Δεν είναι μόνο τα εστιατόρια και οι ταβέρνες ο λόγος που η Θεσσαλονίκη κρατάει τα σκήπτρα στη γεύση. Είναι και οι διάφορες μικρές γευστικές γωνιές, που σου δίνουν αυτό το κατιτίς που σου μένει αξέχαστο. Ένα κουλούρι, mia feta, ένα μπουγατσάν, βρε αδελφέ…

Ζεστό από τον φούρνο

Τουρλής
Εκεί πηγαίνουν όλοι για το καλύτερο κρουασάν της Θεσσαλονίκης, με παράδοση από το 1967. Αλλά κάνει και εξαιρετικό τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα και μπορείς να το παραγγείλεις από πριν με διπλάσια δόση πραλίνας. Με την ευκαιρία, δοκιμάστε και το βαυαρέζικο ψωμί του. Μ. Μπότσαρη 50, τηλ.: 2310 831066.

Μπακόλας
Σου φτιάχνει το καλύτερο μπριοσένιο ψωμάκι. Επίσης, θεϊκές πίτες με χειροποίητο φύλλο, σπανακοτυρόπιτα και τυρόπιτα ταψιού, ατομική σφολιάτα και στριφτόπιτα, κουρού με τυρί και λουκάνικο. Από κείνα τα παλιά μαγαζιά που μένουν σταθερά στο χρόνο και με την εγγύηση πως τα δυο-τρία πράγματα που κάνουν διαθέτουν την υπέρτατη νοστιμιά. Το καλύτερό του, όμως, είναι το σιμίτικο κουλούρι-μύθος: τραγανό σαν κρύσταλλο απέξω, λιώνει στο εσωτερικό, με το σωστό αλάτι και την πιο ανάλαφρη ζύμη. Χρ. Σμύρνης 20, τηλ.: 2310 223797.

bakolas
Θεϊκές πίτες στου Μπακόλα

Όλα Ζάχαρη

Μπεζές
Τον λένε Μπεζέ και φτιάχνει τον καλύτερο κλασικό μπεζέ -δυο μαρέγκες ενωμένες με σαντιγί- με τα πιο αγνά υλικά και με δυο γενιές παράδοση, αλλά και μπισκότα μαρέγκας τριαντάφυλλο, σύκο και γεύση smarties. Στο ολόλευκο, σαν δαντέλα καινούριο μαγαζί τους, η Πόλυ θα σου φτιάξει και υπέροχο καφέ. Κ. Καραμανλή 117, τηλ.: 2310 323247.

Sugar Angel
Red velvet cake, κέικ Ανατολής, cheesecake σμέουρο, τούρτες βγαλμένες από παραμύθι και πολύχρωμα μακαρόν με υπέροχο εσπρέσο, στο καινούριο πανέμορφο χώρο της Αγγελικής Μεϊμάρη. Λασάνη 1, τηλ.: 2310 225575.

sugar angel lemon cake
Lemmon Cake στο Sugar Angel

Δορκάδα
Υπέροχο γιαούρτι και σπιτικό παγωτό, το καλύτερο κοκ, ραβανί και κανταΐφι, για όποιον αναζητά την παλιά γλύκα της πόλης… Κασσάνδρου 91, τηλ.: 2310 234675.


DORKADA1Δορκάδα

One Sweet Day
Τα πιο γλυκά ραντεβού της πόλης κλείνονται κάθε πρωί με καυτή σοκολάτα με άρωμα λάιμ, κονιάκ ή ουίσκι με σοκολάτα, σοκολάτα καπουτσίνο και μπράουνις με σος, στην πιο σοκολατένια περαντζάδα του κέντρου. Χρ. Σμύρνης 16, τηλ.: 2310 222567.


one sweet day1Γλυκά ραντεβού στο One Sweet Day

Sugarella
Κάθε Θεσσαλονικιά που σέβεται τα trends παραγγέλνει την τούρτα της στη Sugarella, που όλοι τη λατρεύουν για τη lemon pie, την crème brule, το cheesecake, τα τρουφάκια με χουρμά ή με τριαντάφυλλο. Μητροπόλεως 102, τηλ.: 2310 308979.


sugarella2Γλυκιές νοστιμιές στη Sugarella

Οι φρέσκες ιδέες

Mia Feta
Ένα new age γαλακτοπωλείο αφιερωμένο στη φέτα-σπεσιαλιτέ αυτή με τη μαύρη τρούφα! Ψωνίζεις προϊόντα της καλύτερης μικρής ελληνικής παραγωγής, γαλατόπιτα και τσουκνιδόπιτα από ζέα και μετά διαλέγεις το βιολογικό σου γιαουρτάκι με μέλι, ρόδι, σταφίδες και αμύγδαλο ή, αν είναι η ώρα της πείνας, ο Γιάννης Σεπεράς θα σου μαγειρέψει τη φέτα στους πιο νεογκουρμέ, πλην όμως προσγειωμένους, πειραματισμούς της: καπουτσίνο τραχανά με σαντιγί φέτας, πανακότα φέτας με μαρμελάδα ντομάτας. Π. Μελά 14, τηλ.: 2310 221120.

