Πρόσφατα δοκίμασα τη Μαλαγουζιά του με ενθουσιασμό και γνώριζα την ιδιαιτερότητα του αμπελώνα του. Κατά τα άλλα είχα μια μπερδεμένη εικόνα στο κεφάλι μου για το Porto Carras. Είναι αμπελώνας, οινοποιείο, ξενοδοχείο, γαστρονομικός προορισμός ή ολοκληρωμένη πρόταση διακοπών; Τελικά είναι όλα αυτά μαζί και πολλά περισσότερα. Η πρόσφατη επίσκεψή μου με αφορμή το γαστρονομικό φεστιβάλ για να δοκιμάσω το μενού του Δημήτρη Σκαρμούτσου, ξεκαθάρισε τα πράγματα μέσα μου και τα έβαλα σε μια σειρά.

IMG_0463

IMG_0475

Το φεστιβάλ
Τρέχει για 3η συνεχόμενη χρονιά και τείνει να γίνει θεσμός πλέον. Φέτος πραγματοποιείται από 17 Ιουνίου μέχρι 9 Σεπτεμβρίου στο Tsipouraki Restaurant, στη βραβευμένη με γαλάζια σημαία Porto Carras Μαρίνα, με τη συμμετοχή πολλών γνώριμων προσώπων της ελληνικής μαγειρικής σκηνής. Η ελληνική κουζίνα εδώ έχει τον πρώτο λόγο και τα κρασιά του Porto Carras την τιμητική τους στο τραπέζι.

IMG_0355

Το κτήμα
Η βόλτα στους αμπελώνες ύστερα από ένα αξέχαστο πρωινό, ελληνικό 100% που στήθηκε κυριολεκτικά μέσα στο αμπέλι με την επιμέλεια του executive chef Δημήτρη Κάτσιου και περιελάμβανε και το πουλιού το γάλα ήταν εμπειρία.

Ο αμπελώνας “Πλαγιές Μελίτων” του Κτήματος Πόρτο Καρράς αποτελεί το μεγαλύτερο βιολογικό ελληνικό αμπελώνα με συνολική έκταση 4.750 στρεμμάτων. Η ιδέα της αναβίωσης της περιοχής στη δεκαετία του ’60, αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της ελληνικής οινολογίας, μετά την απόφαση να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα φυσικά προσόντα με τα οποία είναι προικισμένη η δυτική ακτή της Σιθωνίας. Παράλληλα είναι σε αποκλειστικότητα το μοναδικό κτήμα στην Ελλάδα το οποίο είναι και αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ. Οι λοφώδεις εκτάσεις στην περιοχή του όρους Μελίτωνα δημιουργούν εξαιρετικές μικροκλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια 28 εκλεκτών ποικιλιών, εγχώριων και διεθνών από τις οποίες παράγονται 20 ετικέτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από κρασί στο Κτήμα παράγουν βότανα, τις δικές τους ελιές και φυσικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

IMG_0207

Οι διακοπές
Εδώ έχουμε να κάνουμε με πολλές ταχύτητες, ανάλογα με τις ανάγκες και την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Μπορεί κάποιος να κάνει οικογενειακές ή εναλλακτικές διακοπές και φυσικά Οινοτουρισμό. Το Κτήμα Πόρτο Καρράς οργανώνει ξεναγήσεις στους αμπελώνες του και στο μοναδικό του Chateau Porto Carras- Vila Galini, συμμετοχή σε αμπελουργικές εργασίες κατά τη διάρκεια του τρυγητού, πικνίκ στις πευκόφυτες πλαγιές του όρους Μελίτωνα και στις ιδιωτικές του παραλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα οινικής επιμόρφωσης, γαστρονομικά δείπνα με συνοδεία των οίνων του, περιπατητικές διαδρομές (απλής, μεσαίας ή μεγάλης δυσκολίας), ποδηλασία, ιππασία και φυσικά διαμονή στο Porto Carras Grand Resort.

