Τα πιο κλασικά εστιατόρια για ψάρι στην Αθήνα είναι πάντα μια καλή λύση για τους λάτρεις της ψαροφαγίας. Ιδού, λοιπόν, μερικά από τα πιο ξεχωριστά ψαρομάγαζα για γεύσεις που… σπαρταράνε.

dourabehs 2

Δουράμπεης: Με παράδοση από το 1932
Παλιά το έλεγαν Αμμουδιά, όμως τα τελευταία 45 χρόνια διατηρεί το όνομα των ιδιοκτητών του και συνεχίζει να είναι must προορισμός για τους λάτρεις των θαλασσινών γεύσεων. Η ιστορική του τοποθεσία στο Μικρολίμανο έχει φιλοξενήσει όλες τις μεγάλες προσωπικότητες, Έλληνες και ξένους και έχει αναθρέψει γενιές και γενιές με τα ολόφρεσκα ψάρια του από το Αιγαίο. Με το νεότερο μάλιστα αδελφάκι στο Νέο Ψυχικό ευελπιστεί να μυήσει ακόμα περισσότερους στα λιτά και ολόφρεσκα πιάτα του. Αν είσαι φαν των πετροσωλήνων, των πίνων και των πιο δυσεύρετων οστρακειδών, ο Δουράμπεης θα γίνει το καταφύγιο της ηδονής σου. Από τα πιάτα που θα σε στείλουν κανονικά είναι η γαριδόσουπα με γαρίδες γάμπαρη και το ψάρι αλά Σπετσιώτα. Τέλος, ωραία πινελιά τα πολλά χωνευτικά που σου φέρνουν στο τέλος και η τοπ γλυκιά σπεσιαλιτέ, οι λουκουμάδες με μέλι θυμαρίσιο από τα Κύθηρα ή παγωτό.

Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς, τηλ. 210 4122092.
Δουράμπεης Oyster, Αδριανείου 37, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106710100.

iodio

Iώδιο: Μια θαλασσινή… τρατορία
Στο άκουσμα του ονόματός του, αποκλείεται να μη σου έρθουν στο νου τα καταπληκτικά «Οιν…ώδια», οι βραδιές οινο-γευσιγνωσίας, που διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Ιώδιο του Παλαιού Φαλήρου. Στις βραδιές αυτές εκτός από γνωστούς οινοπαραγωγούς του Ελληνικού και του παγκόσμιου αμπελώνα παρουσιάζονται τα νέα πιάτα του εστιατορίου, γεγονός που δηλώνει την ανήσυχη τάση και τους πειραματισμούς των συντελεστών του. Σε ένα ήσυχο και κομψό περιβάλλον θα δοκιμάσεις πιάτα που βασίζονται σε αυθεντικά ελληνικά υλικά (μαστίχα, κρόκος Κοζάνης, κάππαρη, ταχίνι, πετιμέζι, κρίταμο, κ.ά) και ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Το θαλασσινό ρεπερτόριο θα το συναντήσεις τόσο στην κλασική (σχάρα, τηγάνι), όσο και στη δημιουργική του εκδοχή, όπερ σημαίνει ότι θα φας βασιλικά χτένια με στακοβούτυρο και μαυρομάτικα φασόλια, πετροσωλήνες με σαφράν σε μπουγιαμπέσα, χταπόδι σπετζοφάι και άλλα τέτοια μαγειρευτά. Κορυφαία επιλογή και η μπαρμπουνομακαρονάδα με μαραθόριζα, πεπεροντσίνο και ξύσμα λεμονιού, ο γόνος καλαμαριού με σάλτσα βασιλικού, η πράσινη σαλάτα με καβούρι και οι χταποδοκεφτέδες. Μην φύγεις πάντως, αν δεν δοκιμάσεις την κρεμ μπρυλέ που θα τη βρεις σε διάφορες παραλλαγές.

