Καλά τα açaí bowls και οι πράσινοι χυμοί με υπερτροφές για πρωινό, αλλά σαν το φρεσκοψημένο πεϊνιρλί από ξυλόφουρνο με αφράτη ζύμη και τυράκι να ξεχειλίζει δεν έχει! Πώς γίνεται η μέρα σου να μην ξεκινήσει καλά όταν το πρωινό σου μοσχομυρίζει βούτυρο; Επειδή όμως δεν είναι όλα τα πεϊνιρλί ίδια, αποφασίσαμε να ξεχυθούμε στους δρόμους με μόνη μας αποστολή να βρούμε το καλύτερο της πόλης. Ύστερα από μέρες δοκιμών και καθώς ήταν δύσκολο να αναδείξουμε τον απόλυτο νικητή, καταφέραμε να φτιάξουμε την πιο ενημερωμένη λίστα με τα πεϊνιρλί εκείνα που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις.

peinirli

Πεϊνιρλί Ιωνίας
Όταν από το δρόμο σε υπνωτίζει η μυρωδιά της φρεσκοψημμένης ζύμης, του λιωμένου βουτύρου και του τυριού δεν έχεις άλλη επιλογή από το να επισκεφθείς το δημοφιλές μαγαζί των Αμπελοκήπων και να δοκιμάσεις τα καλούδια του. Καλά θα κάνεις όμως να βιαστείς γιατί όλα εδώ καταναλώνονται όσο ακόμα είναι ζεστά πριν προλαβαίνουν να ξαποστάσουν στα πανέμορφα ψάθινα πανέρια με τις καρό πετσέτες. Ποιος μπορεί άλλωστε να αντισταθεί στην αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή πεϊνιρλί, που «έκλεψαν» οι ιδιοκτήτες από τους Μικρασιάτες παππούδες τους; Η επιτυχία του μαγαζιού αδιαμφισβήτητα βασίζεται στο φρέσκο ζυμάρι, που φτιάχνουν όλη μέρα και το ψήσιμο στα ξύλα. Αξίζει να δοκιμάσετε το μικρασιατικό με φέτα, ανθότυρο, άνηθο, ντομάτα και ελιές, αυτό με τον κιμά από φρέσκο μοσχάρι που ψήνεται πρώτα στον ξυλόφουρνο.
Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6462854

12417889_1690867231194016_1928753159714338544_n

Feyrouz
Καθημερινά στο μικρό υπόγειο της οδού Καρόρη ετοιμάζονται μερικά από τα πιο νόστιμα πεϊνιρλί που δοκιμάσαμε ποτέ. Πώς μπορούμε άλλωστε να τα συγκρίνουμε με εκείνα που συχνά συναντούμε σε κοινούς φούρνους της γειτονιάς, που είναι όλο ψωμί και γέμιση καθόλου. Αδύνατο. Εδώ τα πεϊνιρλί ξεχειλίζουν βούτυρο, άρωμα και σαφώς γέμιση: Σουτζούκι, παστουρμάς ή κοτόπουλο, με μπόλικο τυρί ή χορτοφαγικό με φέτα, ντομάτα, πιπεριά, ελιά ή με ανθότυρο και μπαχαρικά είναι μερικές από τις αγαπημένες μας επιλογές.
Καρόρη 23 & Αιόλου, Κέντρο, τηλ. 2130318060. Τιμές: 5-10 ευρώ. Ωράριο: Δευτέρα-Πέμπτη: 12:00-22:00, Παρασκευή & Σάββατο μέχρι τις 23:00, Κυριακή κλειστά.

