Τι καλύτερο από μια δροσερή μπίρα παρέα με νόστιμο μεζέ; Παρακάτω θα βρεις 10 μπιραρίες και ιρλανδέζικες pub που αξίζει να τις επισκεφτείς και να δοκιμάσεις τις κουζίνες τους. Πάρε λοιπόν τους κολλητούς και ξεκίνα την περιπλάνηση στον κόσμο της ζυθοποιίας και απόλαυσε υπεύθυνα!

local

Local pub
Δεν είναι τυχαίο ότι το αμερικάνικο site RateBeer την έχει βραβεύσει σαν μια από τις καλύτερες μπιραρίες. Ατμόσφαιρα αυθεντικής αγγλικής pub με χαμηλό φωτισμό, ξύλινη διακόσμηση, ροκ μουσική και πολλές τηλεοράσεις, που δεν παίζουν τίποτα άλλο από ποδόσφαιρο. Εδώ θα βρεις τη μεγαλύτερη ποικιλία σε μπίρες βαρέλι, 21 στον αριθμό για την ακρίβεια, ενώ αυτές σε μπουκάλι ξεπερνούν τις 60 διαφορετικές από ελληνικές και ξένες ζυθοποιίες. Το πολύ έμπειρο προσωπικό της, θα σε βοηθήσει να διαλέξεις αυτή που ταιριάζει στα δικά σου μέτρα και σταθμά, αλλά θα σου δώσει και πληροφορίες για αυτό που θα πιεις. Τα διάφορα live events είναι πολύ συχνά και παίζουν πολύ δυνατά.

info
Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, τηλ. 694 0864443. Κόστος: Από € 2 το ποτήρι και € 5 το μπουκάλι.

arck

Arch Beer House
Στο τέλος του κεντρικού πεζόδρομου του Περιστερίου βρίσκεται εδώ και περίπου 20 χρόνια αυτή η μπιραρία. Στεγάζεται σε ένα όμορφο οίκημα, που φέρνει λίγο βαυαρικό αέρα. Το εσωτερικό του τι άλλο από ξύλο με πολλές όμως ροκ λεπτομέρειες -αρκεί να προσέξεις τα τραπέζια του που στολίζονται από σιδερένιες πλακέτες με ονόματα ροκ συγκροτημάτων. Δύο ξεχωριστές μπάρες όπου στη μία μπορείς να απολαύσεις κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα ανενόχλητος από όσους δεν είναι φίλαθλοι. 150 εμφιαλωμένες ετικέτες και 17 draughts κοσμούν τον κατάλογο του και μπορείς να τις συνδυάσεις με κάποιο από τα ζεστά ή κρύα πιάτα. Προτίμησε την ποικιλία λουκάνικων, την παραδοσιακή βαυαρέζικη κουλούρα αλλά και τις τηγανητές πατάτες με μπέικον και λιωμένο τυρί.

info
Eθν. Αντιστάσεως 91, Περιστέρι, τηλ. 210 5752992. Κόστος: € 15 – 20.

bibere2

Bibere
Στη γνωστή «πασαρέλα» του Μικρολίμανου συναντάς αυτή την μπιραρία που άνοιξε τις πόρτες για πρώτη φορά το 2011. Και εδώ το ξύλο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακόσμηση, που όμως σε αφήνει ψιλοαδιάφορο μιας και σίγουρα θα προτιμήσεις να καθίσεις έξω για να χαζεύεις. Έντεκα προτάσεις σε βαρέλι με συχνές εναλλαγές που προέρχονται από την Ελληνική Μικροζυθοποιία αλλά και την παγκόσμια Craft σκηνή και πάνω από 100 σε φιάλες, σε περιμένουν να τις απολαύσεις. Κι αν πεινάσεις, δοκίμασε το μοσχαρίσιο burger σε σος BBQ, το χοιρινό κότσι που σιγοψήνετε στο φούρνο σε μπίρα, καθώς και τα ζουμερά μπιφτέκια γαλοπούλας.

info
Πλατεία Κανάρη 5, Πασαλιμάνι, τηλ. 210 411000. Κόστος: € 15 – 20.

