Η ταϊλανδική κουζίνα έχει πλάκα, χρώμα και δεν είναι πάντα καυτερή. Έχει κάτι το εξωτικό, κάτι το συναρπαστικό. Δεν είναι μόνο τα πράσινα, κόκκινα και κίτρινα κάρυ, το τσίλι, galangal και kafir lime που την κάνουν ελκυστική, είναι όλη η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από κάθε πιάτο, πίσω από κάθε μπουκιά. Σίγουρα δεν είναι μόδα, ούτε τάση, είναι μια κουζίνα που άμα την ανακαλύψεις θα τη λατρέψεις. Και αν σου αρέσουν τα καυτερά… ακόμα περισσότερο.

thaifood

Γυρίσαμε την πόλη λοιπόν και σου προτείνουμε 6 εστιατόρια όπου μπορείς να κάνεις πρακτική με τα ξυλάκια ή και όχι (ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα στην Ταϊλάνδη χρησιμοποιούν πιρούνι και κουτάλι), να μυηθείς στα κάρυ, να παίξεις με το τσίλι, τα χρώμα και τις γεύσεις και να ταξιδέψεις έστω και νοερά μέχρι εκεί. Αν θέλεις όλη αυτή την εμπειρία σου μπορείς να το ντύσεις με κάποιο κοκτέιλ, γιατί στην Αθήνα του 2016 το κάνουν και αυτό.

tamarind

Tamarind
Δε γίνεται να περάσεις από μπροστά του και το βλέμμα σου να μην σκοντάψει στον Ταμάρινθο -το μεγάλο δέντρο που κοσμεί το εσωτερικό του μαγαζιού και που στα κλαδιά του κρέμονται δεκάδες ευχές. Και αφού έχεις σταματήσει, οι μυρωδιές από τα κάρυ και τα μπαχαρικά θα σε οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα από τα τραπέζια του. Ο Ελληνο-ταϊλανδός Ben Προβής επιμελείται της κουζίνας, που όμως η Άντζελα Σκουρλή διεκπεραιώνει με αριστοτεχνικό τρόπο. Δοκίμασε τους κεφτέδες από ψάρι και γαρίδα που έρχονται με τη συνοδεία γλυκιάς σάλτσας φιστικιού, το πράσινο κάρυ με φιλέτο κοτόπουλο, μελιτζάνα και καπνιστή καρύδα αλλά και τις φέτες πέρκας τεμπούρα με την καυτερή σάλτσα τσίλι. Αν θέλεις να συνοδέψεις το γεύμα σου με ένα κοκτέιλ, ζήτησε το Bloody Yum Goong, την ταϊλανδέζικη εκδοχή του Bloody Mary ή το El diablo Swizzle με σιρόπι από άγριο ιβίσκο.

info
Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5225945. Κόστος: € 22-28.

spicy_ch-ANDAMAN

Andaman
Η καλοκαιρινή του ταράτσα είναι από τις πιο ζηλευτές και ατμοσφαιρικές της Αθήνας και φυσικά ένας από τους λόγους για να πας μέχρι τα ξεχασμένα Κάτω Πετράλωνα. Η κουζίνα του από την άλλη, σου προσφέρει, ακόμα κι αν δεν είσαι λάτρης, ένα όμορφο και γευστικό ταξίδι μέχρι την εξωτική Ταϊλάνδη. Πιάτα που βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές όπως το fresh rolls σε χειροποίητο φύλλο που γεμίζεται με κοτόπουλο, το Pad Thai με noodles, το πράσινο κάρυ με μελιτζάνες, μπαμπού, αρακά, πιπεριές και γάλα καρύδας αλλά και τη διάσημη πάπια Πεκίνου, που έρχεται σε λεπτές φέτες και με διάφανες πίτες ατμού για να την τυλίξεις.

info
Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2112104939. Κόστος: € 28-22.

THAI

Rouan Thai
Θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς και ως ταϊλανδέζικη ταβέρνα και δεν θα είχε καθόλου άδικο, αφού η φολκλόρ cult διακόσμηση του, οι φωτογραφίες από τα πιάτα, οι κεντητοί ελέφαντες και η βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης που έχουν την τιμητική τους στου τοίχους, δεν σου επιτρέπει άλλον χαρακτηρισμό. Εδώ η υπόθεση είναι οικογενειακή: ο μπαμπάς Πειραιώτης έχει αναλάβει το σέρβις αλλά και την διασκέδαση σου μιας και δεν σταματά να λέει ιστορίες, η μητέρα από την Ταϊλάνδη στην κουζίνα και η κόρη παίζει σε όλα τα ταμπλό. Το μενού δεν κινείται μόνο στην thai κουζίνα αλλά έχει και αρκετές επιρροές από την κινέζικη γαστρονομία. Ό,τι και να παραγγείλεις πάντως θα έχει ενδιαφέρον και το μόνο σίγουρο είναι ότι νηστικός δεν θα φύγεις, αλλά ούτε και χρεωμένος.

info
Νοταρά 131, Πειραιάς, τηλ. 210 4294494. Κόστος: € 17-24.

SONY DSC

Blue Bamboo
Στην πληθωρική και hipster γειτονία των Άνω Πετραλώνων, βρήκε το χώρο του ένα μίνιμαλ, φωτεινό, με ξύλινους πάγκους και μεγάλες τζαμαρίες ταϊλανδέζικο εστιατόριο. Η ανοιχτή του κουζίνα σου επιτρέπει να δεις όλα αυτά που ετοιμάζει μπροστά στα μάτια σου η πάντα χαμογελαστή Ταϊλανδή σεφ Κουκάι: τραγανά spring rolls, pad thai, κίτρινο, πράσινο και κόκκινο κάρι με μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαρίδες, πικάντικη σούπα Tom Kha Ga και πολλές ακόμα εξωτικές λιχουδιές. Ιδανικό για χάζι ιδίως τις μέρες με λιακάδα και τις Κυριακές με τις καρέκλες και τα σκαμπό στο πεζοδρόμιο να γίνονται ανάρπαστα. Αξίζει να πιεις και ένα Mai Tai, που από ότι φαίνεται ξέρουν να το ετοιμάζουν καλά.

info
Κυδαντιδών 24, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3423124. Κόστος: € 18-22.

kong

Kong
Μετράει μόλις ένα χειμώνα λειτουργίας και έκανε τους κατοίκους του Χαλανδρίου να μιλούν γι αυτό. Βλέπεις έχει βάλει το χέρι και το γούστο του ο Παύλος Πότσιος, γνωστός από το μπαρ Soul στην Ευριπίδου. Τώρα, όμως, που άνοιξε ο καιρός και οι ζέστες έπιασαν, μετακόμισε στον πράσινο, δροσερό κήπο με τις soul μουσικές του και τα δροσερά κοκτέιλ -τη λίστα έχει επιμεληθεί ο Αχιλλέας Πουλημένος- να κάνουν τα βράδια μας πιο χαλαρά. Το μενού του Kong, δεν είναι 100% ταϊλανδέζικο μιας και φλερτάρει λίγο με sushi. Έτσι μπορείς να παίξεις με inside out ρολάκια σολομού ή με λαβράκι μαζί με τραγανή πάπια με βασιλικό και μάνγκο ή κοτόπουλο με κρεμμύδι, φύλλα δυόσμου και μοσχολέμονο.

info
Λεωφ. Βασ. Γεωργίου Β’ 34, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6835759. Κόστος: € 20-25.