Το χταπόδι έχει ένα ξαδερφάκι που του μοιάζει αρκετά γιατί έχει κι αυτό οκτώ πόδια. Ο λόγος για το μοσχιό, αλλιώς μοσχοχτάποδο ή μελιδόνα. Όταν οι μοσχιοί είναι μικροί δεν μπερδευόμαστε. Αλλά όταν είναι μεγαλύτεροι, υπάρχει περίπτωση να μπερδευτούμε από μόνοι μας ή… με μια μικρή βοήθεια.

Όταν αγοράζουμε εις γνώσιν μας μοσχιούς αντί για χταπόδι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι μόνο θέμα τιμής -από κάθε άποψη. Σε γενικές γραμμές το χταπόδι φτάνει σε μεγαλύτερα μεγέθη κι έχει πιο νόστιμο κρέας. Όσο για την τιμή του, είναι περίπου 6πλάσια. Για να μην ξαναμπερδευτείτε λοιπόν, μετρήστε πόσες σειρές βεντούζες έχει το χταπόδι που έχετε μπροστά σας. Η βασική διαφορά των δύο μαλακίων είναι πως το χταπόδι (Octopus vulgaris) έχει 2 σειρές βεντούζες, ενώ ο μοσχιός (Eledone moschata) μία. Επίσης τα πλοκάμια του χταποδιού είναι μεγαλύτερα σε μήκος.

xtapodi

Τρόποι μαγειρέματος
Αφού λύσουμε το γρίφο χταπόδι ή μοσχιός, ότι κι αν επιλέξουμε πρέπει και να το μαγειρέψουμε. Το χταπόδι ψήνεται στη σχάρα και τα κάρβουνα -αν ο ψήστης είναι επιδέξιος μιλάμε για μεγάλη απόλαυση, ψήνεται τέλεια στο φούρνο τυλιγμένο σε λαδόκολλα, μαγειρεύεται με χίλιους δυο τρόπους στην κατσαρόλα, γίνεται τηγανιτό και βραστό, συνδυάζεται με ζυμαρικά, ρύζι και λαχανικά, γίνεται και χταποδοκεφτές.

Ο μοσχιός είναι καλύτερα να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα με κάποια σάλτσα όπως κρασιού, ντομάτας κλπ και να συνοδευτεί από μια μακαρονάδα ή άλλη κοντή πάστα. Μπορεί επίσης να γίνει πικάντικος μεζές. Αν θέλετε να φτιάξετε χταποδοκεφτέδες, μοσχιούς να επιλέξετε, κρίμα να χαλαλίσετε χταπόδι.

Χταποδάκια στο ντουλάπι
Αν θέλετε να αποφύγετε τις συγκρίσεις, τα διλήμματα χταπόδι ή μοσχιό, να γλυτώσετε και το μαγείρεμα, η λύση είναι μία και σας περιμένει έτοιμη στο ντουλάπι. Τι κάνεις λοιπόν όταν η ανάγκη για μεζεδάκι είναι άμεση κι επιτακτική; Ανοίγεις μια κονσέρβα Safcol χταποδάκι πικάντικο και είσαι μέσα. Μπορείτε επίσης να την προσθέσετε στη φασολάδα σας, στα ζυμαρικά και το ρύζι, να κάνετε και τέλεια σάντουιτς!

Και η συνταγή μας:

mosxioi

Λιγκουίνι με πικάντικα χταποδάκια Safcol κι ελιές
Υλικά για 4 άτομα:
1 πακέτο λιγνουίνι
2 κονσέρβες χταποδάκια Safcol
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
150γρ. μαύρες ελιές ξεκουκουτσωμένες
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Bράζετε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναφέρει η συσκευασία. Το στραγγίζετε και κρατάτε 1 κούπα από το νερό που έβρασαν.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέτετε τον πελτέ της ντομάτας και σοτάρετε για 1 ακόμη λεπτό. Ρίχνετε το μισό νερό των ζυμαρικών, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τη ζάχαρη.

Αφήνετε να πάρει μια βράση η σάλτσα και προσθέτετε τα ζυμαρικά και το περιεχόμενο από τις δυο κονσέρβες, τις ελιές και λίγο από το νερό των ζυμαρικών ακόμα. Ανακατεύετε και βράζετε μέχρι να απορροφήσει η πάστα τα υγρά του τηγανιού.

Σερβίρετε αμέσως σε πιάτα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr