Η συνταγή τους φαντάζει απλή: ένα στρογγυλό ψωμάκι, μπιφτέκι, τυρί, σος και κάποια λαχανικά για γεύση και χρώμα. Πίσω από κάποια burgers όμως κρύβεται πολύ φαντασία, δημιουργικότητα και υλικά που μεταμορφώνουν το κλασικό street food σε γεύμα αξιώσεων.

mac(edonia)_burger
Pindos burger 

Μαγικές Κατσαρόλες
Τα burgers στα ελληνικότερά τους. Στις Μαγικές Κατσαρόλες, τα μπιφτέκια γίνονται με κιμά μοσχαριού από τη Νάξο, μοσχαριού και μαύρου χοίρου από την Πίνδο, από βουβαλίσιο κρέας Κερκίνης κι από μοσχάρι και αρνάκι Ανωγείων. Άρωμα Ελλάδας όμως κυριαρχεί και στα υπόλοιπα υλικά, με το μπέικον να δίνει τη θέση του στο απάκι, το κερκυραϊκό νούμπουλο και την καρδιτσιώτικη πανσέτα, το τσένταρ στα δικά μας πεντανόστιμα τυριά -από γραβιέρες Νάξου και Σφακίων, μέχρι κασέρι Τρικάλων, σουλουγούνι Κιλκίς και κεφαλοτύρι Κορφού- ενώ η κέτσαπ γίνεται από πελτέ σαντορίνης. Το ψωμάκι είναι προζυμένιο και οι τηγανιτές πατάτες έχουν καταγωγή από πού αλλού, από τη Νάξο. Όσο για τα ονόματά τους; Naxos burger, Pindos burger, Creta burger, Μακ(εδονία) burger, Corfu burger και το γευστικό ταξίδι ξεκινάει!

Ζησιμοπούλου 47, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9431872.

HOT HOT BURGER olivemagazinegr1

Hot – Hot Burger
Ο κόσμος κάνει πραγματικά ουρές έξω από το burger bar της Πραξιτέλους, που έχει καθιερωθεί ως must για τις ξαφνικές λιγούρες πριν ή κατά τη διάρκεια της εξόδου στο κέντρο της Αθήνας. Και όχι άδικα, αφού στο Hot – Hot Burger γευόμαστε πεντανόστιμα burgers και τηγανιτές πατάτες φτιαγμένα με καλής ποιότητας υλικά, σε χορταστικές μερίδες και μάλιστα οικονομικά. Κλασικά και αγαπημένα το Buffalo rib eye με βουβαλίσιο rib eye κιμά, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαύρη μουστάρδα, το Jack Daniel’s burger με Jack Daniel’s σος με ανανά, καθώς και το Salmon burger με σολομό. Ξεχωριστό κεφάλαιο οι φρέσκες τηγανιτές πατάτες, που συνοδεύονται από αβγά, chili con carne ή τσένταρ και μπέικον.

Πραξιτέλους 2, Σύνταγμα, τηλ. 213 0246631.

New York Sandwiches
Αυθεντική γεύση αμερικάνικου burger σε ένα χώρο που μας ταξιδεύει έως την 5th Avenue, με εισιτήριο τις γεύσεις αλλά και τη διακόσμηση. Μας κερδίζουν τα Manhatan Burgers που συνοδεύονται από τραγανές τηγανιτές πατάτες, με το 5th Avenue Pastrami Burger με παστράμι, τσένταρ και πίκλες να κλέβει τις εντυπώσεις. Πολύ καλό και το Cajun chicken burger με BBQ σος, αλλά και τα Bronx Sandwiches.

Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 7778475.

new york sandwiches1 olivemagazinegr
New York Sandwiches

Nixon
Το φωτιστικό με τα κρύσταλλα, οι δερμάτινοι καναπέδες, οι ξύλινες καρέκλες σε vintage στυλ και οι κόκκινες λεπτομέρειες δημιουργούν μία αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ντεκόρ από φιλμ νουάρ. Και μετά έρχεται το μενού για να αποθεώσει το αμερικανικό όνειρο, με τα burgers να έχουν τον πρώτο λόγο στα κυρίως πιάτα. Το Nixon burger με μπέικον, τσένταρ και καραμελωμένα κρεμμύδια, το Classic burger με διπλό τσένταρ, πίκλες, κρεμμύδι και ντομάτα, αλλά και τα Mini burgers με μπέικον, τσένταρ και καραμελωμένα κρεμμύδια, μάς κλείνουν δελεαστικά το μάτι.

