Η κρίση, γεννά μέσα μας την πείνα για το φαγάκι της μαμάς, που είναι αγκαλιά, παρηγοριά, μνήμη αλλά και ένας πρόσφατος προβληματισμός του να φας σωστά, μεσογειακά, εποχιακά, όπως έτρωγε παλιά ο κόσμος, πριν τα δεινά των κορεσμένων λιπαρών του φαστφουντάδικου.

BOYKIA-575x545

Επιπλέον, το φαγάκι της μαμάς-πατρίδας-είναι οικονομικό, άμα το βάλεις σκοπό να χορτάσεις υγιεινά με ένα όσπριο ή ένα λαδερό. Και πέρα από τον ανειδίκευτο εργένη και τον φοιτητή, το ελληνικό πακέτο έχουν λατρέψει οι οικογένειες μιας υπερεργαζόμενης γενιάς, που δεν προφταίνει να ψωνίσει ή να βάλει τη χύτρα στη φωτιά. Κάτω από την πόρτα μας, πληθαίνουν καθημερινά τα φυλλάδια της γειτονιάς που πουλάνε φαγητό σαν της μανούλας, όμως αυτό το «σαν» είναι που κάνει τη διαφορά. Πίσω από μια μερίδα φασολάκια, τις περισσότερες φορές κρύβονται κακής ποιότητας λάδια, κατεψυγμένα, προμαγειρεμένα γεύματα που ενίοτε μαγειρεύονται σε ντελιβεράδικα χονδρικής σε τεράστιες ποσότητες. Πρέπει να ξέρεις από πού ψωνίζεις και αν το χέρι που μπαίνει στην κουζίνα διαθέτει την ευσυνειδησία της μητέρας, που στην αγορά διαλέγει πάντα το καλύτερο.

11655488

Μπουκιά και Συχώριο
Μια οικογενειακή επιχείρηση, που με αρχηγό τον πάτερ φαμίλια Ηλία Μαμαλάκη, ξυπνά από το χάραμα για να μαγειρέψει όλη τη γκάμα της ελληνικότητας, με ένα τόσο-δα δημιουργικό άγγιγμα, αυστηρά και μόνο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, επώνυμη φέτα και ό,τι αγνότερο της αγοράς. Με ήδη 4 μαγαζιά σε κάθε γωνιά της Αθήνας, η επιτυχία του δεν είναι διόλου τυχαία.

Λεωφ. Κηφισίας 361, Κηφισιά, τηλ. 210 8000110 / Σολωμού 2, Ν. Ψυχικό, τηλ. 211 4114040 / Σέκερη 5, Αθήνα, τηλ. 210 3626262 / Λεωφ. Μαραθώνος 54, Άνοιξη, τηλ. 210 6215400.

taverna-psiri2

Ταβέρνα του Ψυρρή
Το κλασικό φαγητό της ταβέρνας, γάβρος λαδορίγανη, φασολάδα, αρνάκι με πατάτες στο φούρνο, χοιρινό μπεκρή μεζέ ή κοκκινιστά γιουβαρλάκια στο φούρνο, από την κλασική Ταβέρνα του Ψυρρή.

Αισχύλου 12, Αθήνα, τηλ. 210 3214923.

spitiko2

Το Σπιτικό
Με παράδοση από το 1964, το Σπιτικό, μαγειρεύει πρασόρυζο, λαδερό αρακά, κοκκινιστό, χοιρινό πρασοσέλινο, ιμάμ, σουτζουκάκια και κάθε τι εποχιακό.

Πατησίων 142, Αθήνα, τηλ. 210 8837704.

fagaki2

Το Φαγάκι της Γιαγιάς
Μπορεί να το λένε το Φαγάκι της γιαγιάς, όμως πρόκειται για μια φρεσκότατη άφιξη με 3 καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Κλασική κουζίνα αλλά και πιάτα λίγο ανανεωτικά, όπως το χοιρινό που ψήνεται με κόλιανδρο, κάθε μέρα κι ένα διαφορετικό μενού, με τη φασολάδα, τις κρέπες με σπανάκι και τα γεμιστά του.

Λέκκα 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3254416 / Ανδρέα Πανανδρέου 19, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6827472 / Διονυσίου Αιγινήτου 8, Ιλίσια, τηλ. 210 7245780.

Οι Γεύσεις του Γιάννη
Είναι το πιο γνωστό ντελιβεράδικο από τον Νέο Κόσμο ως τα νότια προάστια, με πιάτα ημέρας και πολλές προσφορές, όπως δώρο η σαλάτα με δύο κυρίως. Μαγειρεύει ψαρόσουπα, κόκορα γιουβέτσι, λαχανοντολμάδες αλλά και μακαρόνια με κιμά.

Λεωφ. Βουλιαγμένης 10, Αθήνα, τηλ. 215 2152739.

melilotos

Μελίλωτος
Το μενού της επόμενης αποφασίζεται κάθε βράδυ οικογενειακά και ανεβαίνει στο site και ο Μελίλωτος μαγειρεύει το πιο εμπνευσμένο φαγητό του κέντρου, νόστιμο και ποιοτικό, με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς. Κοτόσουπα κόλαση, μοσχαράκι παστιτσάδα και σιουφιχτά μακαρόνια με κοτόπουλο και μανιτάρια.

Καλαμιώτου 19, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3222458.