Αν δεν αγαπάς τη θάλασσα, έχει βουνό. Εμείς οι Βολιώτες ψηφίζουμε και τα δύο, σκι στο χιόνι κι αμέσως μετά water board στο καπάκι και περισσεύει καιρός και για έναν κοσμικό καφέ στην περαντζάδα του Βόλου…

pilio2

Πολυμορφικό, στο μέγεθος του ανθρώπου, γαλήνιο και καταπράσινο, το Πήλιο χωρά μέσα στην ίδια μέρα πολλές επιλογές: σκι ή χειμερινό μπάνιο, πεζοπορία στα ψηλά ή στα πεδινά, ψάρι στον Παγασητικό και καφέ ή τσίπουρα κάτω από τα πλατάνια στις καταπράσινες πλατείες. 24 χωριά, όλα ξεχωριστές γειτονιές μιας ίδιας σελίδας με διαφορετικά χρώματα. Ψάρι, θαλασσινό αλλά και βουνίσιες σπεσιαλιτέ, εδώ θα δοκιμάσετε το σπεντζοφάι στην πιο αυθεντική του εκτέλεση, σε άλλο χωριό τους ριγανοκεφτέδες, αλλού χόρτα με αβγά σπιτικά, αλλού το ντόπιο πεντανόστιμο ζυγούρι κι αλλού την παχουλή κεφτέδα με ντομάτα στο φούρνο. Τα χιλιόμετρα ανάμεσά τους, λιγοστά, και αξίζουν κάθε μπουκιά!

metaxogenis-637x477

Μεταξογένης
Η Δράκεια, 20 λεπτά από τον Βόλο, είναι ένα παραδοσιακό πηλιορείτικο και παρθένο χωριό, που σκαρφαλώνει ήρεμα στο βουνό με τις ολάνθιστες αυλές και τα καλντερίμια του. Στην κάτω πλατεία, ο Μεταξογένης στρώνει τραπέζι κάτω από τα πανύψηλα δέντρα της αυλής του. Τα κολλαριστά κοφτά κουρτινάκια, η υποδειγματική τάξη και η εντυπωσιακή καθαριότητα προδίδουν τη φροντίδα της καλής, πηλιορείτισσας νοικοκυράς, κάτι που σε λίγο θα γευτείς και στο πιάτο. Το παραδοσιακό γαλοτύρι εδώ θα το βρεις στη σωστή συνταγή του, ταιριάζει τρέλα με την ντομάτα από το μποστάνι κομμένη τριαντάφυλλο και τις οικογενειακές ελιές. Οι γίγαντες χυλώνουν μαγικά στο φούρνο, τα εξαιρετικά ντολμαδάκια θα τα δοκιμάσεις στη νηστίσιμη και στην εκδοχή τους με κρέας, η μοσχαρίσια γλώσσα βάζει κάτω και το φιλέτο, τρυφερή και πεντανόστιμη, το χοιρινό ψήνεται στο πήλινο με πιπεριά και λιωμένο τυρί. Το μπουμπάρι, η τοπική σπεσιαλιτέ του Πηλίου, στην πιο ανάλαφρη εκδοχή της: έντερο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και μπαχαρικά στο φούρνο, μεζές που τραβάει ωραία το κόκκινο κρασί του χωριού. Το ζυγούρι στη γάστρα, σκέτο λουκούμι, και όσοι πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο κρέας «μυρίζει» εδώ θα αλλάξουν εντελώς γνώμη. Στον επίλογο, το πρόβειο γιαούρτι συνδυάζεται με τα σπιτικά γλυκά κουταλιού, κυδώνι, καρυδάκι, φιρίκι, σύκο και κεράσι, εκτός κι αν προτιμήσεις την ωραία πορτοκαλόπιτα.
Δράκεια, τηλ. 24280 96015, 6977290106

PILIO4

Λωτός
Στο έμπα του «μουσικού» Άγιου Λαυρέντιου, που πια έχει ταυτιστεί με το ετήσιο διεθνές μουσικό φεστιβάλ του, η κυρία Φρόσω Αναγνωστοπούλου μαγειρεύει την πιο νόστιμη, σπιτική κουζίνα καθημερινά από τα 16 της – και είναι αισίως 62. Ένα ζεστό μαγαζί που στην ουσία δεν είναι παρά το σπίτι της, εκεί όπου η ίδια θα σε περιποιηθεί αρχοντικά με τα μαγειρευτά της κάθε εποχής, όσο ο γιος της ο Απόστολος φροντίζει την κουζίνα. Πλούσιες ολόφρεσκες σαλάτες και γαλοτύρι, πίτες με χειροποίητο φύλλο, καραμελώμενο χοιρινό κότσι με πορτοκάλι, τρυφερό μοσχαράκι με μελιτζάνες, αληθινές πατάτες, κεφτές βελούδινος στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα και μαύρη σταφίδα, αρνάκι με αγκινάρες φρικασέ, κατσικάκι που λιώνει στη λαδόκολλα και στο τέλος τα γλυκά κουταλιού που φτιάχνει με τα φρούτα του κήπου της.
Άγιος Λαυρέντιος, τηλ. 24280 96243

