Δροσερές αυλές με ψηλά δέντρα και όμορφα λουλούδια, κομψή διακόσμηση που σου φτιάχνει τη διάθεση, ξεχωριστά πιάτα και εκλεκτά κρασιά ή cocktails που απογειώνουν τη γευστική εμπειρία. Η πόλη μας έχει να υπερηφανεύεται για τις νόστιμες οάσεις της, που κάνουν κάθε καλοκαιρινή έξοδο μοναδική. Εμείς ξεχωρίσαμε 11 από τις πιο όμορφες αυλές τις πόλης, από τα βόρεια μέχρι τα νότια, για να έχεις για διαλέγεις.

Στα βόρεια

SAK_8877

Tomoe
Αγαπάμε τη μίνιμαλ αισθητική του και λατρεύουμε τις προτάσεις του Χρόνη Δαμαλά, που μας στέλνουν το πιο γευστικό ταξίδι στην Άπω Ανατολή. Τώρα που καλοκαίριασε και έχουν βγει και στη δροσερή, καταπράσινη αυλή τους, έχουμε ακόμη ένα καλό λόγο να βγούμε βόρεια. Αν ρίξεις μια ματιά και στο νέο μενού, καταλαβαίνεις ότι θα περάσεις πολλές φορές από τα τραπέζια και τους ψηλούς, ξύλινους πάγκους του. Ξεκίνησε με χρυσοψημένες κροκέτες με γαρίδα, βασιλικό καβούρι και αρώματα yusu, σερβιρισμένες σε… μπουκάλι και συνέχισε με rib eye με σπαράγγια, μανιτάρια και κρέμα κολοκύθας αρωματισμένη με τρούφα ή κοκοράκι με πίκλες από φρέσκο κρεμμυδάκι. Και επειδή έξοδος στο Tomoe χωρίς να δοκιμάσεις sushi δε γίνεται, επέλεξε spider roll, rainbow ή κάποιο άλλο από τα δημοφιλή sushi του. Για το τέλος, ένα παγωτάκι επιβάλλεται, sakura λοιπόν ή αλλιώς παγωτό βανίλια – κεράσι με τραγανά μπισκότα σοκολάτας και πραλίνα φουντουκιού.

info
Γορτυνίας 11, Κηφισιά, 210 8013553. Κόστος: € 32-40. Μενού γνωριμίας: € 24 / άτομο.

13151387_1029024670468399_6542521926725217224_n

Artisanal
Ένα εστιατόριο-κόσμημα, που ξεχωρίζει για το αστικό στυλ του, με ’50s ντεκόρ και έναν καταπράσινο κήπο με ψηλά, σπάνια δέντρα που χρονολογούνται από τα τέλη του 1890 και μια όμορφη orangerie, σε καλούν να περάσεις όμορφες στιγμές από το πρωί ως το βράδυ. Στη μπάρα του δοκιμάζεις κλασικά και αγαπημένα ποτά, αλλά και τα απαραίτητα για το καλοκαίρι εξωτικά cocktails και όσο για το μενού, ο σεφ Δημήτρης Δημητριάδης έχει προτάσεις που θα λατρέψεις, όπως σπανακόπιτα σχάρας με κινόα, κρέμα φέτας και λάδι σχοινόπρασου, χειροποίητο λουκάνικο κόκκορα με αφρό πατάτας, φιλέτο κοτόπουλου με λαχανικά και σάλτσα φινόκιο και τρυφερό καλαμάρι σχάρας με ψίχα καραβίδας, χειροποίητες μακαρούνες με μελάνι σουπιάς, σκόνη γαρίδας και lime.

info
Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ. 210 8086111. Κόστος: € 35-45.

buba-avli2

 

Buba
Ο εξωτικός παράδεισος της Κηφισιάς έχει μια μπροστινή αυλή και ένα κρυμμένο πίσω κήπο που θα λατρέψεις! Οι υπέροχες ασιατικές ομπρέλες και τα ψηλά δέντρα σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι μια ανάσα από την Λεωφ. Κηφισίας, ενώ οι πολύχρωμες φλοράλ μαξιλάρες και τα χαλιά στον κήπο, συμπληρώνουν ιδανικά το σκηνικό. Βέβαια, εξωτική δεν είναι μόνο η αισθητική αλλά και η κουζίνα, με ταϊλανδέζικα και βιετναμέζικα πιάτα στα καλύτερα τους και από δίπλα, cocktails σε ιδανικά pairings. Ξεκίνησε με μια κλασική ταϊλανδέζικη σούπα tom yam kung με γαρίδες, φύλλα λάιμ, λεμονόχορτο και τσίλι, βιετναμέζικα ρολάκια με φρέσκα λαχανικά και vermicelli noodles σε φύλλα ρυζιού με γλυκιά σάλτσα τσίλι-τζίντζερ και πράσινη σαλάτα με μοσχάρι και fish sauce. Στα κυρίως, το μαριναρισμένο σε γάλα καρύδας κοτόπουλο με ρύζι και ασιατική σαλάτα coleslaw, καθώς είναι πάντα μια καλή επιλογή, όπως και τα πιάτα με κάρυ.

info
Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, τηλ. 210 6231151. Κόστος: € 25-30.

