Η νέα σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά με ενδιαφέρουσες γαστρονομικές αφίξεις και αλλαγές και ένα προσκήνιο (και παρασκήνιο) που βρίσκεται ακόμα σε συνεχή αναδιαμόρφωση.

rok6
Το εμβληματικό «Rock and Roll» την τελευταία μέρα λειτουργίας του (πάνω). Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένουμε την θριαμβική επιστροφή του

Ξεκινάμε με την ηχηρή επιστροφή του θρυλικού Rock and Roll στη Λουκιανού που όπως είναι αναμενόμενο θα συζητηθεί πολύ. Οι αδερφοί Ανδρέας και Γιώργος Πιτσιλής, ο Γιάννης Μωράκης και ο Πέτρος Απαλλάκης προγραμματίζουν το μεγάλο come back γύρω στα μέσα Οκτωβρίου. Το κομμάτι της γεύσης έχει ανατεθεί στον Ηλία Σκουλά, κάτι που ομολογουμένως μάς ιντριγκάρει δεδομένων των πληθωρικών concept που επιμελείται αλλά και των όσων ο ίδιος μάς είπε προλογίζοντας αυτά που αναμένεται να δούμε και να δοκιμάσουμε. «Η αναβίωση του συγκεκριμένου χώρου είναι το γεγονός της χρονιάς! Οι ιδιοκτήτες θέλησαν να εμπλουτίσουν την αίγλη του μαγαζιού δίνοντας έμφαση και στο εστιατορικό κομμάτι προκειμένου να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου. Το μενού είναι πληθωρικό, “μητροπολιτικού εστιατορίου” και παίζει μεταξύ mainstrean και εναλλακτικού. Έχει χρώμα, εντάσεις και οι τίτλοι των πιάτων προκύπτουν όπως είναι αναμενόμενο από ροκ κομμάτια (ο Σκουλάς εξάλλου είναι η προσωποποίηση της ροκ περσόνας και ταιριάζει γάντι στο concept). Tο όνομα του μενού είναι “Between a rock and a hard place menu”, από το ομώνυμο τραγούδι των Rolling Stones όπου “rock” είναι το “Rock and Roll” και “hard place” το “Food Mafia”», λέει αναφέροντας επιπλέον λεπτομέρειες για το επικό  “King of Rock ‘n Roll, το burger από striploin steak από black angus που αρτύζει με αλάτι maldon, ψήνει στον ξυλόφουρνο και βάζει σε ψωμί γλυκοπατάτας με μια σάλτσα, τυρί asagio και τρούφα συνοδεύοντάς το με πατάτες τηγανητές με υγρό κρόκο αβγού.

the-trap1
Το «ΜεΖεν» εγκαθίσταται μόνιμα στην κουζίνα του «The Trap»

Συνεχίζουμε με την ομάδα του «ΜεΖεν» που αναλαμβάνει εξολοκλήρου την κουζίνα του «The Trap», κάτι θα συμβαδίσει και με τη λίστα με τα κοκτέιλ που θα πάρει έναν πιο ελληνικό χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα ο Γρηγόρης Χέλμης και ο Ανδρέας Διακοδημήτρης έχουν ετοιμάσει καταλόγους τόσο για πρωινό, aperitivo και βραδινό που δεν θα στηρίζεται στη λογική του concept που έχουν στον Βόλο και στη Λάρισα αλλά σε μια Greek tapas κατάσταση με γκουρμέ στοιχεία. Από την άλλη, ο Γιάννης Σαμαράς και ο Στέφανος Δραγανικάκης θα παίζουν με το τσίπουρο και άλλα πολλά ελληνικά αποστάγματα ετοιμάζοντας aperitivi, highballs και signature cocktails για να συνοδεύουν ιδανικά την κουζίνα. Στις Κυριακές έχουν σκοπό να προσφέρουν ελληνικό πρωινό (όχι brunch) στο πλαίσιο του νέου αυτού concept.

Οι Δημήτρης Χριστοφορίδης και Χρήστος Αθανασιάδης (βλ. Nice ‘n Easy) μετατρέπουν το χώρο ακριβώς δίπλα από το Nice ‘n Easy της Σκουφά, που στέγαζε για χρόνια το Rosebud, σε τρατορία. Από την ανοιχτή κουζίνα του θα βγαίνουν πιάτα με ολόφρεσκα ζυμαρικά και πίτσες ψημένες στον ξυλόφουρνο. «Πρόκειται για μια τρατορία νεοϋορκέζικου στυλ Little Italy όπου θα έχουμε και ένα τμήμα με χειροποίητα ζυμαρικά, που θα φτιάχνονται στο δεύτερο επίπεδο του μαγαζιού μπροστά στον πελάτη -γιατί ένα κομμάτι της κουζίνας θα είναι ανοιχτό- αλλά και ειδικές επιλογές που θα περιλαμβάνουν ζυμαρικά και πίτσες χωρίς γλουτένη καθώς και πιάτα με βιολογικά προϊόντα. Γενικά το concept θα έχει μια συνοχή με αυτό του Nice ‘n Easy, ακόμα και το όνομα του μαγαζιού (το οποίο ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμο)», μάς λέει ο Δημήτρης Χριστοφορίδης επισημαίνοντας ότι το νέο τους εγχείρημα, που είναι στα σκαριά, αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του περίπου στα τέλη Οκτωβρίου.

seaspice

blends
Τα “Sea Spice” και “Blends” είναι δύο εντυπωσιακές αφίξεις στη Γλυφάδα

Αίσθηση κάνουν και δύο αφίξεις στα νότια. Η πρώτη είναι το Sea Spice, που μπορεί να μετρά περίπου 2 και κάτι μήνες λειτουργίας όμως ήδη συζητείται πολύ στη γαστρονομική πιάτσα τόσο για την επιμέλεια του μενού που εστιάζει στα θαλασσινά και έχει την υπογραφή του ικανότατου Κώστα Τσίγκα, όσο και για το εντυπωσιακό του ντεκόρ. Η δεύτερη είναι το επίσης φιγουράτο all day μπαρ- εστιατορίου «Blends» στην πλατεία Νυμφών. Γεύσεις με μεσογειακές αλλά και διεθνείς επιρροές όπου το κρέας έχει τον πρώτο λόγο, με την επιμέλεια του Κώστα Λώλα, κρασιά από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, πολύ καλή λίστα κοκτέιλ και αρτιστίκ περιβάλλον πλαισιώνουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εικόνα.

st-astra1
Ο Κώστας Τσίγκας ανέλαβε την κουζίνα του «roof pool and bbq restaurant St astra»

Το ξεχωριστό roof pool and bbq restaurant St astra στον 8ο όροφο του Radison Park Hotel έχει νέο concept και το μενού του υπογράφει ο Κώστας Τσίγκας. Οι γεύσεις ντελικάτες, confort και μεσογειακές με το ανοιχτό μπάρμπεκιου να κεντρίζει το ενδιαφέρον, ενώ άξια ειδικής μνείας είναι και η λίστα των κοκτέιλ τους. Ριζότο γαρίδας, χταπόδι με μαύρο αγιολί και ψητή ντομάτα, φιλέτο μπακαλιάρου με όστρακα και σάλτσα μπουγιαμπέσας είναι ενδεικτικές αναφορές που εστιάζουν στη θάλασσα ενώ οι στιβαρές κρεατοφαγικές προτάσεις το καθιστούν έναν καλό λόγο επίσκεψης από τους λάτρεις του είδους.

steak alive
To «Steak Alive» είναι το νέο κρεατοφαγικό στέκι στον Κορυδαλλό. 

Σε κρεατοφαγικό τερέν παίζει και μια ενδιαφέρουσα άφιξη στον Κορυδαλλό εν ονόματι «Steak Alive» που άνοιξε τις πόρτες του πριν λίγες μέρες. Στην κουζίνα βρίσκεται ο σεφ Αλέξανδρος Μαργαρίτης ενώ στο μενού του φιγουράρουν επιλογές- ωδή στην κρεατοφαγία όπως η θηριώδης μπριζόλα τόμαχοκ 1.800γρ γαλλικής κοπής ή το χοιρινό κότσι περίπου 1.5 κιλού με σάλτσα μπίρας, πατάτες «σκιν» τηγανητές και καραμελωμένα κρεμμύδια. Και μιας και κάνουμε λόγο για κρεατοφαγία, το εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου που βρισκόταν στον πρώτο όροφο του πρότυπου γαστρονομικού πολυχώρου Yoleni’s Flagship Consept Store στη Σόλωνος, μεταφέρεται στη Μηλιώνη στο χώρο που βρισκόταν παλιά το «Πρυτανείο». Η επιμέλεια του μενού παραμένει στα χέρια του Μιχάλη Νουρλόγλου ενώ το concept παραμένει επίσης στο ίδιο μοτίβο, με τους πελάτες να επιλέγουν από το κρεοπωλείο την κοπή της αρεσκείας τους η οποία στη συνέχεια θα ψήνεται με τον τρόπο που οι ίδιοι επιθυμούν πληρώνοντάς το στην τιμή του κρεοπωλείου.

