Η μεξικάνικη κουζίνα έχει ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις μας. Γοητεύεσαι από το παιχνιδιάρικο στιλ της, τη θαυμάζεις για την ποικιλία της και τη λατρεύεις για την καυτερή εκδοχή της. Ο συνδυασμός της δε με τεκίλα ή παγωμένες μαργαρίτες δίνουν άλλη διάσταση στο τραπέζι. Ας δούμε, λοιπόν, τα καλύτερα σημεία στην Αθήνα, που όταν επισκεφτείς, θα αναφωνήσεις “Viva México”!

doshermanos

Dos Hermanos
Τα «Δύο Αδέρφια» στα ελληνικά, είναι από τα παλιότερα μεξικάνικα εστιατόρια στην πόλη. Ατμόσφαιρα που σε μεταφέρει κατευθείαν στο Μεξικό: γήινα χρώματα παντού, διάσπαρτοί κάκτοι στο χώρο, προσεγμένα φωτιστικά και πολλά κεριά. Με λίγα λόγια, η διακόσμηση προσδιορίζει στο έπακρο την καταγωγή του. Στο μενού τώρα: απολαυστικά fajitas, ζουμερά enchiladas, τραγανά tacos, χειροποίητα burritos και spicy chili con carne ζητούν μια θέση στο τραπέζι σου. Φυσικά θέλουν και την απαραίτητη συνοδεία: παγωμένες μαργαρίτες με lime ή μεξικάνικες μπύρες με τσίλι. Στα συν, οι μεγάλες και χορταστικές μερίδες, τα ειδικά μενου για δύο ή περισσότερα άτομα αλλά και το καταπράσινο αίθριο.

Κυριαζή 24, Κηφισιά, τηλ. 210 8087906.

Μεξικάνος
Τον πρωτογνωρίσαμε πριν από πολλά χρόνια στο Γουδή. Σε έναν μικρό, ζεστό, παρεϊστικο χώρο που πλημμύριζε από χρώματα, μουσικές, μυρωδιές και γεύσης Μεξικού. Με τα χρόνια έγινε στέκι όλων εκείνων που ήθελαν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στην καψαϊκίνη αλλά και τις ωραίες παγωμένες μαργαρίτες. Λογικό, λοιπόν, ήταν να αποκτήσει και ένα αδερφάκι πιο κεντρικά, στο Γκάζι. Πιο μεγάλο, σε δύο ορόφους (στον δεύτερο γίνονται πολύ συχνά live με συγκροτήματα από τη Λατινική Αμερική) και λίγο πιο φολκλόρ. Από τα τραπέζια και των δύο μαγαζιών παρελαύνουν tacos, tostadas, burritos, quesadillas, fajitas, sopas, mole και ότι άλλο πιο μεξικάνικο μπορείς να φανταστείς. Κάτι που δεν πρέπει να χάσεις είναι η γιορτή που κάνουν την «Ημέρα των Νεκρών» (Día de los muertos) κάθε 1η του Νοέμβρη!
Ευδήλου 15, Γουδί, τηλ. 210 7716900

Ιάκχου 8 & Ευμολπιδών, τηλ. 210 3421142

riconmexicano

Ricón Mexicano
Bρίσκεται κοντά στον πεζόδρομο της Μακρυγιάννη στο Κουκάκι. Είναι μια όμορφη μικρή ταβέρνα σαν κι αυτές που θα έβρισκες σε κάποια συνοικία της πόλης του Μεξικού. Πολύχρωμο, με διακριτές αναφορές στην καταγωγή του και μυρωδιές από chili con carne. Η señor Ines στην κουζίνα βάζει καθημερινά το ταλέντο της και μαγειρεύει σαν να είναι σπίτι της. Απλές ξεκάθαρες γεύσεις, ωραίο guacamole, τραγανά nachos, χορταστικές tortilla και quesadillas και απίθανα fajitas. Το καλοκαίρι και όσο ο καιρός το επιτρέπει βγάζει τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο και γεμίζει η γειτονιά αρώματα. Και το σημαντικότερο; Δεν θα σου φύγει μια περιουσία για να φας.

Δημητρακοπούλου 5, Μακρυγιάννη, τηλ. 211 4054659.

