Όπως κι αν το προσεγγίσεις, από την Αθήνα ή από την Αράχωβα, το Γαλαξίδι είναι μια μικρή, γαλήνια, σοφιστικέ, κουκλίστικη νεοκλασική παρένθεση στο χάος της ελληνικής επαρχίας…

GALAXIDI2

Στα καπετανόσπιτά του θαρρείς πως ακόμα μυρίζει η καραβομπογιά που έβαφε αστραφτερά τα ξύλινα πατώματα, τα ακούς να τρίζουν από τα πατήματα των γυναικών που μπάλωναν τα δίχτυα στο ειδικό σαλόνι των πρώτων ορόφων, στα αφτιά σού έρχεται από το λιμάνι ήχος από σκούνες και μπρατσέρες. Διατηρητέο από το 1978, έχει επιλέξει την αρχοντιά μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με μικρούς ξενώνες στα ήσυχα ανακαινισμένα αρχοντικά. Πριν το περπατήσεις, πριν το γευτείς, άκου το! Το Γαλαξίδι θα σου μιλήσει πρωτίστως με την ησυχία της σιωπής του.

20160514_132417
Το μοναδικό γαλαξιδιώτικο ραβανί από ρύζι

Γλυκό Γαλαξίδι
Εδώ που ήρθες θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε το τοπικό ραβανί, με δύο αιώνες ιστορία, που φτιάχνεται με ρύζι: ένας ευφάνταστος τρόπος για να παίρνουν μαζί τους ένα σπιτικό γλυκό που να διατηρείται για καιρό. Παλιά ψηνόταν στην ξυλόσομπα, σήμερα φτιάχνεται ακόμη στο τεράστιο μπακιρένιο ταψί. Στο Κονάκι (Μ. Νικολάου 42, τηλ. 22650 41750), ο Γιώργος Μαρινάτος συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση 40 χρόνων στο παραδοσιακό γλυκό. Εκτός από το ραβανί της μαμάς Κατερίνας θα πάρεις σαμουσάδες της Μονεμβασιάς με ντόπιο μέλι και καρύδι, «μεθυσμένα» με μπίρα, καρύδι και σταφίδα, μπουκίτσες με ανθόνερο και κουαντρό, σπιτικό σοκολατάκι και αμυγδαλωτά, φλογέρες με σοκολάτα, δίπλες, μαρμελάδες, καρύδι, νεράντζι και όλη την γκάμα των σπιτικών γλυκών κουταλιού, με βασιλιά το πρωτότυπο, ντόπιο αμυγδαλάκι.

20160514_134755
Στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο Νικοτάκη

Στον Νικοτάκη (Μ. Νικολάου 28, τηλ. 22650 42001) μπαίνεις όπως θα έμπαινες σε ένα μαγαζί-μουσείο, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1863. Με την ευκαιρία, θα ψωνίσεις μπίρες της μικρής τοπικής παραγωγής, το διάσημο γαλακτομπούρεκο και το προφιτερόλ του «Αρχοντικού» από την Ιτέα, παραδοσιακό παγωτό και εκμέκ, τον χειροποίητο χαλβά Κυργίων και τα παλιά, ξεχασμένα φοντάν από τα τραταρίσματα της γιαγιάς.

20160514_140520
Στο Κιόσκι για καφέ ή ποτό

Καφές και ποτό με αρχοντική διάθεση
Στο Κιόσκι (Ακτή Οιάνθης, τηλ. 6979978455) με τη μαγική αυλίτσα και το παλιό, ξυλόγλυπτο μπαρ, η Μαρία φτιάχνει σπιτικές γρανίτες, παγωτό παρφέ, μωσαϊκό, φράουλα και σορμπέ λεμόνι, πορτοκαλόπιτα και cheesecake για παρέα του καφέ.

20160514_141437
Στο Καφφενείον για καφέ και όχι μόνο

Στο παλιό, αριστοκρατικό Καφφενείον (τηλ. 22650 41315) της παραλίας, που βουίζει ολοζώντανο όλη τη μέρα, θα έρθεις για ένα ποτήρι κρασί από ψαγμένες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, ένα Moscato με θέα το ηλιοβασίλεμα ή για λουκουμάδες, σουφλέ σοκολάτα με παγωτό, κρέπες και παγωτό.