Yoleni's-Flagsip-Store--anoigma
Αέρας ανανέωσης και στον πρότυπο γαστρονομικό πολυχώρο Yoleni’s.

Όσο για το κενό του χώρου που στέγαζε το εν λόγω εστιατόριο, έρχεται αναπληρωθεί από μια νέα ενδιαφέρουσα σύμπραξη, αυτή του Kiku και του κρεοπωλείου Carnicero στο Νέο Ψυχικό. Για το «The Steak bar by Kiku» ο λόγος, που, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, έχει κρεατοφαγικό προφίλ με προτάσεις στιβαρών κρεατοφαγικών επιλογών για «μυημένους» και μη. «Συνεχίζοντας την παράδοση της δημιουργίας ενός χώρου με ποιοτικό ελληνικό κρέας, φιλοξενούμε μια πολύ δυνατή συνεργασία. Οι προτάσεις του μενού θα περιλαμβάνουν επιλεγμένες ελληνικές κοπές συνοδευόμενες από ανάλογες οινικές επιλογές που θα προσφέρονται σε άριστη σχέση ποιότητας-τιμής. Η κουζίνα και το κρεοπωλείο μεταφέρθηκαν στην πίσω πλευρά του εστιατορίου, οι θέσεις των επισκεπτών αυξήθηκαν ενώ ορισμένα πιάτα του εστιατορίου, που επιμελείται ο σεφ Αχιλλέας Παπαχρήστου, θα σερβίρονται και στο αίθριο της Yoleni’s στο ισόγειο» μάς λέει ο Γιάννης Γεωργιάδης, marketing manager του πολυχώρου. Οι αλλαγές ωστόσο δεν περιορίζονται στον 1ο όροφο δεδομένου ότι στο Yoleni’s επικρατεί γενικότερος αέρας ανανέωσης. «Σκοπός μας είναι η μετατροπή του χώρου σε ένα “mall” ελληνικής γαστρονομίας με την έννοια ότι θα μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει ελληνικές γεύσεις, να συμμετάσχει σε μαθήματα μαγειρικής με την Ντίνα Νικολάου καθώς και γευσιγνωσίες ελληνικού ελαιόλαδου αλλά και κρασιού. Τα προϊόντα του παντοπωλείου, το μανάβικο και τα ψυγεία με τα τυροκομικά και τα αλλαντικά μεταφέρθηκαν στο ισόγειο ώστε να είναι εμφανής η άμεση σύνδεσή τους με το νέο μενού ενώ το concept της θρακιώτικης πίτας που φτιάχναμε μπροστά στον επισκέπτη αντικατέστησαν πίτες με χειροποίητο κρητικό φύλλο και γεμίσεις εμπνευσμένες απ’ όλη την Ελλάδα όπως η “πίτα τσιγαρέλι ή η πίτα “σοφρίτο”. Όσο για το υπόγειο, το μετατρέψαμε σε wine bar με επιλεγμένα κρασιά από την κάβα μας που θα συνοδεύονται από ποικιλίες αλλαντικών και τυριών αλλά και πιάτα δικά μας», μάς λέει συμπληρώνοντας. Αναμένουμε λοιπόν για το αποτέλεσμα που θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

kiouzin

Παραμένοντας στο Κολωνάκι, αίσθηση έχει κάνει το Κιουζίν που ήρθε να ταράξει νόστιμα την γαστρονομική ησυχία της Λυκαβηττού στο Κολωνάκι. Στις αρχές του καλοκαιριού, οι Στέφανος και Γιάννης Δεληγιάννης δημιούργησαν έναν όμορφο χώρο αναθέτοντας την κουζίνα στα χέρια της Λένας Σφυρόερα από το πρώην Lena’s bio στο Σύνταγμα. Οι γεύσεις είναι ελληνικές, ελαφρά παραλλαγμένες, με φρέσκες νότες μπαχαρικών και αρωματικών ενώ υπέροχες είναι και οι πίτες ημέρας, οι αρωματικές σαλάτες, τα άψογα ψητά και μαγειρευτά τους και τα ανάλαφρα γλυκά τους.