Estrella
Το υβριδικό γλυκό μπουγατσάν, το μπουγάτσα-κρουασάν του Δ. Κοπαράνη που έκανε πανελλαδικά γνωστή την Estrella, φτάνοντας να συζητηθεί μέχρι τη Βουλή, συνεργάζεται με τα κλασικά ζαχαροπλαστεία Χατζηφωτίου σε μια νέα, φαεινή, γλυκιά ιδέα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τα πιο must brunch της πόλης, με πιάτα όπως πίτσα με πανσέτα, αυθεντικά bagels σε χίλιους συνδυασμούς, αβγόφετες με κρέμα τυριού και smoothies με ταχίνι. Τελευταίο new entry το Prettyeclair. Π. Μελά 48, 2310 272045.


koparanis1Ο Δημήτρης Κοπαράνης του Estrella

Τα καλύτερα «του δρόμου»

Έτση
Το μπιφτέκι στα κάρβουνα ή τη σεφταλιά σε πίτα με χίλιες συνοδευτικές σάλτσες και φρέσκα λαχανικά. Ν. Φωκά 2, τηλ.: 2310 222469.

Γιάννης
Για μπουγάτσα με κιμά και γιαούρτι αλλά και με μερέντα… Μητροπόλεως 106, τηλ.: 2310 257375.

The Last Slice
Ένα κομμάτι μαργαρίτα με φρέσκια ρόκα και λεπτή, αυθεντικά ιταλική ζύμη ή μια γλυκιά με σοκολάτα, κρέμα, φρούτα του δάσους και καραμέλα, στο ολοκαίνουριο The Last Slice. Π. Κορομηλά 1, τηλ.: 2311 242266.

Poselli
Bέρα ναπολετάνα πίτσα με κολοκυθάκι, βασιλικό και μοτσαρέλα ή ταρτούφο στη μαγική περαντζάδα του Poselli. Βαλαωρίτου 2, τηλ.: 23140 19687.

poselli1
Για πίτσα στο Posseli

Ρωμιός
Για τοστ στον Ρωμιό, που από το 1980 σερβίρει 100 διαφορετικά γεμίσματα για μια κρέπα ή ένα απλό τοστ. Μητροπόλεως 104, τηλ.: 2310 266445.

Φάτο Πέστο
Για ζουμερή πανσέτα στα κάρβουνα με αληθινές πατάτες… Γ. Λαμπράκη 121, τηλ.: 2310 988198.

Falafel House
Για αρωματικό φαλάφελ με ντοματένια σαλάτα φατούς… Αλ. Σβώλου 54, τηλ.: 2310 38091.

Τσιπουρομεζέδες και όχι μόνον

Ούζο Λόλα
Μέσα στον πανικό των γεμάτων τραπεζιών, που νομίζεις ότι όλα φιλοξενούν τους κολλητούς του Αντώνη και της αδελφής του της Λόλας, μπορεί να νιώσεις χαμένος, αλλά με το πρώτο σπιτικό τους ρακί θα καταλάβεις ότι πρόκειται για άλλη μια νόστιμη ιστορία θεσσαλονικιάς αλεγκρίας. Θα πήγαινες και μόνο για τις πίτες, λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο, που γεμίζουν τυριά ή χορταρικά και ψήνονται στα κάρβουνα, αλλά η Λόλα φτιάχνει και θεϊκή ταραμοσαλάτα με πιτούλες στα κάρβουνα και τηγανητό σολομό με σύκο, διάσημο γαριδοπίλαφο και γαριδομακαρονάδα, μαγικό χταποδάκι με ολόφρεσκη σάλτσα ντομάτας, μπουκιά και συχώριο γαύρο λαδορίγανη και σαρδέλα στη σχάρα και σε απο-τελειώνει με ένα σπιτικό cheesecake με κόκκινα φρούτα. Αγαπηνού 10, 2310 276201.

