Το Σύνταγμα είναι η καρδιά της πόλης όπου χτυπά πιο δυνατά και γρήγορα από οπουδήποτε αλλού ένας ολοζώντανος οργανισμός, που μεταλλάσσεται στο φως της κάθε νέας μέρας. Το τελευταίο ρεπορτάζ μάς αποκάλυψε καινούρια στέκια για φαγητό, γλυκό, παγωτό, κρασί και κοκτέιλ.

Όλες οι χαρές της -καλής- ζωής, από τον πρώτο πρωινό καφέ, το γλυκό, το σνακ, το επίσημο ή το ανεπίσημο δείπνο, το κρασί και το κοκτέιλ, το παραδοσιακό και το εντελώς καινούριο και πρωτότυπο, δημιουργούν στα στενά κάτω από το Κοινοβούλιο μια πολύχρωμη παλέτα για ένα πολύχρωμο κοινό. Γιατί πουθενά αλλού η Αθήνα δεν είναι πιο μητρόπολη, πουθενά αλλού δεν ακούς ταυτόχρονα όλες τις γλώσσες του κόσμου και όλες τις ελληνικές διαλέκτους μαζί. Η νύχτα και η μέρα εδώ δεν τελειώνουν ποτέ, η κάθε ζήτηση βρίσκει την προσφορά της στο πιο σοφιστικέ περιτύλιγμα και όλες μαζί οι ηλικίες και οι τάσεις βρίσκουν τη μερίδα που θα τις χορτάσει και θα τις κάνει ευτυχισμένες. Η μοναδική γειτονιά που έχει αποφύγει την περίφημη ελληνική κακογουστιά, την πλαστική αδιαφορία της ομοιομορφίας και του φαστ φουντ χωρίς άποψη, που έχει τις δικές της γωνιές, μια γειτονιά για κάθε γούστο: τουρίστες, γκέι, περαστικοί και γενικώς περίεργοι γύρω από την Αγία Ειρήνη, εναλλακτικοί στα πλήθος μικρά μπαράκια από τη Βουλής ως την Αθηνάς, μια φρέσκια, ελιτίστικη πιάτσα στα ψηλά του Συντάγματος γύρω από τη Βουλή και τη Νίκης μέχρι την Πλάκα.

Φαγητό και κοκτέιλ όλη μέρα

FOUAR392

Φουάρ
Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση… Όταν ένα ιστορικό κτίριο του κέντρου, που έχει διατελέσει από εργοστάσιο ως θέατρο, πέφτει στα χέρια του Χρήστου Πότσιου (Zoo, DeLux, Soul, Swing), τότε όλο το γλετζέδικο κοινό καλλιτεχνών και δημοσιογράφων ξαναβρίσκει ένα στέκι για να στεγάσει αναμνήσεις 20 χρόνων, να κάνει νέες γνωριμίες και να εξερευνήσει την νέα άποψη για τα πάρτι του σαββατοκύριακου. Ένα αναπάντεχο αίθριο, πολύ γκρι και κόκκινο, μια αγάπη για την αισθητική της δεκαετίας του ’60, πλατύφυλλα φυτά, κοκτέιλ, και στο μενού οι ασιατικές επιρροές που έχουν αγαπήσει όλα τα «παιδιά» των αδελφών Πότσιου, μαζί με μια βόλτα στον κόσμο: Η Ceasar’s συναντά τη φατούς, το χούμους τις ινδικές σαμόζας, το κλασικό μπέργκερ το ασιατικό με γλυκόξινη σος. Εμείς ξεχωρίσαμε το κοτόπουλο με πράσινο κάρι, το τρυφερό κοτόπουλο tikka masala και τα noodles με λαχανικά, όλα σε μια προσγειωμένη, ευρωπαϊκή βερσιόν του εξωτισμού, με διακριτικά αρώματα και ελάχιστο τσίλι-κάψιμο!
Μητροπόλεως 72, τηλ. 210 3211381.

MANAS KOUZINA_4431

Μάνας Κουζίνα
Σε ένα υπέροχο ντεκόρ που θυμάται το παλιό μπακάλικο και την ταβέρνα μαζί, με προϊόντα μικρών παραγωγών και συνταγές της γιαγιάς, στήνεται μια φαστ φουντ εκδοχή του μουσακά, του χανιώτικου μπουρεκιού και της κολοκυθοπαστίτσας από τη Νάξο. Το ξενόγλωσσο, κυρίως, κοινό, αλλά και η γύρω περιοχή, κάτω από τον τεράστιο χάρτη της Ελλάδας, επιλέγει πρωινό, μεσημεριανό ή μπιρο-ουζομεζέδες, επιλέγοντας να γεμίσει το πιάτο του με τρεις (€7,8) ή 2 γεύσεις (€5) από την προθήκη με τα μαγειρευτά της ημέρας. Αρνάκι κλέφτικο και κοτόπουλο στο φούρνο, ρακόμελο, τσίπουρα και ούζα και μυρωδιές από κοκκινιστό και σπανακόπιτα στο πεζοδρόμιο, που θυμίζει πλατεία του χωριού.
Αιόλου 27Α, τηλ. 210 3252335.