17362091_1447638735255857_7216626340989568766_n

Ποπάϋ
Αδύνατο να μην κάτσεις μπροστά από τη βιτρίνα που είναι γεμάτη από δελεαστικές σφολιάτες, πίτες και φυσικά πεϊνιρλί σαν μικρό παιδί. Καθώς έχουμε μείνει λοιπόν αποσβολωμένοι μπροστά από το ζυμαρένιο θέαμα και μαγεμένοι από τις σαγηνευτικές μυρωδιές, βλέπουμε τη λαμαρίνα με τα φρεσκοψημένα πεϊνιρλί να ξεπροβάλει και μετά βίας κρατιόμαστε να μην ορμίσουμε. Όπως μπορείς να καταλάβεις «έπρεπε» να δοκιμάσουμε τρεις γεύσεις τουλάχιστον! Επιλέξαμε ένα παραδοσιακό με ζαμπόν, τυρί γκούντα και μπέϊκον, ένα με παστουρμά και φυσικά το special Ποπάϋ με μπιφτέκι. Περιττό να πούμε πως ήταν εξαιρετικά. Δεν υπάρχει λόγος να τα γεμίσουμε με κοσμητικά επίθετα, απλά πήγαινε να τα δοκιμάσεις και θα καταλάβεις γιατί έχουμε χάσει τα λόγια μας!
Εργαστήριο Σφολιάτας Ποπάϋ, Κειριαδών 50, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 213 0044491

21687612_1523297534416070_4348663283366120827_n

ΜΑΜ
Σταθερή αξία στο κέντρο της Αθήνας το ΜΑΜ, με πολλά χρόνια ιστορία και σταθερή ποιότητα που βασίζεται στις συνταγές και τις πρώτες ύλες. Αν και οι περισσότεροι το επιλέγουν για τις τυρόπιτες κουρού, εμείς κάνουμε τη διαφορά και δοκιμάζουμε σκεπαστό πεϊνιρλί. Ναι είναι και αυτό εξαιρετικό! Πώς τα καταφέρνουν, ειλικρινά δεν ξέρουμε. Πάντως σίγουρα η συνταγή περιλαμβάνει πείρα ετών, αγνά υλικά και πολύ μεράκι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά τις 17.00 προσφέρουν όλα τα προϊόντα -εάν έχει μείνει και τίποτα δηλαδή- με 50% έκπτωση.
Πανεπιστημίου 34 & Ιπποκράτους, Αθήνα, τηλ. 210 3619830

29512003_1871364516220878_4492367537168941477_n

Τεχλικίδης
Πασίγνωστο όνομα στη Δροσιά, κυρίως λόγω των πεϊνιρλί που μάλιστα λέγεται ότι πρώτη η οικογένεια Τεχλικίδη έφερε στην Αθήνα το 1936. Σήμερα, η τρίτη γενιά διατηρεί τη γνωστή πετυχημένη οικογενειακή συνταγή για αφράτο πεϊνιρλί, μερακλίδικο ψήσιμο και τυρένια γέμιση και την κάνει προσιτή σε όλους εμάς σε ένα εστιατόριο με άκρως οικογενειακή ατμόσφαιρα, τζάκι για το χειμώνα και υπέροχο κήπο για το καλοκαίρι. Αξίζει να δοκιμάσετε το χαρακτηριστικό πεϊνιρλί με αβγό. Στα plus το ευρύχωρο πάρκινγκ, η αλάνα όπου μπορούν να παίζουν τα παιδιά και βέβαια το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Δροσιάς.
Αργοναυτών Κομνηνών 13, Δροσιά, 21 0622 9002

10712893_1332323603445498_6608316155731988868_n

Πεϊνιρλί Φουρνάκι Ιωνίας
Αποτελεί αγαπημένη επιλογή για αυθεντικό μικρασιατικό πεϊνιρλί από το 1950. Μπορεί ακόμα να λατρεύουμε την τότε σπεσιαλιτέ με γέμιση κιμά, ωστόσο δύσκολα μπορούμε να αντισταθούμε και στις νέες προσθήκες του «μενού», όπως το πεϊνιρλί με παστουρμά ή εκείνο με σουτζούκι ή πεπερόνι, αλλά και τις πιο απλές γεύσεις με φέτα ή ζαμπόν-ντομάτα. Αυτό που μας κερδίζει τόσα χρόνια είναι σαφώς η τραγανή ζύμη αλλά και οι γενναιόδωρες γεμίσεις. Σημαντικό είναι να πούμε ότι από το κατάστημα μπορείτε να προμηθευτείτε βάσεις για πίτσα, ψωμάκια για σάντουιτς και μπέργκερ, αλλά και άλλα λαχταριστά σφολιατοειδή.
Πλαπούτα 86, Νέο Ηράκλειο, 210 2814710