Αγησιλάου 61, Κεραμεικός, τηλ. 210 3462077

nixon olivemagazinegr
Nixon

Kozi’s
Εντάξει το burger φέρει σφραγίδα Αμερικής, αλλά τα ψαγμένα burgers συνδυάζουν γεύσεις και αρώματα από παντού. Νόστιμο παράδειγμα το Kozi’s που παντρεύει την αμερικάνικη λιχουδιά με τη νοτιοαφρικάνικη παράδοση. Όλοι υποκλίνονται στο Mala – Mala burger με μπιφτέκι κοτόπουλου ψημένο στη σχάρα, τραγανό μπέικον, ντομάτα, κρεμμύδι και υπέροχη γλυκόξινη σος. Και το Kozi’s burger, όμως, με τη μοτσαρέλα μέσα στο μπιφτέκι και τα μπαχαρικά δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Παναγή Τσαλδάρη 32 – 34, Μελίσσια, τηλ. 210 8101584.

Burger Joint
Μπιφτέκια από μοσχάρι Black Angus από την Αμερική και την Αυστραλία. Χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο για να καταλάβουμε γιατί το Burger Joint είναι από τα πιο ξεχωριστά burgerάδικα της πόλης; Ιδιαίτερα και τα ψωμάκια με δική τους homemade συνταγή, αλλά και οι επίσης δικές τους σος. Εδώ δοκιμάζουμε το The Duke burger με τυρί fontina και μαγιονέζα τρούφας, το Mexican burger με τσένταρ, πιπεριές jalapeno και γουακαμόλε, το Thai Salmon burger με σολομό και μαγιονέζα wasabi, αλλά και το Healthy Turkey burger με μπιφτέκι γαλοπούλας με μοτσαρέλα, πέστο, ντομάτα, μαρούλι και ψωμί ολικής αλέσεως.

Φοίβης 17, Γλυφάδα, τηλ. 210 8940260

burger joint olivemagazinegr1
Burger Joint

Colibri
Το ζουμερό μπιφτέκι του έχει φανατικούς οπαδούς, που πέρα από τη γεύση εκτιμούν και το γεγονός ότι το μπιφτέκι πλάθεται μετά την παραγγελία του. Το Colibri είναι κλασικό στέκι στο Παγκράτι, ενώ η στάση για ένα από τα burgers του είναι must για όποιον βγει στην περιοχή. Επιλέγουμε οπωσδήποτε το Blue burger με blue cheese και το κλασικό Cheese Bacon burger και οπλιζόμαστε με υπομονή γιατί είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτο, αλλά η αναμονή για ένα από τα καλύτερα burgers της πόλης αξίζει τον κόπο.

Εμπεδοκλέους 9 – 13, Παγκράτι, τηλ. 210 7011011

Juicy Grill
Το εστιατόριο που έφερε την Αμερική στον Χολαργό ακούει στο όνομα Juicy Grill και τα ζουμερά μπιφτέκια του σερβίρονται μέσα σε ψωμάκια μπριος, αλλά και σε bagels. Στο μενού του ξεχωρίζουν το Sopranos Burger με μοτσαρέλα, παστράμι και μουστάρδα dijon, το New York burger με μπιφτέκι γεμιστό με μοτσαρέλα, τηγανιτό αβγό, μπέικον, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και BBQ sauce, αλλά και το Chicago burger με ντομάτα, γραβιέρα, iceberg, καραμελωμένα κρεμμύδια και μαγιονέζα με σκόρδο.

Κεραμεικού 2, Χολαργός, τηλ. 215 5203201.

juicy grill olivemagazinegr1
Juicy Grill

American Burger
Πραγματικά american, εξού και το όνομά του. Ακόμα και διακόσμηση θυμίζει αμερικάνικο restaurant. Κάθε λεπτομέρεια, από τα καθίσματα μέχρι τα φωτιστικά και τα διακοσμητικά, είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει η κόκκινη ford του ’55. Στο American Burger βρίσκουμε burgers με 1 έως και 3 μπιφτέκια! Υπέροχο το All American Special burger με BBQ sauce, κρεμμύδι, ντομάτα, πίκλες, τσένταρ, μανιτάρια και καπνιστό μπέικον, το Knight’s burger με beer buttered onion rings, πιπεριά jalapeno, BBQ sauce, μουστάρδα, ντομάτα, τυρί και μπέικον στο μπιφτέκι και το General Lee burger με σωταρισμένα μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια, αυγό, διπλό τυρί, μπέικον και μαρούλι.

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 4, Γλυφάδα, τηλ. 210 9629996.

pere

Pere
Το διάσημο Pere Ubu στην καρδιά της Γλυφάδας έχει πλέον κοπεί στα δύο, με το Pere να κάνει καριέρα ως burger bar. Ο χώρος έχει αλλάξει στυλ και τα burgers, που θα φάτε εδώ είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένα. Σα να λέμε burger με σολομό, αβοκάντο, τζίντζερ, φύτρες φασολιού, φιστίκια και wasabi. Σημειώστε βέβαια ότι τα cocktails που το καθιέρωσαν στα αγαπημένα Νοτίων και μη θα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο και στον νέο χώρο.

Κύπρου 74, Γλυφάδα, τηλ. 2108941450.