Το ισπανικό εστιατόριο El Celler de Can Roca, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα παγκοσμίως, προκειμένου να ενισχύσει την αποδοτικότητα του προσωπικού του φρόντισε να εντάξει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των εργαζομένων και ομαδικές συνεδρίες με εξειδικευμένη ψυχολόγο.

Η ανέλιξη σε έναν απίστευτα ανταγωνιστικό χώρο όπως αυτός του fine-dining – στην εν λόγω περίπτωση – οδηγεί συχνά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ενίοτε σε συγκρούσεις. Η ρίζα του «κακού» είναι το άγχος από τη συνεχή πίεση που είναι δεδομένη σε όλα τα πόστα και αυτό οι αδερφοί Roca, ιδιοκτήτες του εστιατορίου φαίνεται ότι το γνωρίζουν πολύ καλά.

Οι Joan, Josep και Jordi Roca είναι από τις μορφές του χώρου που φημίζονται για τον τρόπο που προσεγγίζουν αυτό που ο καθένας εκπροσωπεί, δηλαδή τη μαγειρική, οινολογία και ζαχ/κή αντίστοιχα. Το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριό τους συγκαταλέγεται στα καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο και μέσα στις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους πλέον συμπεριλαμβάνεται και η επίσκεψη της ψυχολόγου Imma Puig για εβδομαδιαίες συνεδρίες με το προσωπικό που πραγματοποιούνται με διαφορετικές ομάδες κάθε εβδομάδα με άτομα από διάφορα πόστα. «Το περιβάλλον της κουζίνας είναι γεμάτο εντάσεις, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε υψηλές θερμοκρασίες και ταχύτητες, λέει η Puig. «Οι σομελιέ, οι σερβιτόροι, η υποδοχή και όλο το 60μελές προσωπικό πρέπει να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες των πελατών που καταφθάνουν συνήθως μετά από 11μηνη αναμονή», συμπλήρωσε. «Δεν γνωρίζουμε αν κάποιο άλλο εστιατόριο έχει πράξει κάτι ανάλογο. Θέλουμε ο εξοπλισμός στην κουζίνα να λειτουργεί άψογα όμως δεν νομίζω ότι έχουμε πράξει ανάλογα και με το ανθρώπινο δυναμικό» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Juan Roca αναφερόμενος στον σκληρό ανταγωνισμό και τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των Benoît Violier που αυτοκτόνησε πέρυσι λίγο μετά την ένταξη του εστιατορίου του στην Ελβετία στην κορυφή των 1000 εστιατορίων του κόσμου και του νεαρού star chef Homaro Cantu στο Σικάγο που κρεμάστηκε το 2015.

Δείτε επίσης
O λαντζιέρης του Noma γίνεται συνέταιρος του διάσημου εστιατορίου