IMG_0485

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο επισκέπτης εκτός από τις οργανωμένες πλαζ του συγκροτήματος έχει κατόπιν κράτησης και τη δυνατότητα της πριβέ κολύμβησης στα 9 χιλιόμετρα από αμμώδεις παραλίες που συμπεριλαμβάνουν 25 απομονωμένους και παρθένους κολπίσκους μοναδικούς στον κόσμο. Οι απόμεροι κολπίσκοι, μοναδικής ομορφιάς με το πευκόφυτο δάσος και τα δέντρα του να σκιάζουν τα νερά της θάλασσας, βραβεύονται κάθε χρόνο με το διεθνές σήμα της Γαλάζιας Σημαίας και προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και πλήρες σέρβις.

IMG_0236

Και λίγo glamour για το τέλος…
H ιστορία του Porto Carras ξεκίνησε το 1963 με μια κρουαζιέρα που ξεκίνησε από το Όρος Άθως για τον εορτασμό των 1.000 ετών από την ίδρυση της μοναστικής πολιτείας του Άθω. Γνωστοί Αθηναίοι, μαζί με τον πλοιοκτήτη Γιάννη Καρρά, τη σύζυγό του, το γιο του Κώστα, τη Μελίνα Μερκούρη και άλλους, αποτελούν το πλήρωμα του σκάφους του Έλληνα μεγιστάνα. Καθώς περνούν ανοιχτά της Σιθωνίας, μπαίνουν στον Τορωναίο Κόλπο και ο Γιάννης Καρράς βλέπει και ερωτεύεται το παρθένο τοπίο! Στον βραχώδη και άγονο λόφο Γαλάνη, που ονομάστηκε έτσι από ένα ληστή που σκοτώθηκε εκεί, χτίστηκε η διάσημη βίλα συνολικής επιφάνειας δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Δείγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής και ομορφιάς, επιπλωμένη με σπάνια μοναστηριακά έπιπλα και μοναδικά έργα τέχνης.

IMG_0221

IMG_0216

Τα περιοδικά του ’70 τη χαρακτηρίζουν ως ένα από τα ομορφότερα κτίρια της χώρας. Λίγα μέρη στην Ελλάδα τα έχουν επισκεφθεί τόσο συχνά τόσοι πολύ διάσημοι, λαμπεροί και σημαντικοί άνθρωποι. Η αίγλη του συγκροτήματος που λάμπει από το ξεκίνημά του, χάρη στη χαρισματική παρουσία του ιδρυτή του, συγκέντρωσε αναγνωρισμένες προσωπικότητες, που τράβηξαν τα φλας των φωτογράφων σε μόνιμη βάση. Η Βασίλισσα Juliana της Ολλανδίας, ο Salvador Dali, ο γιος του Aga Han, ο Σταύρος Νιάρχος, ο Rudolf Nureyev, ο François Mitterrand, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Margot Fonteyn, η Joan Baez, η Fiona Von Thyssen, οι Rockfellers, ο Πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό, η Ρίκα Διαλυνά, ο Valéry Giscard d’Estaing είνα μόνο κάποιοι από αυτούς. Με σεβασμό στην ιστορία της και ατενίζοντας ένα φανταστικό μέλλον, η Βίλα Γαλήνη ανακαινίστηκε προσεκτικά το 2003 όπως και το 2009, όταν όλη η φυσιολογική φθορά αποκαταστάθηκε και οι εγκαταστάσεις της βελτιώθηκαν, καταλήγοντας σε ένα πολυτελές και κομψό αποτέλεσμα που αντανακλά σε όλους τους χώρους της Βίλας.

IMG_0376

Υπαίθριες Δραστηριότητες

-Μονοπάτι ιππασίας μέσα από το δάσος του Porto Carras ή βόλτα κατά μήκος της παραλίας
-Mountain bike από το πρασινο θέρετρο γκολφ μεχρι τις απότομες πλαγιές που βλέπουν Αιγαίο
-Πεζοπορία και τρέξιμο στους λόφους που περιβάλλουν το θέρετρο
-Τεννις, ποδοσφαιρο 5χ5, beach volley, basket, ping pong
-Θαλάσσια σπορ, όπως καταδυση στη νησο Κέλυφο, απέναντι από το Resort

info

Πληροφορίες: http://www.portocarras.com