Ταξιδέψαμε στην Κωνσταντινούπολη, την όμορφη Πόλη με τις δεκάδες αντιθέσεις και ανακαλύψαμε γεύσεις για τις οποίες αξίζει να φτάσεις μέχρι το Βόσπορο.

Ιστορικά μνημεία, παζάρια, καλό φαγητό και ακόμη καλύτερα γλυκά είναι τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι την Κωνσταντινούπολη. Και όχι άδικα, μιας και η πόλη ταυτίζεται με την ιστορία και τις γεύσεις της που από μόνες, παρέα βέβαια με το γεγονός ότι είναι πολύ κοντά μας, αποτελούν κίνητρο για συχνές επισκέψεις ακόμη και διήμερες. Αλλά επειδή πρόκειται για μια τεράστια πόλη, όσες φορές και αν πας πάντα κάτι θα μένει που δεν πρόλαβες να δεις ή να κάνεις και που θα αφήνεις για το επόμενο ταξίδι.

kostantinoupoli_138919508

Μνημεία – Παζάρια, σημειώσατε Χ
Οι επισκέψεις στα αξιοθέατα γεμίζουν τα πρωινά και τα μεσημέρια σου: Αγία Σοφία, Μπλε Τζαμί, Τοπ Καπί, Γέφυρα και Πύργος του Γαλατά, Πατριαρχείο, Βυζαντινός Ιππόδρομος, Μουσεία και άλλα πολλά σε περιμένουν να τα θαυμάσεις από κοντά. Δίπλα τους τα περίφημα παζάρια που δεν μπορείς να παραλείψεις. Οι πάγκοι είναι γεμάτοι με λογιών λογιών προϊόντα, από μπαχαρικά, μυρωδικά, τσάι, αλλαντικά, τυριά και γλυκά μέχρι ασημικά, υφάσματα, στολές oriental και κοσμήματα, ενώ οι έμποροι σε καλούν να ψωνίσεις και φυσικά να παζαρέψεις, γιατί στα παζάρια αγαπούν το παζάρι. Δύο είναι ωστόσο τα παζάρια που πρέπει να επισκέπτεσαι κάθε φορά: το Μεγάλο Παζάρι (Kapali Carsi) όπου βρίσκεις απλά τα πάντα και η Αιγυπτιακή Αγορά που είναι ο παράδεισος των μπαχαρικών και των βοτάνων (αγαπημένα σουβενίρ για το σπίτι και για δώρο).

kostantinoupoli_284981012

Κάθε γωνιά μια ανακάλυψη
Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι μια πόλη που τη βλέπεις μέσα από το αυτοκίνητο, για να περάσεις καλά πρέπει να περπατήσεις πολύ. Στους πολύβουος δρόμους της, τους μονίμως πλημμυρισμένους από κόσμο (εδώ άλλωστε ζουν περισσότεροι από 14 εκατομμύρια μόνιμοι κάτοικοι) αντιλαμβάνεσαι ότι η πόλη δεν έχει ενιαία ταυτότητα, είναι γεμάτη αντιθέσεις. Από την πλατεία Ταξίμ, στην Ιστικλάλ και από εκεί σε κάθε στενό ανακαλύπτεις ξεχασμένες γειτονιές, ξύλινα σπίτια χτισμένα αποπνικτικά κοντά το ένα στο άλλο, στην επόμενη στροφή βρίσκεις παλιά αρχοντικά και λίγο πιο μετά σύγχρονα ψηλά κτίρια. Συνόδευσε τις βόλτες σου στα στενά με τα αφράτα κουλούρια που βρίσκεις σε καρότσια σε όλη την πόλη.

Olive-2

Κεμπάπ ή ευρωπαϊκή κουζίνα;
Η γαστρονομία της Κωνσταντινούπολης ακολουθεί πιστά το μοτίβο των αντιθέσεων και μπλέκει στο ίδια τραπέζι τις οθωμανικές, τις αραβικές, τις βαλκανικές και τις μεσογειακές γεύσεις. Σίγουρα θα δοκιμάσεις κεμπάπ, ψητά κρέατα, ψάρι, μελιτζανοσαλάτα, λαχματζούν, ιμάμ, χουνκιάρ, ιτσλί κιοφτέ και πολλά ακόμη κλασικά πιάτα της Πόλης, ενώ τα πιο σύγχρονα εστιατόρια βάζουν στο πιάτο σου ιταλικές, γαλλικές και λοιπές ευρωπαϊκές γεύσεις.