Aztec
Η ιστορία του ξεκίνησε το 1985 όταν αποφάσισε να μας μυήσει στις όμορφες γεύσεις του Μεξικού. Δηλώνει περήφανο για την καταγωγή του, πράγμα που γίνεται ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή, που θα περάσεις το κατώφλι του. Άκρως μεξικάνικη ατμόσφαιρα, θα μπορούσες να πεις στα όρια του φολκλόρ, που δεν σ’ ενοχλεί γιατί απλά σου φτιάχνει το κέφι. Μεγάλες μερίδες απ’ όλους τους γνωστούς μεξικάνικους μεζέδες ζητούν θέση στο τραπέζι σου, όπως και φυσικά οι παγωμένες μαργαρίτες. Αν ο καιρός το επιτρέπει, αναζήτησε τραπέζι έξω και δεν θα το μετανιώσεις.

Χαριλάου Τρικούπη 156, Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 6253468.

agavita

Agavita
Παιχνιδιάρικο, πολύχρωμο που ξεχειλίζει από ζωντάνια. Το Agavita είναι μια ευχάριστη παραφωνία σε μια περιοχή που επιμένει στους πολίτικους μεζέδες. Quesadillas, tacos και burritos μαζί με τεκίλες και μαργαρίτες σε ταξιδεύουν μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού χαρίζοντάς σου μια όμορφη εμπειρία. Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τη sangria και φυσικά το chili con carne τους.
Σμύρνης 55, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2510604.

ancho2

Mexican street food
Ancho
Street food φιλοσοφία με γεύση φυσικά από το Μεξικό, που πλέον δεν τη βρίσκεις μόνο στο Χαλάνδρι αλλά και στην Κηφισιά. Εδώ φτιάχνεις το δικό σου πιάτο όπως το θες και με ό,τι θες. Πρώτα διαλέγεις τη βάση (burritos, tacos ή quesadillas) ύστερα τη γέμιση (μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό) και μετά ολοκληρώνεις με λαχανικά και σάλτσες που καθορίζεις εσύ το πόσο καυτερή τη θέλεις. Ενδιαφέρον έχει και η μεξικάνικη εκδοχή της horchata, που μοιάζει με το δικό μας ρυζόγαλο αλλά και τα ιδιαίτερα αναψυκτικά και μπύρες που φέρνουν σε αποκλειστικότητα. Στο patio της Κηφισιάς έχεις την αίσθηση ότι συμμετέχεις σε μεξικάνικη γιορτή!

Γυφτοπούλου Γρηγορίου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6801097
Κασσαβέτη 9, Κηφισιά, τηλ. 211 1831882

etnico

Etnico
Μια χαρούμενη γωνία που φέρνει την υπογραφή της ομάδας των “Altamira” και προσφέρει ένα γευστικό ταξίδι όχι μόνο στο Μεξικό αλλά και τις Αραβικές χώρες και την Ινδία. Εδώ τα burritos και τα chimichangas συνδυάζονται επιτυχώς με το φαλάφελ, τις μπύρες με τεκίλα και τις παγωμένες Margaritas. Πριν βγεις ή μετά το ποτό στάσου και πάρε κάτι στο πόδι, αλλά καθόλου πρόχειρα. Ιδανική στάση και μετά από μια κουραστική μέρα για ψώνια στο κέντρο.

Κολοκοτρώνη 22 & Χαβρίου, τηλ. 211 4113889.

Taqueria Maya
Στον παράλληλο πεζόδρομο της Ερμού, στην Πετράκη, η πρώτη taqueria του κέντρου παραδίδει μαθήματα μεξικάνικου street food. Tacos, burritos, quesadilla και νόστιμη guacamole με nachos, κάνουν τν στάση σου στο κέντρο πιο spicy και εξωτική. Ο χώρος μπορεί να είναι μικρός, όμως, είναι ευχάριστος, γεμάτος χρώμα και φυσικά μυρωδιές που βγαίνουν από την ανοιχτή κουζίνα του.

Πετράκη 10, Σύνταγμα, τηλ. 211 2167081.

grexico

Grexico
Με όνομα λογοπαίγνιο, που συνδυάζει της δύο χώρες (Ελλάδα και Μεξικό), το συμπαθητικό και πρόσφατο Grexico δίνει μια ξεχωριστή νότα στις επιλογές μας για street food στο κέντρο. Φυσικά και εδώ θα βρεις τα κλασικά της μεξικάνικης κουζίνας σε γενναιόδωρες μερίδες και προσιτές τιμές. Ετοιμάσου, λοιπόν, για tacos, burritos και τα συναφή.

Φωκίωνος 4, Σύνταγμα, τηλ. 210 3315540.