Gaku
Ο χώρος που στέγαζε το Furin Kazan θα φιλοξενήσει το δεύτερο sushi bar Gaku. 

Προς κέντρο πλευρά, ο χώρος στον οποίο στεγαζόταν το Furin Kazan, το μαγαζί που πρωτοσύστησε στους Αθηναίους το σούσι, μαθαίνουμε ότι από τα μέσα Οκτωβρίου θα φιλοξενεί το δεύτερο sushi bar Gaku (το πρώτο είναι στο Χαλάνδρι). Το μενού θα κινείται στο γνώριμο μοτίβο του χαλανδριώτικου πόστου στο κομμάτι της κρύας κουζίνας με ενδιαφέρουσες όμως διαφοροποιήσεις στη ζεστή κουζίνα. «Η ρομπάτα (ιαπωνικό γκριλ) που θα παίζει το ρόλο τζόσπερ (ειδικού επαγγελματικού φούρνου-γκριλ) θα κάνει τη διαφορά. Ακόμα όλα είναι υπό διαμόρφωση, θα υπάρχουν κάποια στάνταρ πιάτα από το πρώτο Gaku και το μενού θα εμπλουτίζεται σταδιακά με διάφορες προσθήκες όπως γιακιτόρι με συκώτι, καπνιστό χέλι κ.ά» μάς λέει ο σεφ Γιάννης Κοσμαδάκης που έχει αναλάβει τη ζεστή κουζίνα από τον οποίο ξεκλέψαμε και μερικές λεπτομέρειες και για τις αλλαγές που αναμένονται στο γευστικό προφίλ του κολωνακιώτικου Malconi’s του οποίου την κουζίνα επίσης επιμελείται. «Η καρδιά της κουζίνας χτυπά σε ειδικό εξοπλισμό με γκριλ και φούρνους αφού φέτος δίνουμε μεγάλη βάση στο κρέας. Αναφέρω ενδεικτικά το ραβιόλι με μπακαλιάρο με μια κρέμα από ρεβίθια που θα ψήνονται στο Monolith (ειδικό κεραμικό grill) για 10-12 ώρες και ένα κουλί ρόκας καθώς και ένα surf ‘ n turf πιάτο με rib eye 800γρ με αστακό», μάς είπε δίνοντας ένα preview των αλλαγών που αναμένονται προσεχώς.

Yannis Stanitsas 2
Ο σεφ Γιάννης Στανίτσας παίζει και αυτή τη σεζόν σε πολλά ταμπλό.

To Pepe Aperitivo στην Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, γίνεται Pepe δίνοντας πιο comfort τόνους στην κουζίνα του στην οποία και φέτος τη γευστική επιμέλεια έχει ο δραστήριος Γιάννης Στανίτσας. Η τάση ωστόσο του σεφ προς την ψαροφαγία είναι κάτι που φροντίζει να εκφράζει σε κάθε ευκαιρία και αναλαμβάνοντας το μενού του εστιατορίου «Αφρόψαρο», μια νέα άφιξη στο Νέο Ηράκλειο δίνει για μία ακόμα φορά μια αντιπροσωπευτική εικόνα του δημιουργικού προφίλ του είδους με ολόφρεσκα αλιεύματα από τις ελληνικές θάλασσες. Μεταξύ των αμέτρητων δραστηριοτήτων του σε ελληνικό έδαφος και μη ο σεφ μάς μίλησε και για μια ενδιαφέρουσα συνεργασία που διατηρεί με το «Περιβόλι στη Βάρη» όπου μαγειρεύει πιάτα με τη σοδειά από τα παρτέρια του περιβολιού και επιλεγμένες πρώτες ύλες. Προϊόντα όπως αβγά από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, χειροποίητα τυριά, ελληνικές ποικιλίες μελιού και πιάτα όπως οικόσιτη γίδα με πιπερόριζα και φιστίκι Αιγίνης ή κλασσικές σταθερές όπως παραδοσιακός, αλανιάρης κόκορας στιφάδο είναι μερικά μόνο από όσα αξιοποιεί και μοιράζεται ο σεφ με τους επισκέπτες.