20160514_142254
Η Μαρίτσα στο “βασίλειο” της

20160514_150344
Ριζότο με θαλασσινά της Μαρίτσας

Τα νοστιμότερα τραπέζια
Η Μαρίτσα (παραλία Γαλαξίδι, τηλ. 22650 41059) είναι η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα του Γαλαξιδίου ή αλλιώς μια γυναίκα με πάθος, κοσμοπολίτικη γοητεία, στιλ και γούστο, αλλά και ένα διάσημο εστιατόριο-μουσείο που στεγάζεται σε ένα παλιό καφενέ του 1850, στο λιμάνι. Στιλ και ντεκόρ με ιστορία, φρέσκο ψάρι της ημέρας, ριζότο με γαρίδες και μύδια στο τηγάνι, μυδοπίλαφο με άνηθο και λεμόνι, βελούδινος λευκός ταραμάς, γαριδόσουπα, σπαγγέτι με γαρίδες και παπαρουνόσπορο, μια ελαφρώς δημιουργική θαλασσινή κουζίνα σε φόντο ολοζώντανων θαλασσινών και σπιτικό γαλακτομπούρεκο για το τέλος, στο πιο κοσμικό εστιατόριο της πόλης.

20160515_154715
Τα ντολμαδάκια αβγολέμονο της κυρίας Ελένης από τον Γκίκα

Το Albatros, ο «Γκίκας» για τους ντόπιους, στη γαλήνια γειτονιά του Αϊ-Νικόλα (Κων. Σακκά 36, τηλ. 22650 42233), είναι στην ουσία το σπιτικό τραπέζι του ζεύγους Γκίκα, σε ντεκόρ παραδοσιακού καφενέ. Ένα ολόγλυκο ζευγάρι που θα σε χορτάσει ιστορίες για το παλιό Γαλαξίδι και τα αλλοτινά θαλασσινά ταξίδια όπου ταξίδευε μάγειρας ο κύριος Γκίκας. Στο τραπέζι, μια πιο-σπιτική-δεν-γίνεται- κουζίνα που μαγειρεύει ανάλογα με τα κέφια της ημέρας η κυρία Ελένη: κουνέλι και κοκκινιστός κόκορας με τραγανή, ολόχρυση τηγανητή πατάτα, πανσετάκι, ντολμαδάκια αβγολέμονο, αρωματική χορτοτυρόπιτα, ιμάμ, λαχαντολμάδες, παστίτσιο και σιμιγδαλένιος χαλβάς στο τέλος.

14139115_1269558049723631_1457054535_o
Εκλεκτή ψαροφαγία στον Τάσο

Ο Τάσος (Ακτή Οιάνθης 69, τηλ. 22650 41291), το παλιό και εγγυημένο μαγαζί για ολόφρεσκο ψάρι που ψήνεται ζουμερό και μαστόρικο στη σχάρα, αυτό που προτιμούν οι ντόπιοι. Κι όσο ψήνεται το ψάρι ή ο αστακός, χταποδάκι στη σχάρα, χρυσή τηγανητή πατάτα, ψιλό γαριδάκι, καλαμαράκια, μεζεδάκια, γοπάκι στα κάρβουνα και ντόπιο ούζο.

Ο Ζυγός (Ακτή Οιάνθης 115, τηλ. 2265 301071), με θέα αφ’ υψηλού στο λιμανάκι, από τον εξώστη του πρώτου ορόφου, μουσακάς στο πήλινο με κομματάκια μοσχαριού, σουτζουκάκια σμυρνέικα, χοιρινό κότσι που σιγοψήνεται στη γάστρα για 4 ώρες μέσα σε μπίρα, αρωματικά και πορτοκάλι, φέτα τηγανισμένη σε κρούστα, αβγά τηγανητά με παστουρμά και φέτα και πίτες με τραγανό, χειροποίητο φύλλο.

20160514_143351
Ο Γιάννης Σχίζας στο παντοπωλείο Αύρα

Τα τοπικά προϊόντα
Στην Αύρα, στο λιμάνι, (τηλ. 6972555488) με την πανέμορφη αύρα από τα παλιά, ο Γιάννης Σχίζας διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα όλης της Ελλάδας, κρητικά παξιμάδια, σάλτσες, χυμούς, βότανα, κριτσίνια με σπιρουλίνα, τσίπουρα, ντόπια λαχανικά και τα νοστιμότατα γιαούρτια και τυριά της περιοχής.