Λεωφ. Αχιλλέως 119Β, Π. Φάληρο, τηλ. 210-9884258, www.iodio.gr

garbi4

Γαρμπή: Πάμε για ψάρι στο Καβούρι
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να τρώνε ψάρι με θέα θάλασσα και δεν έχουν άδικο. Γιατί ναι μεν μπορεί να βρεις μια τέλεια ψαροταβέρνα στο κλείνον άστυ, αλλά δεν είναι πολύ πιο όμορφο και ρομαντικό, να τρως σούρουπο το φρέσκο σου το ψαρι σε ένα μέρος που συνδυάζει τη μαγεία του ηλιοβασιλέματος στο Σαρωνικό, ακούγοντας το φλοίσβο των κυμάτων; Αυτές τις εικόνες σου τις προσφέρει απλόχερα το εστιατόριο Γαρμπή στη μαγευτική παραλία του Αγίου Νικολάου στο Καβούρι. Και μαζί με αυτές σου προσφέρει μια ποικιλία παραδοσιακών ελληνικών και πολίτικων ψαρομεζέδων και μια μεγάλη ιστορία από το 1924. Σε έναν χώρο που θα έλεγες λιτό και μοντέρνο θα απολαύσεις φρέσκα ψάρια από τη Λέρο, την Κάλυμνο και την Πάτμο, οστρακοειδή που «μιλάνε» και σούπα κακαβιά από σκορπίνες και πετρόψαρα. Must η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, οι σπιτικοί κολοκυθοκεφτέδες με σος από αβοκάντο, η καβουροσαλάτα, το φρέσκο χταποδάκι σχάρας από την Πρέβεζα και τα μύδια τα αχνιστά με κρόκο Κοζάνης, άνηθο, κρεμμυδάκι, λεμόνι, σκόρδο και λευκό κρασί.

Ηλιού 21 & Σελήνης, Καβούρι, τηλ. 210 8963480, 210 8963460, www.garbi.gr

Chromata_Vythou3

Χρώματα Βυθού: 10 χρόνια πρωταγωνιστεί στα βόρεια
Όταν άνοιξαν πριν από 10 χρόνια έθεσαν από την πρώτη στιγμή ψηλά το γαστρονομικό πήχη της Αθήνας έλκοντας πλήθος επωνύμων από τον επιχειρηματικό αλλά και τον καλλιτεχνικό χώρο. Στην τελευταία μου επίσκεψη πριν από μια βδομάδα ήταν μέχρι και οι διάσημοι σχεδιαστές Dolce & Gabbana, οι οποίοι απολάμβαναν ενα ψητό ψάρι στα κάρβουνα και άλλες ελληνικές νοστιμιές. Η διάσημη πελατεία του ασφαλώς οφείλεται τόσο στην ποιότητα -όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά έρχονται ολόφρεσκα από τα ελληνικά νησιά- όσο και στο ψήσιμο, που γίνεται με μαεστρία. Από το τραπέζι σου σίγουρα δεν πρέπει να λείψουν οι ψητές γαρίδες, που είναι μαριναρισμένες με πέστο βασιλικού, λάδι και λεμόνι, το ψητό καλαμάρι και το χταπόδι σχάρας που έρχεται με ζεστή πατατοσαλάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια. Μια ευχάριστη έκπληξη είναι όμως και το μπέργκερ ψαριού με ντομάτα ψητή, onion rings και σάλτσα από μουστάρδα, μέλι και πιπεριά! Οι σαλάτες είναι όλες υπέροχες, αλλά ξεχωρίζει η ανάμεικτη με ρόδι, κρουτόν, παρμεζάνα και βινεγκρέτ μπαλσάμικο. Τα Χρώματα Βυθού μπορούν να περηφανεύονται όμως και για τα γλυκά τους, όπως το καραμελωμένο φύλλο κρούστας με μους από λευκή σοκολάτα και κονφί λεμονιού και τα χειροποίητα παγωτά Appaloosa Cream, που έχουν σε αποκλειστικότητα στην Αθήνα.