Spollati

Spollati
Εδώ, ανιχνεύοντας τις παραγγελίες των τραπεζιών με τους πολλούς καφέδες και τα κοκτέιλ, ίσως να παρεξηγήσεις πως πρόκειται για άλλο ένα καφέ της Αιόλου, στο οποίο θα σε έχει παρασύρει ως άλλη σειρήνα η ωραιότατη, χαλαρωτική κλασική τζαζούλα της υπόκρουσης. Στα ενδότερα, όμως, ο Τόλης Κράβαρης (Mensa, Momi, Envy) μαγειρεύει μια ωραιότατη ελληνική γεύση με ένα μικρό twist, μια ελάχιστη τσαχπινιά που κάνει τη διαφορά. Παρέα με ένα ολόσωστο dry martini από την εξαιρετική μπάρα, θα δοκιμάσεις πράσινη σαλάτα με κατίκι Δομοκού, καπνιστή πέστροφα, θυμάρι και κολοκυθόσπορο με ξύσμα μοσχολέμονου, παραδοσιακές πλεξούδες με μελιτζάνα, φέτα και βασιλικό, σκιουφιχτά μακαρόνια με κοτόπουλο, λεμόνι και γραβιέρα Κρήτης, τις πιο ονειρεμένες πατάτες φούρνου και γλυκά κουταλιού από χέρι μαμάς.
Αιόλου 27Α, τηλ. 215 5513004.

ROCK N BALLLKoutsopoulos

Rock & Balls
Το ωραιότερο ίσως μαγαζί του κέντρου, με μια εντυπωσιακή μπαουχάους αισθητική που θυμίζει το νεοϋορκέζικο μετρό, αφιερώνεται εξαιρετικά στους κεφτέδες που μαγειρεύονται πλέον από τον γνωστό σεφ Λεωνίδα Κουτσόπουλο. Πρωταγωνιστές οι φουρνιστοί κεφτέδες, smoked paprika, pork chorizo, chicken chili και vegeterian με σάλτσα cantonese ή mushroom gravy και λιωμένη καυτή παρμεζάνα με γαρνιτούρα πατάτες bravas, λαχανικά στον ατμό, σουφλέ μανιταριών, κουσκούς και λινγκουίνι, που σερβίρονται πάνω σε ξύλινους πάγκους κοπής και εμαγιέ σκεύη. Αν θέλεις, ο κεφτές σου μπαίνει σε σάντουιτς με μπαγκέτα, μπριος ή μπέργκερ. Η πολυεθνική άποψη για ένα κεφτεδάκι τον μεταμορφώνει ανάλογα σε burrito, chili con carne, spicy tuna maki, octopus και salmon balls. Σούπες της Άπω Ανατολής και ταρτάρ, μαζί με τα εξωτικά κοκτέιλ που ανεβάζουν το κέφι στο πιο κομβικό σημείο της πλατείας Αγίας Ειρήνης.
Πλ. Αγίας Ειρήνης, τηλ. 210 3211112.