zeyrekP1050757-copy

zeyrekP1050741

Για οθωμανική κουζίνα: Θα πας στο στιλάτο Zeyrekhane στο λόφο του Παντοκράτορα πλάι στο μεγάλο μοναστήρι, που δεν είναι το πιο ακριβό εστιατόριο της Πόλης αλλά είναι από τα πιο χαρούμενα με κουζίνα που γεμίζει τις μνήμες σου για καιρό, ενώ από τη μεγάλη αυλή του χαζεύεις το Βόσπορο. Εκεί απολαμβάνεις, μεταξύ άλλων, σαλάτα του Τσοπάνου (σαν χωριάτικη χωρίς φέτα), μπουρέκια με κιμά και τυρί και γιαουρτλού κεμπάπ με ψητές ντομάτες και πράσινες πιπεριές. Καλή επιλογή και το Ηunkar που σερβίρει κλασικά τούρκικα πιάτα υψηλού επιπέδου: ρεβίθια κοκκινιστά, πιλάφι με γαύρους, σουτζουκάκια με πατάτες, πιλάφι βουτυράτο και αρωματικό με φιδέ και στην κάβα του έχει τα καλύτερα τούρκικα κρασιά. Απόλυτα ικανοποιημένος θα μείνεις και στο ΟΚΚΑ στο ξενοδοχείο W.  Από τα ορεκτικά του, η ταραμοσαλάτα και τα μαυρομάτικα φασόλια μας έμειναν αξέχαστα, ενώ ο πουρές μελιτζάνας, το σις κεμπάπ, ο παστουρμάς στο χαρτί και όλα τα φαγητά της κλασικής τούρκικης κουζίνας, μας εντυπωσίασαν.

kosebasi-2

Για αυθεντικό κεμπάπ και μεζέδες: Συστήνεται ανεπιφύλακτα το Antiochia -ίσως το καλύτερο μέρος για κεμπάπ στην Πόλη! Σε αυτό το μικρό, cozy και στιλάτο εστιατόριο σερβίρονται σπεσιαλιτέ της Αντιόχειας. Υπέροχα όλα τα κεμπάπ του αλλά και οι μεζέδες, όπως χούμους, μελιτζανοσαλάτα και η σαλάτα με πράσινες ελιές. Ακόμη μια πολύ καλή επιλογή είναι τα εστιατόρια Kosebasi τα οποία βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Πόλης (αλλά και σε άλλες τουρκικές πόλεις όπως η Άγκυρα και η Σμύρνη) και είναι αγαπημένο meeting point των celebrities, με τους Jack Nicholson και Sting να συγκαταλέγονται στους διάσημους πελάτες τους. Το μενού περιλαμβάνει μεζέδες όπως λαχματζούν και πιτάκια, αλλά τα αρνίσια κεμπάπ κλέβουν τις εντυπώσεις. Πολύ καλό και το μοσχαρίσιο κεμπάπ και το σις κεμπάπ κοτόπουλο.

ulus-29

Για κάτι πιο σύγχρονο και κυριλέ: Επέλεξε το club restaurant Ulus 29 από τα πιο περιζήτητα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης. Εκεί ο chef Mert Şeran -από τους κορυφαίους της Πόλης- παντρεύει στο μενού τουρκικά, διεθνή και ασιατικά πιάτα που σε συνδυασμό με το εκλεπτυσμένο περιβάλλον δημιουργούν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Στο Ulus 29 θα πας και για το club του που σερβίρει εκπληκτικά cocktails και εγγυάται ότι θα περάσεις καλά. Στο Aqua εντός του πολυτελούς ξενοδοχείου Four Seasons στο Βόσπορο (μεταξύ Μπεσίκτας και Ορτάκιοϊ), το καλό φαγητό συναντά την υπέροχη θέα, ενώ στο μενού κυριαρχούν οι μεσογειακές γεύσεις με έμφαση στην ιταλική κουζίνα, χωρίς να λείπουν οι τουρκικές πινελιές. Αξίζει να δοκιμάσεις ταρτάρ τόνου, carpaccio μοσχαριού και τέλεια μαγειρεμένο ριζότο και για το τέλος κρεμώδες και ελαφρύ τιραμισού.

Olive

Φοβερό και το Olive Anatolian στο πολυτελές ξενοδοχείο Yasmak Sultan, που κοιτάζει την πόλη από ψηλά χαρίζοντας σου την καλύτερη θέα. Και όσο θαυμάζεις τα ιστορικά μνημεία στην κουζίνα γίνονται θαύματα της σύγχρονης γαστρονομίας, από τα οποία δεν λείπει η τούρκικη κουζίνα, στην πιο ανάλαφρη εκδοχή της όμως. Επέλεξε παραδοσιακά dips και μεζεδάκια, ψητό χαλούμι τυλιχτό σε λάχανο ή σέσκουλα, αρνίσια παϊδάκια, sultan kebabs, χουνκιάρ μπεγεντί ή ένα ελαφρύ λαβράκι και για το τέλος μπακλαβά ή κρέμα ταχίνι με φρούτα. Το Kantin από την άλλη είναι για μεσημεριανό, ωστόσο δεν του λείπουν οι ιδιαίτερες γεύσεις και η πολυτελής ατμόσφαιρα -βρίσκεται άλλωστε στο Νισάντασι, το Κολωνάκι της Πόλης. Εδώ δεν υπάρχει μενού, μιας και αλλάζει κάθε μέρα γιατί ακολουθεί αυστηρά την εποχικότητα, επιπλέον σερβίρουν και λαχταριστούς χυμούς.

