Λίγοι είναι εκείνοι που τη γνωρίζουν με το κανονικό της όνομα, ενώ άλλοι τη γνωρίζουν γιατί εκεί, στον πεζόδρομο της Σκουλενίου, ήταν το Obi αλλά και το Χοροστάσιο με την κρυφή καλοκαιρινή ταράτσα του. Οι περισσότεροι, πάντως, την ξέρουμε σαν την πλατεία με την ημιβυθισμένη εκκλησία κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος. Από την περασμένη, ωστόσο, άνοιξη η εν λόγω πλατεία άρχισε να γίνεται θέμα συζήτησης και να αποκτά και πάλι ζωή. Την αναγέννησή της την οφείλει στην πρώτη βερμουτερία που άνοιξε στην πόλη, το Odori, που ξαφνικά τη γέμισε με κόσμο. Σιγά σιγά το παράδειγμα της, ακολούθησαν και άλλα μαγαζιά και η «άγνωστη» μέχρι πρότινος πλατεία Αγίων Θεοδώρων μπήκε τελικά στην ατζέντα μας. Για να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, λοιπόν…

odori2

odori5

Odori
Εκεί όπου πριν ήταν το γνωστό και αγαπημένο Obi στήθηκε η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας. Δημιουργοί του οι Λευτέρης Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας, Γιώργος Καίσαρης και Μανώλης Λυκιαρδόπουλος. Ο τελευταίος δε είναι υπεύθυνος για τη λίστα με τα κοκτέιλ αλλά και τα είδη βερμούτ που θα βρεις στο μαγαζί. Φυσικά εδώ το Negroni γνωρίζει την αποθέωσή του αλλά και όχι μόνο. Η αυλή του Odori με τα κλουβιά-φωτιστικά και τη μεγάλη μπάρα που διατρέχει όλο το μαγαζί, γιατί αυτή την αίσθηση σου δίνει το εσωτερικό του, είναι ανοιχτή από το πρωί για καφέ δίνοντας πνοή σε αυτή την ξεχασμένη πλατεία. Επίσης εδώ θα δοκιμάσεις και μία από τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας αλλά και τα Σαββατοκύριακα θα φας ιταλικό brunch που φέρει την υπογραφή του νεαρού chef Αλβέρτο Σιμιλλίδη.

Σκουλενίου 2, τηλ. 210 3314674.

quartier1

Quartier d’ Athenes
Πήρε τη θέση του παλιού μαγειρείου «Άλπεις», στη γωνία, πίσω ακριβώς από την εκκλησία. Επιβλητικό, κομψό, με αρχοντική αύρα που σε “μεταφέρει” νοερά στη Γαλλία. Στο νέο αυτό café bistro θα απολαύσεις πλούσιο πρωινό με γαλλικό εσάνς, τουτέστιν croque monsier ή croque madame ή ελληνικού χαρακτήρα, τύπου καγιανά με σύγκλινο ή τοστ φτιαγμένο σε λαγάνα. Όμως, έχει και δυνατή μπάρα απ’ ότι φαίνεται και πίσω της θα βρούμε τον Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος δείχνει μια ιδιαίτερη συμπάθεια στα all time classic cocktails καθώς και στα aperitif.

Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, τηλ. 2155003850.

2sips&2bites

2 γουλιές 2 μπουκιές
Από την άλλη μεριά της πλατείας μάς περιμένει ένα άκαπνο καφέ (απαγορεύουν ακόμα και το ηλεκτρονικό) για να μας μυήσει στα μυστικά του specialty καφέ. Η Τάνια αναλαμβάνει τις εσπρεσομηχανές και παίζει με Taf καφέ και φτιάχνει “σοβαρά” φλιτζάνια espresso και cappuccino, ενώ ο εκκεντρικός, κρητικός μουστακαλής, ο Νίκος, θα σου πιάσει την κουβέντα, θα σε φιλέψει ρακί και θα σε κάνει να αισθανθείς ότι ήρθες να πεις καφέ στο σπίτι φίλων. Στο 2 γουλιές και 2 μπουκιές θα βρεις και κάτι να τσιμπήσεις. Κάποιο κέικ της ημέρας, αρκετά σάντουιτς ή εδέσματα με γιαούρτι και υπερτροφές.

Δραγατσανίου 8, τηλ. 2103473444.

Φρόιντ
Στη γωνία της Σκουλενίου με την Πραξιτέλους πριν από λίγους μήνες άνοιξε ένα ακόμα μπαρ όπου δεν πας για ψυχανάλυση αλλά για ν’ ακούσεις όμορφες μουσικές και να πιεις εξίσου όμορφα ποτά. Το όνομα του Φρόιντ. Μικρό, χαριτωμένο με την μπάρα να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του μαγαζιού, με μεγάλους μωβ καναπέδες και φυσικά τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο. Σερβίρει και καφέ από το πρωί, όμως, το βράδυ μεταμορφώνεται και παίζει δυνατά.

Σκουλενίου 4 & Πραξιτέλους, τηλ. 694 496 5944.

Pili Pili
Η Μάγδα και ο Νίκος ίσως κάνουν την πιο αθόρυβη δουλειά στην πλατεία. Σε έναν μικρό χώρο, που δεν τον πιάνει το μάτι σου, με λίγα τραπέζια και καρέκλες φτιάχνουν ένα από τα πιο τίμια και νόστιμα σουβλάκια στην περιοχή. Εδώ θα δοκιμάσεις και κάτι καινούργιο. Το Μίτσι: μπιφτεκάκια φτιαγμένα με μια ρουμάνικη συνταγή (η Μάγδα έχει από εκεί ρίζες), τα οποία σερβίρονται μερίδα ή σε πίτα και παρέα με μια πικάντικη σάλτσα που σε σκλαβώνει. Στα συν του και οι φρεσκοτηγανισμένες σπιτικές πατάτες. Πήγαινε νωρίς, όμως, γιατί γύρω στις 18:00 το απόγευμα κλείνει.

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, τηλ. 210 3210310.

kalderimi2

kalderimi

Καλντερίμι
Παραδοσιακό ταβερνίο, που εδώ και πολλά χρόνια μένει πιστό στη θέση του. Πίσω από αυτό βρίσκονται δύο αδέλφια, ο Χρήστος και ο Νίκος. Εδώ έρχεσαι τα μεσημέρια στο διάλειμμα από τη δουλειά ή κάνεις μια στάση από τα ψώνια για να φας απλά, καλομαγειρεμένα και τίμια πιάτα που ίσως να μην προλαβαίνεις να φτιάξεις σπίτι. Και όλα αυτά κάτω από τους ήχους λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών.

Σκουλενίου 1, τηλ. 2103310049.