Περπατώντας στην οδό Γαμβέτα στα Εξάρχεια σε παίρνουν από τη μύτη λαχταριστές μυρωδιές φρεσκοψημένου ψωμιού, τσουρεκιού και λοιπών αρτοποιημάτων, στις οποίες δεν μπορείς ν’ αντισταθείς. Με μια γρήγορη ματιά εντοπίζεις την πηγή, ένα μικρό μαγαζάκι με βιτρίνα γεμάτη γλυκά και μια εξωτερική προθήκη με υπέροχα σφολιατοειδή. Έχεις φτάσει στον ιστορικό πολίτικο φούρνο “Σταυρόπουλος”!

DSC_0013

Με παράδοση από το 1969, όταν ο Γιάννης Σταυρόπουλος έφερε την τέχνη και την αγάπη του για τα πολίτικα εδέσματα από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα μέχρι σήμερα που έχουν αναλάβει τα παιδιά του, ο Λάζαρος και η Αγγελική, το αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο “Σταυρόπουλος” ετοιμάζει καθημερινά για τους πελάτες του μοναδικής νοστιμιάς αρτοποιήματα, χρησιμοποιώντας τις πιο αγνές πρώτες ύλες.

DSC_0008

Σπεσιαλιτέ τους αναμφίβολα το πολίτικο τσουρέκι που μοσχοβολάει μαστίχα και μαχλέπι, αλλά και το αρμένικο τσουρέκι με την ελαφρώς αλμυρή γεύση που συνδυάζεται εξαιρετικά με γραβιέρα. Δοκιμάσαμε και λατρέψαμε: κίφελ (μικρά τσουρεκάκια γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα), μπατόν σαλέ, γαλέτα πολίτικη (παξιμαδάκι που φτιάχνεται με ρεβιθομαγιά και αρωματίζεται με γλυκάνισο) και υπέροχο πικάντικο λαχματζούν.

DSC_0002_stav

Μεταξύ άλλων, βρίσκεις ψωμί με προζύμι, 15 διαφορετικά κουλουράκια, κρουασάν, κέικ, σιροπιαστά πολίτικα γλυκά, διάφορα κριτσίνια -δοκίμασε οπωσδήποτε τα πικάντικα τσέστερ-, κουλούρι γιαγλίδικο, πεντανόστιμες πίτες και 2 φορές την εβδομάδα ραμαζανόπιτα. Για τις μεγάλες υπογλυκαιμίες υπάρχουν μους σοκολάτα και λεμόνι, cheesecake, μωσαϊκό και πολλά μικρά κεράσματα ψυγείου, ενώ έχουν νόστιμες προτάσεις και για διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τυροπιτοειδή, μπριός και μπόμπες.

info
Γαμβέτα 4, Αθήνα, τηλ. 210 3847006.