Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο παγκοσμίου φήμης σεφ και ιδιοκτήτης του Noma, ενός από τα πιο επιδραστικά εστιατόρια του κόσμου, ανακοίνωσε το κλείσιμο του εστιατορίου του. Γιατί όμως το έκανε αυτό και τι τελικά περιλαμβάνουν τα μελλοντικά του πλάνα;

Ο 37 χρονος σεφ René Redzepi πριν λίγο καιρό ανακοίνωσε ότι θα σερβίρει το τελευταίο δείπνο την προσεχή παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η είδηση του κλεισίματος του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin και ενός από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, έπεσε σαν βόμβα στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή αφού δεν υπήρχαν στοιχεία που να προϊδέαζαν για μια τέτοια κίνηση.

noma_team1
O Rene Redzepi και η ομάδα του όταν το Noma ανακυρήχθηκε πρώτο στον κόσμο το 2014

Με συνεχές παρών στην κορυφαία τριάδα της λίστας με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, o René Redzepi σίγουρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο επιδραστικές μορφές της παγκόσμιας γαστρονομίας. Γνωρίζει, λοιπόν, πολύ καλά πότε κλείνει ένας κύκλος και μετά από 12 χρόνια διαχείρισης της κουζίνας του Noma προγραμματίζει πλέον τα επόμενα βήματά του προχωρώντας σε θεαματικές αλλαγές. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι λόγοι που κλείνει το εστιατόριο δεν είναι οικονομικοί αλλά καθαρά ανανεωτικοί και ότι το Noma δεν θα εξαφανιστεί από το γαστρονομικό προσκήνιο αλλά θα επανέλθει μέσα στο 2017 με νέο πρόσωπο.

noma-new
Ο χώρος που θα μεταμορφωθεί σε state of the art αστική φάρμα

Noma VS New Noma
Σοφιστικέ γευστικές προτάσεις, θεατράλε σκηνικό και φυσιολατρικός μινιμαλισμός σκιαγραφούν το New Nordic concept, στο οποίο στηρίζεται η φιλοσοφία του σκανδιναβικού Noma. Conceptual παρουσιάσεις αλλά και ανατρεπτικά pop up, όπως το πιο πρόσφατο με τη μεταφορά του εστιατορίου στην Ιαπωνία για 5 εβδομάδες και το επερχόμενο pop up στο Barangaroo στην Αυστραλία από 26 Ιανουαρίου ως 2 Απριλίου, κρατούν τους κριτικούς σε εγρήγορση για την επόμενη κίνηση του σεφ και της δημιουργικής του ομάδας. Τα υλικά εποχής έχουν και εδώ τον πρώτο λόγο σε ένα μενού που παίζει σε σκανδιναβικό τερέν, με τον Redzepi να εντρυφεί στο πλατωνικό ιδεώδες των γεύσεων κάνοντας ακριβώς αυτό που γνωρίζει καλύτερα και μιλάμε φυσικά για το χαρακτηριστικό παιχνίδι με τις trendy τεχνικές που επαναπροσδιορίζουν ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φαγητό.

NOMA4
Η ομάδα του Noma εν απαρτία

Το καινούριο πλάνο θα στεγαστεί στη γειτονιά Christiania της Κοπεγχάγης και περιλαμβάνει την πλήρη μεταμόρφωση ενός εγκαταλελειμμένου χωραφιού στην Κοπεγχάγη σε υπερσύγχρονη αστική φάρμα με λαχανικά και ζώα με το νέο Noma να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της. Ο Redzepi επικαλείται τη φάρμα του Dan Barber στο Blue Hill ως βασική πηγή έμπνευσης, ενώ αναφορικά με τον κατάλογο, ο σεφ επισημαίνει ότι θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εποχικότητα και σε “ψαγμένες” πρώτες ύλες. Την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η φύση προσφέρει εγκάρδια όλα τα καλά ο κατάλογος θα είναι αποκλειστικά χορτοφαγικός, το φθινόπωρο θα εστιάζει στο κυνήγι (από χήνα μέχρι τάρανδο), ενώ τον χειμώνα στα θαλασσινά. Στο πλαίσιο των αλλαγών ενδεχομένως να υπάρξει ξανά συνεργασία και με τον Trevor Moran που προς το παρόν βρίσκεται στο “Catbird Seat” στο Nashville.

rene-redzepi1
O Rene Redzepi με τον σκηνοθέτη Pierre Deschamps στην πρεμιέρα του ” The Perfect Storm”

Τα προσεχώς
Τα “προσεχώς” του Redzepi επίσης περιλαμβάνουν και μια συνεργασία με τον σεφ Kristian Baumann σε ένα νέο, πιο casual εστιατόριο, στην Κοπεγχάγη. Επίσης, μόλις βγήκε στη δημοσιότητα το trailer του νέου ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται “Η τέλεια Καταιγίδα” (The Perfect Storm). Στο εν λόγω ντοκιμαντέρ διάρκειας 52 λεπτών ο θεατής ακολουθεί τον σεφ και την ομάδα του στα άδυτα της δημιουργικής τους πορείας παρακολουθώντας τους να χάνουν και να επανακτούν τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ εδώ

Trailer from Documentree Films on Vimeo.

Φωτογραφίες: New York Times, Αρχείο Rene Redzepi