Στα στέκια του κρασιού

Vintage WIne bar & Bistro 1a

Vintage
Το κρασί έχει πλέον εδραιώσει τη δική του, σταθερή πελατεία στα κάτωθεν του Συντάγματος, που συνολικά φιλοξενούν τα πιο πολλά wine bars της πόλης, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό προφίλ και την ολο-δική του πελατεία. Στις νέες αφίξεις, σε αστραφτερό λευκό και μαύρο, λίγο βιενέζικο καφέ κα λίγο γαλλικό μπιστρό, με πατάρι αφιερωμένο στις γευσιγνωσίες και επισκέψιμη κάβα, το Vintage παίρνει το κρασί πολύ στα σοβαρά. 200 ετικέτες του ελληνικού και ξένου αμπελώνα, 100 να τις πιεις στο ποτήρι χάρη στο σύστημα coravin και μισές μερίδες για περισσότερες γευστικές ξεναγήσεις. Η Μαριέτα και ο Πάνος, άνθρωποι του κρασιού, θα καθοδηγήσουν το γούστο σου, ενώ η Ίζα στην κουζίνα επιμελείται το μικρό πλην άκρως σοφιστικέ μενού. Το Vintage θα μπορούσε να είναι ο ναός του σπάνιου τυριού και του δυσεύρετου αλλαντικού. Πουθενά αλλού στην Αθήνα δεν θα βρεις στο πλατό τυριών πρόβειο ιταλικό μπασάχο βαπτισμένο σε γλυκό κρασί ζιμπίμπο, με επικάλυψη σταφυλιών μουσκατέλ, γκοργκοντζόλα με κάλυψη μύρτιλο, πτι καντάλ και τομ Σαβοΐας αλλά και ολόκληρο λιωμένο καμαμπέρ με καραμελώμενα καρύδια και βιολογική μαρμελάδα, κόπα νοστράνα και πεπίτα. Ακόμη κι αν δεν είσαι οπαδός του Διόνυσου, εδώ μπορείς να έρθεις και το μεσημέρι για ένα black angus steak με τριπλομαγειρεμένες τραγανές πατάτες ή μια σαλάτα με φρούτα του δάσους.
Μητροπόλεως 66, τηλ. 213 0296570.

Kiki de Grece
Στη νέα πιάτσα της Ιπίτου, που θυμίζει γωνιά κλεμμένη από τη γραφικότητα της Ευρώπης, το Kiki de Grece αντιμετωπίζει με πιο χαλαρή, μεσογειακή και πάρτι διάθεση τη διονυσιακή χαρά, με μπόλικες δόσεις γαλλικού chic στο μενού. 50 ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, μερικά αποστάγματα και σπάνιες μπίρες, free μπουφές κάθε Τετάρτη και η πιο σοφιστικέ, πιο ελιτίστικη περαντζάδα στον πεζόδρομο. Το μικρό μενού σε χορταίνει με μεζεδάκια, όπως σαλάτα με σπανάκι, ψητά ολόγλυκα ντοματίνια και κρέμα φέτας, μπρουσκέτα με ωραία μελιτζανοσαλάτα και καπνιστή πέστροφα, πεϊνιρλάκι με τσαλαφούτι, ντοματίνια και παστουρμά, όλα τα μεζεδάκια ένας φόρος τιμής στο ελληνικό προϊόν μικρής παραγωγής, καπνιστή πέστροφα του Γείτονα, τυρί Ερίφι, παστράμι Δράμας και προσούτο Ευρυτανίας.
Ιπίτου 4 & Βουλής, τηλ. 210 3211279.

Παγωτό με στιλ ιταλικό

le greche

Le Greche
Η Εύη Παπαδοπούλου, γαστρονομική συντάκτρια και λάτρης του ιταλικού γλυκού, επιστρέφει στην Ιταλία για να μάθει την τέχνη του παγωτού κοντά στον Παλμιέρι, παγκόσμια αυθεντία στο είδος, και στήνει το αποτέλεσμα της σπουδής της στο Le Greche, σε ένα μικρό μαγαζάκι που βλέπει με την πιο γκουρμέ ματιά το χειροποίητο παγωτό: Διαλέγει μόνη της τα πιο φρέσκα φρούτα από τη λαϊκή, φτιάχνει καθημερινά τα μαρεγκάκια και το παντεσπάνι της, χρησιμοποιεί μόνο αυθεντικές πρώτες ύλες. Σπεσιαλιτέ το τιραμισού και το φιστίκι αλλά και κρέμα μπακλαβάς, ανθότυρο με περγαμόντο, σοκολάτα με δαμάσκηνο και ρούμι. Ιδιαίτερο το σάντουιτς παγωτό, όταν η αγαπημένη σου γεύση κλείνεται μέσα σε ένα αφράτο μπριος. Και παγωτο-γλυκά, όπως τούρτα σεμιφρέντο πάβλοβα με ανθόγαλα, φρέσκα φρούτα, μαρέγκα και παντεσπάνι με σέρι ή μπισκότο κανέλα γεμιστό με μασκαρπόνε παγωτό, καραμελωμένα σύκα και λευκή σοκολάτα, αλλά και σοκολατένιος κορμός γεμιστός με παγωτό μαύρης σοκολάτας, σορμπέ αχλάδι και φιστίκι.
Μητροπόλεως 16Α, τηλ. 216 7006458.