Bebek-2

delmare_halls_22

Για ψάρι: Πολλά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης έχουν θέα, ή ακόμη καλύτερα βρίσκονται ακριβώς δίπλα στον Βόσπορο και ποια είναι πιο ταιριαστή επιλογή όταν έχεις θέα τα νερά του Βοσπόρου από ψάρι; Δοκίμασε το Bebek Balikci σε μια από καλύτερες περιοχές της Πόλης -το προάστιο Bebek- και στα τραπέζια του συγκεντρώνει την εγχώρια και διεθνή ελίτ. Στο μενού του βρίσκεις φρέσκα ψάρια που ψήνονται στη σχάρα, τον ατμό ή τηγανίζονται, καθώς και νόστιμα ορεκτικά όπως μελιτζανοσαλάτα, σαλάτα με χταπόδι, καλαμάρι, λακέρδα και ψαροκεφτέδες. Αν θέλεις τραπέζι δίπλα στο νερό φρόντισε να κάνεις κράτηση εγκαίρως γιατί είναι περιζήτητα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Πολύ καλό και το πετρόχτιστο Del Mare το οποίο χτίστηκε το 1800 για να φιλοξενήσει… ελέφαντες και σήμερα είναι ένα από τα must εστιατόρια της Πόλης. Το βρίσκεις στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου και από το μενού του ξεχωρίζεις τα ραβιόλια με μύδια, το ψάρι “begendi” με μελιτζάνες, σπαγγέτι με θαλασσινά, σαλάτα θαλασσινών και μαριναρισμένο λαβράκι, ενώ βρίσκεις και άλλα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, όπως παέγια. Σημείωσε ότι έχει βραβευθεί ως το καλύτερο εστιατόριο θαλασσινών στο ανατολικό τμήμα του Βοσπόρου.

Mr-Cook

Τα πιο οικονομικά: Για το τέλος κρατήσαμε εκείνα τα πιο ήσυχα εστιατόρια, από αυτά που πρέπει να ψάξεις για να τα βρεις αλλά που σε αποζημιώνουν με τις νόστιμες γεύσεις και τις πολύ φιλικές τιμές. Τα επιλέγεις κυρίως για μεσημεριανό, για ένα διάλειμμα ανάμεσα στις αγορές, τα παζάρια και τις βόλτες στα αξιοθέατα ή και για βράδυ. Πάνω πάνω στη λίστα των επιλογών το Karaköy Lokantası που είναι διάσημο για τα νόστιμα και οικονομικά, παραδοσιακά πιάτα του όπως χουνκιάρ μπεγιεντί. Θα σου αρέσει πολύ και το Mr Cook που δεν πρόκειται να σε εντυπωσιάσει με το décor του, παρά μόνο με τα πιάτα του: ψωμί lavash, testi κεμπάπ (αρνίσιο κεμπάπ ψημένο σε κλειστό πήλινο), σαλάτα με ψητό κοτόπουλο, ζυμαρικά αλλά και πίτσα.

assk

Πρωινό στην Πόλη = εμπειρία
Αν δεν φας παραδοσιακό πρωινό στην Πόλη είναι σα να μη δοκίμασες μπακλαβά ή κεμπάπ. Το πρωινό τους είναι τόσο πλούσιο και οι γεύσεις του τόσο ξεχωριστές που είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να παραλείψεις. Ελιές, τυριά, ντομάτα, αγγουράκι, αβγά με σουτζούκι, ταχίνι, μέλι και μαρμελάδες για το ψωμί και άλλα πολλά υπο τη συνοδεία πάντα παραδοσιακού καφέ με καϊμάκι ή μαύρου τσαγιού. Για πρωινό και brunch λοιπόν, πήγαινε στο cafe Assk και στο Unter.

kostantinoupoli_126662531

Μερικά ακόμη must do & must see της Πόλης:
* Κρουαζιέρα στο Βόσπορο για να θαυμάσεις και τις δύο πλευρές της Πόλης.
* Επίσκεψη στα Πριγκιποννήσια.
* Ψώνια στην Ιστικλάρ και το Νισάντασι (που φιλοξενεί τα μεγάλα brands).
* Επίσκεψη σε ένα χαμάμ.
* Κάθισε σε ένα καφενείο, σαν αυτά που θα βρεις γύρω από τα παζάρια, για τσάι και παραδοσιακό καφέ με λουκουμάκι.
* Δεν φεύγεις από την Πόλη χωρίς να δοκιμάσεις και φυσικά να πάρεις για το σπίτι σιροπιαστά (σερμπέτια δηλαδή) και λοιπά λαχταριστά, παραδοσιακά γλυκά. Οι καλύτερες επιλογές το Saray Muhallebicisi και το Karakoy Gulluoglu.

info
Δείτε περισσότερα στο: www.theguideistanbul.com και στο www.culinarybackstreets.com