lola1
Αυθεντικοί ουζομεζέδες στο Ούζο Λόλα

Κεφτέδες
Εδώ η Κρήτη «παντρεύεται» τη θεσσαλονικιώτικη παράδοση, σε ένα μεταμοντέρνο μεζεδοπωλείο-ραντεβού του κέντρου. Χειροποίητος ντάκος με ξερή μυζήθρα, απάκι με σοτέ σπανάκι, ψητή γραβιέρα που λιώνει και δροσίζει με ολόφρεσκη ρόκα και λεμόνι, φέτα τηγανητή με σουσάμι και πετιμέζι, αρωματικό μέλι που αναδεικνύει τις καυτές νερόπιτες στον επίλογο. Γεμιστοί κολοκυθανθοί και ντολμαδάκια για να πάρει στη συνέχεια η Θεσσαλονίκη τη σκυτάλη. Αλάδωτα, τραγανά, ολοστρόγγυλα τσιπς, πόσο μάλλον που μπορείς να τα συνοδεύσεις με ιδανικούς κεφτέδες, ζουμερό κοτόπουλο παϊδάκι, μπιφτέκι κοτόπουλο και κοτόπουλο παναρισμένο με φλέικς βρώμης. Βογατσικού 4, τηλ.: 2310 272900.

Για ψάρι
7 Θάλασσες
Το National Geographic το συστήνει σαν απόλυτο προορισμό, και όντως, οι 7 Θάλασσες, στο νέο -υπερπαραγωγή- ντεκόρ τους με το cocktail bar, μαγειρεύουν τη θάλασσα όσα λίγα εστιατόρια στην Ελλάδα. Ψαγμένη λίστα κρασιών, ό,τι πιο φρέσκο του βυθού σε καινούριες συνταγές αλλά πάντα στην πιο λιτή, δημιουργική ταυτόχρονα εκδοχή του, έτσι ώστε πάντα να πρωταγωνιστεί το ιώδιο σε κάθε πιάτο: σαλάτα με ρίνα και σάλτσα σόγιας, μυλοκόπι με πρασοσέλινο, καρπάτσο λαβράκι με εσπεριδοειδή, κρουασάν με φιλέτο γλώσσας, μπέργκερ θαλασσινών. Καλαποθάκη 8-10, τηλ.: 2310 233173.

Karabourno
Το λουσάτο ντεκόρ του καταργεί την αίσθηση του εμπορικού κέντρου αλλά και όσα ήξερες ως τώρα για ένα θαλασσινό μεζεδοπωλείο: μεζές για ψαγμένους μερακλήδες, η πέστροφα φλαμπάρει στο μαντεμένιο τηγάνι, παίρνει έναν γαλλικό αέρα από βούτυρο και φουντούκι, γυαλιστερές και κυδώνια γίνονται σπεντζοφάι μέσα στην κρεμμυδοντοματένια σάλτσα τους, το τηγανητό καλαμάρι λιώνει με πολλά «κρακ» στο στόμα, τα μύδια γίνονται ιμάμ, το κεφάλι της συναγρίδας στη σχάρα σερβίρεται με ψητά ολόγυρα όλα τα λαχανικά ενός μπαξέ. Mediterranean Cosmos, Επίπεδο 0, τηλ.: 2310 475444.


karabourno1Karabourno

To νέο ψητοπωλείο

Διάβαση
Άλλο λέμε εμείς σουτζουκάκι, αλλιώς το εννοεί η Θεσσαλονίκη: πιο νόστιμο και πιο ελαφρύ από το κεμπάπ, το μοσχαρίσιο μπιφτεκάκι που ψήνεται στα κάρβουνα και σερβίρεται με ντομάτα, μαϊντανό και κρεμμύδι, ζει τα καλύτερά του στην καινούρια Διάβαση -της ίδιας οικογένειας με την κλασική Διαγώνιο-, που κάνει και τον πιο ζουμερό γύρο, ποίημα-γεμιστό μπιφτέκι, τραγανή πανσέτα, ωραίο λουκάνικο. μελιτζανοσαλάτα, ψητή πιπεριά Φλωρίνης, ρώσικη σαλάτα όπως παλιά και τραγανές, αλάδωτες, αληθινές τηγανητές πατάτες, σε φρέσκο ντεκόρ αστικού εστιατορίου. Π. Μελά 13, 2310 2209560.


diavasi1Τοπ κεμπάπ και σουτζουκάκια στη νέα Διάβαση

Δες εδώ και τα καλύτερα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη που προτείνει η Ελένη.