Στο πόδι (ή περίπου)

FAYROUGE 1 new

Feyrouz
Η Φεϊρούζ είναι μια υπέροχη μαμά με καταγωγή από την Αντιόχεια, σύζυγο από την Πόλη και γιο τον Ανδρέα, που την έπεισε να ξεκινήσει μια δεύτερη καριέρα ζυμώνοντας τις παλιές συνταγές της οικογένειας. Εδώ το λαχματζούν, το πεϊνιρλί ή οι πίτες -στη λογική της τούρκικης pide- δεν είναι αυτό που ήξερες ως τώρα, αλλά το γευστικό ποίημα μιας σύγχρονης μάνας με ανησυχίες, που χρησιμοποιεί αλεύρι ολικής και αφαιρεί όλα τα λιπαρά της παράδοσης από το καροτένιο γλυκό τζεζεριέ για να κάνει το πιο super food αριστούργημα που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Ζαατάρ πίτα με ξηρούς καρπούς και μίγμα μπαχαρικών, πεϊνιρλί με παστουρμά Μιράν, λαχματζούν με μπαμπαγκανούς, χούμους και ταμπουλέ, αλάδωτα και φινετσάτα, η Ανατολή χειροποίητη και σε ολόφρεσκη συσκευασία.
Καρόρη 36 & Αιόλου, τηλ. 210 0318060.

fillo16 new

Fillo
Γυναίκες από τις πιο απόμακρες γωνιές της χώρας μας στέλνουν ατόφια και αυθεντική τη γεύση της χειροποίητης πίτας τους στην καρδιά της Καρ. Σερβίας και εμείς δεν χρειάζεται πια να έχουμε θεία στο χωριό για να δοκιμάσουμε μανιταρόπιτα από τον Συνεταιρισμό του Σέσκλου Μαγνησίας, κιμαδόπιτα από την Κρύα Βρύση της Πέλλας, κρεμμυδόπιτα από τη Διποταμιά της Καστοριάς, γκουζλεμέ από τον Πολίχνιτο της Λέσβου ή κασερόπιτα από τη Ραιδεστό και γαλατόπιτα από τους Γόνους της Λάρισας. Σε ντεκόρ που θυμίζει γαλλικό, γυναικείο μπουντουάρ, το παστράμι, ο καβουρμάς και το μουχταρόν γίνονται σάντουιτς και συνοδεύονται από σπάνιες σοκολάτες και τοπικά αναψυκτικά από όλη την Ελλάδα.
Καρ. Σερβίας 12-14, τηλ. 210 3215373.

Lukumades
Μας δίνουν με επιτυχία μια άλλη εκδοχή στην παράδοση και οι ουρές στο πεζοδρόμιο φτάνουν ως το επόμενο τετράγωνο. Μικρός, τραγανός, λίγο πιο σκληρός από τον παραδοσιακό, ο λουκουμάς εδώ σερβίρεται γεμιστός με βελούδινη, αρωματική κρέμα λεμόνι, μπανάνα ή μαστίχα ή με πραλίνα, σερβίρεται με σάλτσα πραλίνας και αμύγδαλα, πρωτότυπα με λευκή, λιωμένη σοκολάτα και από πάνω καραμελωμένο αμύγδαλο, φιστίκι, φουντούκι ή τριμμένο μπισκότο, σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι, παγωτό σοκολάτα-καρύδι ή κρέμα και μπισκότο ή ακόμη με όλα μαζί τα παραπάνω αν δυσκολεύεσαι στην απόφαση.
Αιόλου 21, τηλ. 210 3210880.

HOT HOT BURGER 1 new

Hot-hot burger
Πώς γίνεται 24 ώρες το 24ωρο να μην πέφτει καρφίτσα στο πεζοδρόμιο της Πραξιτέλους και τι περιμένουν τα πλήθη με τη λαχτάρα στο βλέμμα; Το πιο hot-hot burger του κέντρου αξίζει την αναμονή ενός χειροποίητου, ζουμερού μπέργκερ με φαντασία, όπως ακριβώς το φαντάστηκε το αμερικάνικο όνειρο: Από βουβαλίσιο rib-eye κιμά, μαύρη μουστάρδα και καραμελωμένα κρεμμύδια, με σάλτσα Jack Daniels και ανανά, με φιλετάκια από rib-eye, με φιλέτο σολομού και ψωμάκι ολικής άλεσης αλλά και μεσογειακό με ντομάτα, φέτα, φρέσκο δυόσμο και ελιές. Φρέσκες τηγανητές, τραγανές πατάτες με αβγά ή με chili con carne ή με τσένταρ και μπέικον, σπιτικές σάλτσες, τραγανά nuggets κοτόπουλου με κρούστα από κορνφλέικς και αμερικάνικο τοστ, σε μια ποιοτική εκδοχή της γρήγορης πείνας.
Πραξιτέλους 2, τηλ. 213 0246631.