James-Joyce

James Joyce
Αποτελεί την παραφωνία ανάμεσα στα τόσα μεζεδωπολεία της περιοχής και είναι μια καθαρόαιμη ιρλανδική pub, σαν και αυτές που βρίσκεις στο Δουβλίνο ή στο Μπέλφαστ. Σκούρο ξύλο, μπορντό καναπέδες και μια μεγάλη ξύλινη μπάρα που διατρέχει σχεδόν όλο το μαγαζί, βιτρό στα τζάμια και ελάχιστο φως. Οι τηλεοράσεις παίζουν αγώνες ποδοσφαίρου αλλά όχι όλη την ώρα. Τα ελληνικά δεν ακούγονται πολύ εδώ, όποτε είναι ένας λόγος να εξασκήσεις τα αγγλικά σου. Εκτός από την Guinness που ρέει άφθονη υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε μπίρες, που καλύπτει όλα τα γούστα. Όσο για το φαγητό, βρίσκεις πολλά ιρλανδέζικα πιάτα (Irish fish pie και steak Guinness pie), αλλά και burger, fish & chips και σάντουιτς, όλα σε πληθωρικές ποσότητες. Τα Σαββατοκύριακα δεν λείπουν τα live.

info
Άστιγγος 12, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3235055. Κόστος: € 15 – 25.

lazy2

The Lazy Bulldog
Μαύρες επιφάνειες, εντυπωσιακά μεγάλη μπάρα, χαλαρωτικοί καναπέδες, ιρλανδέζικη μουσική και φυσικά τηλεοράσεις για να απολαμβάνεις τα ματς. Αυτό είναι το σκηνικό του χαριτωμένου μπουλντόγκ, που δέχεται «χάδια» και σε αντάλλαγμα προσφέρει άφθονη μπίρα. 25 διαφορετικά taps να διαλέξεις ότι draught προτιμάς, από την αγγλοαμερικάνικη κατεξοχήν ζυθοποιία. Στα συν οι μεγάλες μερίδες στα πιάτα, που για να τα τελειώσεις θα χρειαστείς πάνω από μια μπίρα. Δοκίμασε το burger από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά με ντομάτα, μους ξυνομηζύθρας και κατίκι Δομοκού, σύγκλινο Μάνης και σάλτσα πράσινης πιπεριάς αλλά και τις μαλακές τορτίγιες γεμιστές με ρύζι, χειροποίητη μους αβοκάντο – λαιμ, ντομάτα και κρέας επιλογής (πικάντικος μοσχαρίσιο κιμάς ή φιλετάκια κοτόπουλο).

info
Ορφέως 2 & Περσεφόνης 13, Γκάζι, τηλ. 697 5026836. Κόστος: € 20 – 25.

shutterstock_280125422

München – my way by Erich
Τη μπιραρία του Erich μπορεί να τη γνώρισες στα Μελίσσια, όμως πρόσφατα άλλαξε χώρο και κατέβηκε λίγο πιο κεντρικά, χωρίς όμως να φύγει από τα βόρεια προάστια. Πήγε στο Μαρούσι. Το καινούργιο σκηνικό, λοιπόν, είναι πιο ζεστό και φιλόξενο με πολλές γερμανικές λεπτομέρειες στη διακόσμηση και πολύ ποδοσφαιρικό χρώμα, κασκόλ, σημαίες, αλλά και λάβαρα της Βαυαρίας. Οι μπίρες εδώ είναι κατεξοχήν γερμανικές, χωρίς όμως να λείπουν και κάποιες εξαιρέσεις. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το μενού, που επιμελείται ο ίδιος ο Erich. Αξίζει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το χοιρινό κότσι που είναι και το δυνατό του χαρτί, αλλά και το γκούλας με ελάφι και το βοδινό ρολό. Πρόσεχε όμως μην το παρακάνεις, γιατί οι μερίδες είναι υπέρ του δέοντος μεγάλες. Στα ατού του και τα τραπεζάκια έξω στον μπροστινό κήπο.

info
Διονύσου 47, Μαρούσι, τηλ. 210 8033424. Κόστος: € 17 – 25.

