς Κυργίων με ιστορία που ξεκινάει το 1918 από το Εσκί Σεχίρ της δυτικής Τουρκίας, όταν ο παππούς της οικογένειας εκπαιδεύτηκε στην τέχνη του χαλβά και του λουκουμιού με μια μοναδική συνταγή που θα βρείτε και σήμερα. Χαλβάς βανίλια, φιστίκι, κακάο, σοκολάτα, αμύγδαλο ή ολικής αλέσεως, λουκούμια, υποβρύχια και γλυκά του κουταλιού όπως παλιά.
Χαλβάς Κυργίων, Μ. Αλεξάνδρου 11, Κύργια Δράμας, τηλ. 25210 68100.

Ελληνικό Ρόδι
Η ομάδα παραγωγών οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας βρίσκεται πίσω από την εταιρεία Ελληνικό Ρόδι, με κύριο αντικείμενο την επεξεργασία ροδιού από τα περίπου 7.000 στρέμματα που διαχειρίζεται. Εδώ θα βρείτε φρέσκο χυμό ροδιού πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μαρμελάδα αλλά και ξίδι ροδιού.
Ελληνικό Ρόδι, Άγιος Αθανάσιος Δράμας, τηλ. 25213 00928.

Αποστακτήριο Αδριανής
Είχα την τύχη να βρεθώ και σε μια καζανιά τσίπουρο στο αποστακτήριο Αδριανής, εκεί που παράγεται το τσίπουρο Είδωλο από την οικογένεια Γιαννάκογλου, με πάνω από έναν αιώνα παράδοση στο κρασί και τα αποστάγματα. Τα 30 στρέμματα αμπελιών της οικογένειας παράγουν εξαιρετικό Merlot, Sauvignon Blanc και Λημνιό, ενώ τα στέμφυλα καταλήγουν να δώσουν ένα υπέροχο, βελούδινο μονοποικιλιακό τσίπουρο που όμοιό του δεν έχω δοκιμάσει πουθενά.
Αποστακτήριο Αδριανής, τηλ.: 6936 609366.

Ταχινοποιΐα Αναγνωστοπούλου
Τελευταία στάση στη Δράμα η Ταχινοποιΐα Αναγνωστοπούλου. Μια μικρή βιοτεχνία μεγαλύτερη σε ηλικία του ενός αιώνα, που δουλεύει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλα αυτά τα χρόνια. Το αρίστης ποιότητας σουσάμι έρχεται από το Σουδάν, ξεπλένεται καλά με νερό και ατμό, καβουρδίζεται στον ξυλόφουρνο και περνάει από έναν γιγάντιο πετρόμυλο που κινείται με ιμάντες για να δώσει το υπέροχο ολικής αλέσεως ταχίνι. Βαθιά, γήινη γεύση, καμία σχέση με το ταχίνι του εμπορίου, πλούσια και μεστή που θυμίζει βαριά σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και μια πικράδα στο τελείωμα που την ολοκληρώνει. Ο κύριος Αναγνωστόπουλος θα σας μετρήσει με ζύγια το ταχίνι και αν θέλετε θα σας δώσει και ολόφρεσκο ανθόμελο για να το συνοδέψετε.
Ταχινοποιΐα Αναγνωστοπούλου, Αμύντα 2, τηλ. 25210 32653.

Αλλαντικά Sary

IMG_0704zag

Είχα δοκιμάσει πολλές φορές τα προϊόντα Sary και τα θεωρώ κορυφαία, αλλά τώρα που γνώρισα και τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από αυτά τα εκτίμησα ακόμα περισσότερο. Ο Παρασκευάς Σαρήμπογιας, με καταγωγή από τους Καραμανλήδες της Καππαδοκίας, κουβαλά στην πλάτη του βαριά κληρονομιά και μια ιστορία 120 ετών. Η ιστορία ξεκινά από το Αγιάσι των Αδάνων, όπου η οικογένεια είχε το πρώτο αλλαντοποιείο για να καταλήξει σήμερα μέχρι τη Δράμα, χωρίς να χαθεί ούτε ένας κόκκος μπαχάρι από τις οικογενειακές συνταγές στη μακριά αυτή πορεία. Παραδοσιακές συνταγές για παστουρμά, σουτζούκι, σαλάμι που ήταν τα πρώτα προϊόντα και αυτά πάνω στα οποία χτίστηκε το όνομα Sary, για να φτάσουμε σήμερα όπου το υπερσύγχρονο εργοστάσιο παράγει συνολικά πάνω από 100 διαφορετικά προϊόντα.

IMG_0694zag

Ο παστουρμάς καμήλας είναι λεπτεπίλεπτος και αέρινος κι έρχεται με μια γεύση από τα βάθη της Ανατολής σαν ιπτάμενο χαλί. Ο καβουρμάς έχει μια καθαρή, κρεάτινη γεύση και με δυο αβγά στο τηγάνι είναι πιάτο υψηλής γαστρονομίας. Το σουτζούκι Αδάνων θέλει λίγη αντοχή στα καυτερά για να αποκαλύψει όλη του τη γεύση, η σαρντινέλα με το καλαμπόκι και το φιστίκι Αιγίνης έχει πλούσια, βουτυράτη γεύση και το μοσχαρίσιο μουχτερόν, που ωριμάζει σε κρασί με την κρούστα πιπεριού είναι αλλαντικό με γεύση εκλεπτυσμένη και αξίζει να μπει σε κάθε γιορτινό τραπέζι. Η λίστα είναι ατελείωτη, όπως και η γεύση που σου προσφέρει κάθε αλλαντικό και λουκάνικο. Σουτζούκια, πέταλα, λουκάνικα -από χωριάτικα μέχρι γερμανικά μπρατβούρστ-, τσορίθο, προσούτο, καπνιστά χοιρινά και γαλοπούλες. Λατρεμένο προϊόν το «κεφτέ λουκάνικο». Ένα φρέσκο λουκάνικο με μικρή διάρκεια ζωής, λεπτό, με μαλακή γέμιση από τρία είδη κρέατος. Χοιρινό στη βάση του, λίγο πρόβατο και λίγο γίδα, για το απόλυτο γευστικό αποτέλεσμα.
Αλλαντικά Sary, Ανδρούτσου 4, τηλ. 25210 31533, www.sary.gr

info
4.12.2018 – 2.1.2019