MILTOS ARMENIS__CHEF_1
Ο σεφ Μίλτος Αρμένης ανέλαβε την κουζίνα του «Όμικρον»

Ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις και στον όμιλο Καστελόριζο και πιο συγκεκριμένα στο εστιατόριο «Όμικρον» την κουζίνα του οποίου ανέλαβε πρόσφατα ο Ελληνιϊσπανός Μιλτιάδης Αρμένης, σεφ που έχει ξεχωρίσει για το δημιουργικό γαστρονομικό προφίλ του. Ο Ελληνοϊσπανός σεφ έπειτα από μια επταετία που εργαζόταν σε βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία και θητεία δίπλα σε κορυφαίους σεφ όπως ο Alain Ducasse και ο Jérôme Serres αναλαμβάνει για πρώτη φορά εστιατόριο στην Αθήνα.

Tο «Τhe Sowl» στο Θησείο μεταμορφώνεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε πραγματική hacienda με το επιβλητικό ντεκόρ του Γιώργου Παντελούκα να ομορφαίνει το χώρο, συνδυάζοντας στοιχεία της κουλτούρας της Λατινικής Αμερικής με τη ζεστασιά που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται σε ένα φιλόξενο σπίτι. Το μοντέρνο μενού με μεξικάνικες επιρροές θα επιμεληθεί ο Σταμάτης Λουμουσιώτης του λονδρέζικου Peyote, ενώ το ρόλο του σεφ θα αναλάβει ο Παναγιώτης Μουτσόπουλος. Το μπαρ, το οποίο θα θυμίζει tequileria, θα αναλάβει ο γνωστός bartender Σπύρος Κερκύρας, ο οποίος υπόσχεται να ετοιμάσει τις πιο δροσερές και εντυπωσιακές Margaritas, αλλά και απολαυστικά κοκτέιλς εμπνευσμένες από τη χώρα του Μεξικού.

7-cactus
Μανιάτικο πρωινό με λαλαγγίδες με μέλι, φέτα και γραβιέρα, μικρή σαλάτα, μαρμελάδα σύκου, ψωμί στο 7 Cactus δια χειρός του food blogger Γαβριήλ Νικολαϊδη.

Πηγαίνοντας προς Κουκάκι πλευρά, στη Δημητρακοπούλου «ξεφύτρωσε» και το ολοκαίνουριο 7CACTUS, ένα greek street deli, μια ενδιαφέρουσα πρόταση με casual γεύσεις που εστιάζουν στο ελληνικό street food. Το μενού υπογράφει ο food blogger Γαβριήλ Νικολαϊδης (Cool Artisan) και μπορείτε να το επισκεφτείτε από τις 8 το πρωί για καφέ, φρέσκους χυμούς, πρωινό, brunch ή ελαφρύ γεύμα ενώ έχουν και προτάσεις για το χέρι, όπως σάντουιτς με ελληνικά τυριά και αλλαντικά.

Τέλος στην πλατεία Αγ. Παρασκευής μια νέα νόστιμη άφιξη -υπόθεση καθαρά οικογενειακή όπως μαθαίνουμε- ακούει στο όνομα «Chicken Stories», ένα εστιατόριο γρήγορου αφενός ποιοτικού φαγητού αφετέρου, με μενού που εστιάζει στο κοτόπουλο. Burgers, wraps, σάντουιτς, σαλάτες, φιλέτα φρέσκου κοτόπουλου, buckets με ζουμερά wings και nuggets είναι μερικές από τις προτάσεις του καταλόγου.

Και αυτά είναι μόνον η αρχή δεδομένου ότι εστιάτορες και σεφ βρίσκονται σε αναβρασμό και εντός της σεζόν αναμένεται να έχουμε επιπλέον προσθήκες και ανακατατάξεις στην αθηναϊκή εστίαση.