liostasi

Λιοστάσι
Ο Αποστόλης και η Αναστασία είναι μια ιστορία αποκέντρωσης, όταν το 2000 αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους την πόλη και να χτίσουν εκ θεμελίων, κυριολεκτικά με τα χεράκια τους, το μικρό, καταπράσινο παράδεισο που θα σε φιλοξενήσει λίγο πριν μπεις στις Μηλιές. Θα ξεκινήσεις με σπιτική ρακή που φτιάχνεται στο οικογενειακό καζάνι της Καρδίτσας, με λάχανο τουρσί, γαλοτύρι, ρεβιθοκεφτέδες και φρέσκια αρωματική σαλάτα με κολοκυθάκι και γιαούρτι. Θα συνεχίσεις με μελιτζανόπιτα, κατσικάκι στη γάστρα με κόκκινο κρασί και δεντρολίβανο, μοσχαράκι με λιαστή ντομάτα και μανιτάρια, χοιρινό με πάπρικα και δεντρολίβανο, κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες και εξαιρετικά παϊδάκια στα κάρβουνα.
Μηλιές, τηλ. 24230 86082

salkimi

Σαλκίμι
Πηγαίνοντας για την κεντρική πλατεία του χωριού, το Σαλκίμι -έτσι λένε εδώ τη γλυσίνα με τα βιολετί λουλούδια- θα σε τραβήξει με τη φουντωτή σκιά του αλλά και τη μικρασιάτικη κουζίνα του Στέφανου και της κυρα-Μυγδαλιώς. Ρολό μοσχαράκι που λιώνει με πλούσιο σκορδάκι, μακαρόνια με κεφτεδάκια και ντοματένια σάλτσα, από τις πιο ζωντανές, ολόφρεσκες χωριάτικες με ωραίο γαλοτύρι, πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, χιουνκιάρ με πουρέ από τις μελιτζάνες του κήπου και τυριά μαγειρεμένο στο πήλινο, μοσχαράκι με κολοκυθάκια και μελιτζάνες που σβήνεται με κονιάκ και τελειώνει με ωραία μπεσαμέλ, και μια μαραθόπιτα που όμοιά της δεν έχω δοκιμάσει.
Μηλιές, τηλ. 24230 86010

PILIO3

Στεφανής
Στη γραφική, πολύχρωμη αυλίτσα του Στεφανή, στο ομορφότερο ίσως χωριό του Πηλίου, μπορεί να προσγειωθείς μόνο και μόνο για ένα τσίπουρο. Ο μεζές που θα το συνοδεύσει αφενός θα σε οδηγήσει σε πολλά περισσότερα, αφετέρου θα αποδειχθεί μια γαστρονομική εμπειρία αληθινής πηλιορείτικης νοστιμιάς που μυρίζει αγνότητα και φαγητό της γιαγιάς. Στην πρώτη γουλιά ένα ελαφρύ, φρέσκο κολοκυθάκι τουρσί ταιριάζει απόλυτα με την τυροσαλάτα, το δυσεύρετο τουρσί από βλασταράκια φτέρης δροσίζει από το αγγουράκι και την ντομάτα με τη γεύση του μποστανιού. Το ντόπιο γίδινο τυρί «παντρεύεται» με τα σκορδάτα αρώματα από το τουρσί μελιτζάνας, χταποδάκι τρυφερό, ολοζώντανος γαύρος μαρινάτος, γλυκός και με όση τόση οξύτητα, κεφτεδάκια μαμαδίστικα με ονειρεμένες τηγανητές πατάτες, κολιός με χόρτα, αβγά πάνω σε χόρτα γιαχνί –σκέτο μέλι– με λίγη ντοματούλα και φρέσκα αρωματικά, και ένα υπέροχο φρικασέ με χόρτα και ολόκληρα μανιτάρια.
Άγιος Γεώργιος Νηλείας, τηλ. 24280 93000

KRITSA

Κρίτσα
Στο ομορφότερο σημείο του χωριού, η Ελένη Καραΐσκου συνεχίζει μια παλιά, οικογενειακή παράδοση, με έναν μικρό ξενώνα και το εστιατόριο που τιμά όλα τα παλιά, ξεχασμένα πιάτα του Πηλίου στην πιο αυθεντική τους συνταγή. Και μόνο για τα χόρτα με αβγά από το δικό της κοτέτσι θα ερχόσουν ξανά και ξανά, αλλά εδώ θα βρεις και γιαχνιστά χόρτα με φρέσκα μυρωδικά και μαυρομάτικα, σπεντζοφάι με αγριομανίταρα του βουνού, χταπόδι στιφάδο με φάβα, μανιτάρια στη σχάρα, ταραμοκεφτέδες, κρεμμυδοκουλούρα, χορτόπιτες με δικό της φύλλο, μπουμπάρι και κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες. Θα τελειώσεις με σπιτικά λικέρ και όλα τα γλυκά κουταλιού, γαλατόπιτα και ρυζόγαλο.
Πορταριά, τηλ. 24280 99121

drosia-1

Δροσιά
Στην όνομα και πράγμα ολόδροση, καταπράσινη αυλή και με ένα εσωτερικό που θυμίζει παλιά Ελλάδα, η Δροσιά είναι το μέρος για να αλλάξεις γνώμη για το ντόπιο κρέας, τη γίδα, το ζυγούρι και την προβατίνα, που νόμιζες ότι μυρίζουν και είναι σκληρά. Το ζυγουράκι στο φούρνο με μελωμένες πατάτες, τα ζουμερά πρόβεια παϊδάκια και μια γίδα πρασοσέλινο που λιώνει μέσα στην όλο αρώματα σάλτσα της θα σου αλλάξουν γνώμη. Οικογενειακή ταβέρνα που μαγειρεύει καθημερινά όσα βρίσκει στην αγορά, ξεκινώντας με μια ονειρεμένη χωριάτικη και το νοστιμότερο γαλοτύρι του Πηλίου. Ανάλογα με τις εποχές, θα δοκιμάσεις μοσχαράκι με κυδώνια, μπουμπάρι, κοιλιές γιαχνί και όνειρο ζυγούρι στη λαδόκολλα.
Πινακάτες, τηλ. 24230 86772