Εκάλης 40, Ν. Ερυθραία, τηλ. 2106254152.

psariston-2

Ψάριστον: Η αντισυμβατική ψαροταβέρνα
Το ψάρι και το φαγητό στο Ψάριστον έχει τη δική του έννοια και διάσταση. Πρέπει να ξεκινήσεις με το σκεπτικό αυτό, γιατί δεν πρόκειται για μια συμβατική ψαροταβέρνα, ούτε για ένα εστιατόριο τύπου αστικό. Πρόκειται για μια κατάσταση, που θα σε κάνει να περάσεις καλά τόσο με τις γεύσεις που θα φας, όσο και με μια γενική φαρσοκωμωδία που χαρακτηρίζει τη διακόσμηση, τον κατάλογο και τους ανθρώπους του μαγαζιού. Η συνταγή είναι μία και μοναδική και ο Βασίλης Ακρίβος την έχει κατοχυρώσει. Αυθεντικότητα. Ο Βασίλης αγαπά πολύ αυτό που κάνει, του αρέσει να μαγειρεύει, να μιλά με τον κόσμο, να τον ψυχογραφεί και να του παίζει και τον μπαγλαμά ενίοτε. Σου ανοίγει την κουζίνα του, σα να σου ανοίγει την ψυχή του και σου φέρνει φρέσκα οστρακοειδή και μαλάκια, από κυδώνια, χτένια και γυαλιστερές, μέχρι μύδια αχνιστά, αστακούς και καβούρια και μια ρακή από την Κρήτη άλλο πράγμα. Τα καλύτερά του πέρα από τα φρέσκα ψάρια; Μύδια στη λαδόκολλα, χταποδάκι μαστιχάτο, καβουροπόδαρα ψητά με λεμόνι, γαριδάκι συμιακό, κωλοχτύπες και αστακοί ψητοί ή με μακαρόνια.

Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο, τηλ. 210 2850746, www.psariston.gr

kastelorizo-kifisia

Καστελόριζο: Κλασικό στέκι ψαροφαγίας
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι έχει ιστορία μεγαλύτερη των 25 ετών λέει πολλά. Γιατί πολύ απλά, δεν κρατούνται εστιατόρια τόσα χρόνια αν δεν υπάρχει ποιότητα στο φαγητό και στο σέρβις. Το πρώτο Καστελόριζο το άνοιξε η οικογένεια Σταύρου στις Τζιτζιφιές, τώρα όμως λειτουργεί ως Ρακί Μεζέ, με εμπνευσμένους θαλασσο-μεζέδες και απεριόριστη ρακί! Τα δύο εστιατόρια Καστελόριζο, που λειτουργούν σήμερα, στην Κηφισιά και στη Βάρκιζα, λειτουργούν από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ. Το concept αλλά και το μενού είναι το ίδιο και στα δύο: φρέσκα ψάρια πελαγίσια και ζωντανά θαλασσινά στα κάρβουνα σε νορμάλ τιμές. Οι χώροι είναι κλασικοί, χωρίς extreme διακοσμητικές πινελιές και το σέρβις πραγματικά πετάει. Το ψωμάκι έρχεται ψημένο και πασπαλισμένο με λαδορίγανη, ενώ το house wine είναι αξιοπρεπέστατο. Για να έχεις πλήρη εικόνα του μενού, στο Καστελόριζο αξίζει να πάρεις το μενού των 22 ευρώ, που περιλαμβάνει νοστιμότατη σουπίτσα, σαλάτα Καστελόριζο, με μαρούλι, ρόκα, καρότο, αγγούρι, πιπεριές τουρσί, κάπαρη, ελιές και μυρωδάτες ντομάτες ξεφλουδισμένες και κατακόκκινες, καλαμαράκι τηγανητό ή ψητό, κριθαρότο γαρίδας, ψάρι ψητό (σφυρίδα ή φαγκρί συνήθως) και γλυκά!

Νέα Κηφισιά: Πλατάνων 2, Πλ. Νέας Κηφισιάς, τηλ. 210 8075408
Βάρκιζα: Λιμανάκια, τηλ. 210 9655022, www.kastelorizo.com.gr