Στην περιοχή, αξίζει να δοκιμάσετε το βιολογικό μέλι Stiliaras της Ορεινής Ναυπακτίας, το γαλαξιδιώτικο μέλι του Τσομάκα, τα τυριά Κάλλιον από το Λιδόρικι, το ελαιόλαδο και τις ελιές του Συνεταιρισμού της Άμφισσας, το ντόπιο ούζο Camari.

20160514_095757
Η Χρυσούλα Παπαλέξη από το Ξενοδοχείο Γανυμίδης και τα διάσημα πρωινά της

Η γοητεία των καπετανόσπιτων
Ο Γανυμίδης (www.ganimede.ge, τηλ. 22650 41328) πρώτος ταύτισε το Γαλαξίδι με το πλούσιο, ελληνικό πρωινό, αυτό που φτιάχνει σπιτικές μαρμελάδες, κέικ, τηγανόψωμο, κουλουράκια, πίτες και γλυκά του κουταλιού στη γαλήνια, ολάνθιστη εσωτερική αυλή του. Την ίδια νοστιμιά και ατμόσφαιρα θα βρείτε στο Filoxenia Studios (www.filoxeniastudios.gr, τηλ. 22650 42230) αλλά και στο Archontiko Hotel (www.archontikoarthotel.gr, τηλ. 6972555488) με τα ευφάνταστα χειροποίητα έπιπλα του Γιάννη και τις σπιτικές πίτες της Αργυρώς.

20160513_222424edited
Ο φοβερός Ηλίας από το Μαλανδρίνο επί το έργον

Και λίγο παραέξω…
Ο Ηλίας (Μαλανδρίνο, τηλ. 22660 51230), ανοιχτή και ξώχαρη καρδιά, είναι ένα σόου από μόνος του κι ένας λόγος να διασχίσεις την όμορφη, ορεινή διαδρομή ως το Μαλανδρίνο. Με δικά του ζώα, που δικαιολογούν τις χαμηλές τιμές, οι περισσότεροι έρχονται ως εδώ και για να ψωνίσουν το κρέας για το σπίτι. Ο Ηλίας είναι ο εφευρέτης μιας δικής του άποψης για τη σούβλα: σούβλα για το μοσχάρι, την προβατίνα ή το ολόκληρο αρνάκι, αλλά και ειδικός φούρνος και σούβλα για το ψωμί. Θεϊκό κοκορέτσι, κοντοσούβλι, γουρουνόπουλο και αρνάκι με τραγανή κρούστα, ιδανική πατάτα και πίτες με σπιτικό φύλλο, η κρεατο-χαρά όπως θα τη συναντήσεις σε πολύ λίγα πλέον μέρη της περιφέρειας. Μερακλίδικη!

20160515_172213
Ο Σοφοκλής και το διάσημο γαλακτομπούρεκο τους από το Αρχοντικόν στην Ιτέα

Στο Αρχοντικόν (28ης Οκτωβρίου 121, Ιτέα, τηλ. 22650 35120), στο πεζοδρόμιο του Σοφοκλή στην Ιτέα, ολοι οι ταξιδιώτες της περιοχής, φεύγοντας για το σπίτι τους, συναντιούνται στην πιο γλυκιά στάση του γυρισμού, για να ψωνίσουν το διάσημο γαλακτομπούρεκο με το κανταϊφένιο φύλλο, που στο ψήσιμο αναποδογυρίζει για να καραμελώσει κι από τις δύο πλευρές. Περιμένοντας, οι περισσότεροι θα γλείψουν κι ένα χωνάκι στα όρθια από το υπέροχο παγωτό του, που μπορεί να μυρίζει στρατσιατέλα, τσιχλόφουσκα και όλες τις μοντέρνες γεύσεις, αλλά στην καρδιά του ευωδιάζει καλό, παραδοσιακό γάλα.

Κι αν επιλέξεις να πας στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα δες και αυτό:  Φύγαμε για “αλευρομουτζουρώματα” στο Γαλαξίδι