Tip
Για να κάνουμε την ερεύνα μας πιο αξιόπιστη, συμβουλευτήκαμε τον Νικολά Ραδίση, λάτρη του ξανθού αυτού ποτού αλλά και ιδρυτής της ομάδας BeerLab, που ασχολείται με την προώθηση αλλά και την εκπαίδευση σε ότι έχει να κάνει με τη μπύρα.

HOPS-BEERS-AND-BURGER

Hops Beer and Burgers
Βρίσκεται στον πεζόδρομου της Δράκου. Λίγα μέτρα μόλις από τον σταθμό του μετρό του Φιξ. Βγάζει τραπέζια έξω ανάμεσα στα φυτά και ανοίγει τις τζαμαρίες του. Στην μεγάλη σάλα του με τον επιβλητικό τοίχο μαυροπίνακα αλλά και τους ζωγραφιστούς λυκίσκους, μαζί με την μεγάλη ποικιλία από μπύρες (οι περισσότερες διατίθενται σε μπουκάλι ελληνικών μικρο-ζυθοποιειών) μπορείς να απολαύσεις και νόστιμα burger που έχει επιμεληθεί ο chef Γιώργος Γεράρδος. Δεν λείπουν οι θεματικές βραδιές, ιδικά όταν υπάρχει κάποιο μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός.

info
Δράκου 10, Κουκάκι, τηλ. 2110136500, Κόστος: 20-25 ευρώ

KOMHS

Κόμης
Κλείνει σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής και είναι από τα κλασσικά πλέον στέκια για τους λάτρεις της μπύρας στα Άνω Πατήσια. Το καλοκαίρι βγαίνει στον καταπράσινο κήπο του νεοκλασικού όπου στεγάζεται. Μεγάλη ποικιλία από μπύρες (ελληνικές και διεθνής) που έρχονται στον τραπέζι σου με νόστιμους κρεατομεζέδες.

info
Λασκαράτου 20, Άνω Πατήσια, τηλ. 2102112135, Κόστος: 10-15 ευρώ

think-beer

Think Beer
Με industrial χαρακτήρα και χαλαρή διάθεση η συγκεκριμένη μπιραρία προτιμά τον εγχώριο ζύθο. Με πάνω από εξήντα διαφορετικές ετικέτες –σε μπουκάλι- από μικρο-ζυθοποιίες της χώρας μας αλλά και βαρελίσιες δίνει ένα διαφορετικό χρώμα στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το menu και αυτό ακολουθεί την ίδια ελληνική φιλοσοφία από τα μεζεδάκια μέχρι και τα burger. Τώρα δε το καλοκαίρι, τα τραπέζια μπροστά στον πεζόδρομο είναι τα πρώτα που γεμίζουν και ξαναγεμίζουν.

info
Μεγ. Αλεξάνδρου 63, Περιστέρι, τηλ. 2105720291, Κόστος: 15-20 ευρώ

shakebeer

Shakersbeer
Η ζεστή βιομηχανική του ατμόσφαιρα το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό. Οι 120 και πλέον ετικέτες από μπίρες και 10 βαρελίσιες θα σε κάνουν να το αγαπήσεις περισσότερο. Για να τις συνδυάσεις μπορείς να διαλέξεις από κρέατα, που είναι και το ατού τους, μέχρι πλούσια fajitas και burger.

info
Ηρώων Πολυτεχνείου 15, Ηλιούπολη, τηλ. 2109902566, Κόστος: 15-20 ευρώ.