Ο Ηλίας Μαμαλάκης και η Ιωάννα Σταμούλου τρώνε μαζί και σχολιάζουν χώρια. Αυτή τη φορά έφαγαν κι έγραψαν για το Mono Restaurant στην Πλάκα.

Καινούριος κύκλος ξεκίνησε πρόσφατα για το Mono, με τον σεφ Βασίλη Βασιλείου και τη Γιώτα Βαμβακά, υπεύθυνη στη σάλα, να παίρνουν τα ηνία της επιχείρησης και της νέας εποχής του εστιατορίου. Ο χώρος έβαλε τα καλά του και ανανεώθηκε πλήρως από τους αρχιτέκτονες Γιώργο Μητρογιώργη και Αλέξανδρο Αυλωνίτη. Το εστιατόριο είναι κέντρο απόκεντρο, καθώς βρίσκεται σε έναν πεζόδρομο μεταξύ της οδού Απόλλωνος και της πλατείας της Μητρόπολης στην Πλάκα. Ο Βασίλης, δημιουργικός και ώριμος σεφ πια, έβγαλε τα καλά του πιάτα και σπεύσαμε να τα δοκιμάσουμε.

P1010117

Η γνώμη του Ηλία Μαμαλάκη

Το φαγητό
Θέλω να θυμηθείτε το όνομα Βασίλης Βασιλείου. Ένας νέος σεφ που γνωρίζει τις μοντέρνες τεχνικές, συνδυάζει τέλεια τις πρώτες ύλες του και με ένα μοναδικό τρόπο κάνει το φαγητό του ανάλαφρο. Βγήκα από ένα γύρο δοκιμών 7 πιάτων και αισθανόμουν έτοιμος για χορό. Αέρινα γιουβαρλάκια σφυρίδας με λεμονάτο αβγολέμονο. Πρωτότυπη σαλάτα με στάρι, σύκο, καρότο, τρυφερά παντζαρόφυλλα και πορτοκάλι. Το φουαγκρά του το συνδυάζει με ξινολάχανο και σιρόπι ιβίσκου. Ένα εκπληκτικά πρωτότυπο ριζότο με πράσινα βότανα και ψιλοκομμένο συκωτάκι που σε παραπέμπει 100% στην πασχαλιάτικη μαγειρίτσα. Ηρωικά συνέχισα τη γευσιγνωσία με κεφτεδάκια από πάπια με νόστιμες παπαρδέλες. Και τα μοσχαρίσια μάγουλα, που ψήνει για 72 ώρες σε κενό αέρος για να κατεβάσουν όλα τα γλάσα και τις “καραμέλες”, είναι αξεπέραστο πιάτο, μόνο που θέλει αλλαγή η γαρνιτούρα.

Το σέρβις
Το προσωπικό εξαιρετικά ευγενικό σε εξυπηρετεί άψογα και με χαμόγελο. Τα κρασιά της κάβας ξεπερνούν τις λογικές επιλογές των εστιατορίων και ψάχνουν ποικιλίες σχεδόν άγνωστες στο ευρύ κοινό, τολμώντας να συνδυάσουν το φαγητό ακόμα και με γλυκό κρασί.

P1010033

Η ετυμηγορία
Έχω πάει σε εκατοντάδες μαγαζιά και ειλικρινά σας λέω ότι η μαγειρική του Βασίλη αργά ή γρήγορα θα ξεχωρίσει στον γαστρονομικό ορίζοντα της Αθήνας. Τις νύχτες ένα αστέρι λάμπει από πάνω του που σιγά σιγά μπορεί και να κολλήσει στην πόρτα του από μεγάλο καταξιωμένο οδηγό εστιατορίων του εξωτερικού.

Βαθμολογία
Το φαγητό: 9/10
Το σέρβις: 8/10
Η ατμόσφαιρα: 7,5/10
Σύνολο: 24,5/30

P1010077

Η γνώμη της Ιωάννας Σταμούλου

Το φαγητό
Από την πρώτη ματιά στον κατάλογο καταλαβαίνεις ότι εδώ το φαγητό είναι ψαγμένο και πολύ δουλεμένο. Έκανα αρχή με μια σαλάτα σε χρωματικό παροξυσμό και πεντανόστιμη με βάση το βρασμένο στάρι. Παντζάρια και baby παντζαρόφυλλα, πορτοκάλι, σύκο καρότο, τα πάντα όλα! Τα γιουβαρλάκια σφυρίδας δεν μου γέμισαν το μάτι με την πρώτη. Ματιά, γιατί η πρώτη μπουκιά ήταν καταπέλτης. Γεύση βαθιά, ένα μπλεντ από θάλασσα, γλύκα λαχανικών και ισορροπημένη οξύτητα αβγολέμονου. Το συκώτι του φτωχού και του πλούσιου (ή κάπως έτσι), ένα αριστούργημα, όπου τα ταπεινά συκωτάκια της κότας με το φουαγκρά δίνουν ρεσιτάλ γεύσης στο ίδιο πιάτο παρέα με ξινολάχανο και σιρόπι ιβίσκου. Το ριζότο με τα συκωτάκια, το μαρούλι και τα βότανα έκαναν Ανάσταση και Πάσχα μαζί στον ουρανίσκο μου. Γεύση μαγειρίτσας σε ένα από τα πιο ντελικάτα ριζότο που έχω γευτεί. Ορκίστηκα να σταματήσω αλλά τα κεφτεδάκια πάπιας με παπαρδέλες ήταν μια βόμβα νοστιμιάς στο στόμα. Το ίδιο και τα μοσχαρίσια μάγουλα. Και γλυκό; Γκανάζ σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα σκέτο όνειρο!

Το σέρβις
Ευγενικό, επαγγελματικό, μετρημένο, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω. Η κάβα και οι προτάσεις του σομελιέ Σωτήρη Κανδύλη άριστες. Τόσο ταιριασμένο το φαγητό με το κρασί, σε ουσιαστική μεταξύ τους συνομιλία, τολμάω να πω.

P1010083

Η ετυμηγορία
Μια ευχάριστη έκπληξη σε ένα κεντρο-απόκεντρο δρομάκι της Πλάκας, που οι ξένοι τουρίστες συχνάζουν περισσότερο από τους Έλληνες και τους ίδιους τους Αθηναίους. Ένα φαγητό που σε κάνει περήφανο, καθώς μοιράζεσαι τη γεύση του με τον Κινέζο, τον Ιταλό, τον Αμερικανό στα διπλανά τραπέζια. Πρέπει να το δοκιμάσετε. Δεν είναι φθηνό ταβερνάκι, αλλά αξίζει τα λεφτά του, που είναι πολύ λογικά γι’ αυτό που προσφέρει.

Βαθμολογία
Το φαγητό: 8,5/10
Το σέρβις: 8,5/10
Η ατμόσφαιρα: 7/10
Σύνολο: 24/30

Γενικό Σύνολο: 48,5/60

info
Μπενιζέλου Παλαιολόγου, Πλάκα, Αθήνα, τηλ. 210 3226711. Κόστος: € 25-30. Ανοιχτά κάθε βράδυ. Και μεσημέρι.