_DSC4940edited

Oozora The House
Το Oozora βγήκε από τα τέλη Μαΐου στον καταπράσινο, ολάνθιστο και ανανεωμένο κήπο του, με νέες γευστικές προτάσεις κι εμείς ετοιμαζόμαστε να περάσουμε όμορφες βραδιές στο Oozora The Garden! Με το πράσινο χρώμα να επικρατεί -από τα δέντρα μέχρι τις μαξιλάρες και τα σερβίτσια- και το ξύλο με το μάρμαρο να συνδυάζονται αρμονικά, καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για μια από τις πιο κομψές αυλές της πόλης. Το μενού του μένει πιστό στις πολυασιατικές γεύσεις, ωστόσο δε λείπουν τα “παντρέματα” με υλικά και γεύσεις ελληνικές, όπως η χωριάτικη σαλάτα που ακροβατεί μεταξύ Ασίας και Ελλάδας και το mussels curry με αχινό να θυμίζει καλοκαίρι στο Αιγαίο. Στη μπάρα πάλι, ο Σπύρος Κερκύρας, ακολουθώντας το ασιατικό concept, δημιουργεί μια λίστα με ξεχωριστά cocktails με φρέσκα φρούτα και υλικά της ασιατικής κουζίνας του Oozora.

info
Δηληγιάννη 54, Κεφαλάρι, τηλ. 210 8018515. Κόστος: € 45-50.

Στο κέντρο

Aleria-2

Aleria
Χωρίς υπερβολή, αυτή η αυλή είναι ένα έργο τέχνης! Ψηφιδωτό πάτωμα, πέτρα, όμορφες γωνιές, λιτά και κομψά διακοσμητικά στοιχεία και άφθονο πράσινο, δημιουργούν ένα ρομαντικό σκηνικό, ιδανικό για τις βραδυνές καλοκαιρινές εξόδους σου στο κέντρο. Η κουζίνα του Aleria από την άλλη, όπου ο Γκίκας Ξενάκης μεγαλουργεί όλο το χρόνο συστήνοντας μας αγαπημένες γεύσεις σε νέες και εντυπωσιακές εκδοχές και πάντα αυθεντικά νόστιμες, αποτελούν έτσι κι αλλιώς τον πρώτο και βασικό λόγο για τον οποίο περνάς την πόρτα του στιλάτου νεοκλασικού. Στο μενού ξεχωρίζουν η αγαπημένη “χορτόπιτα” πάνω σε τραγανό φύλλο και το αποδομημένο παστίτσιο με χοντρό μακαρόνι, ουρά μόσχου μπρεζέ, μανιτάρια σιτάκε και αφράτη μπεσαμέλ, ενώ στα κυρίως, μην παραλείψετε το κουσκουσάκι μπουρδέτο με σκορπίνα, μύδια και καλαμάρι. Στα συν και η ενημερωμένη λίστα κρασιών.

info
Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5222633. Κόστος: € 35-40.

ama-laxei1

Άμα λάχει
Ξεκίνησε ως σχολική αυλή, αλλά σήμερα είναι ένα από τα πιο κεφάτα στέκια των Εξαρχείων, με τραπέζια που γίνονται περιζήτητα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζέστη της Αθήνας μας κάνει να αναζητάμε δροσερές οάσεις ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά βρίσκεσαι σε μια αυλή με πολύ πράσινο και παρέες όλων των ηλικιών που διασκεδάζουν απολαμβάνοντας καλό κρασί και αποστάγματα με τη συνοδεία των απαραίτητων και πολύ νόστιμων μεζέδων, όπως καπνιστή μελιτζάνα με γαλοτύρι, απίστευτα ζουμερή χοιρινή τηγανιά, κεφτεδάκια που μοσχοβολούν ούζο και δυόσμο, ελληνικά λουκάνικα και τυριά. Και μπορεί να βρίσκεσαι στο κέντρο, αλλά δε λείπουν και οι θαλασσινοί μεζέδες, όπως μαρινάτος γαύρος και αχνιστά μύδια, που ταιριάζουν πολύ με το τσίπουρο.

info
Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ. 210 3845978. Κόστος: € 15-20.

balth

Balthazar
Ο θρυλικός κήπος του Balthazar ανανέωσε και φέτος το ραντεβού του με την καλοκαιρινή Αθήνα, ανοίγοντας και πάλι τις πόρτες του από τις αρχές Μαΐου. Φοίνικες, μουριές και λοιπά δέντρα και πρασινάδες σε κάνουν να αισθάνεσαι (έστω για όσο κρατάει η έξοδος σου), ότι βρίσκεσαι διακοπές εκτός πόλης. Τι άλλο να ζητήσεις; Για άλλη μια χρονιά το μενού υπογράφει ο Χριστόφορος Πέσκιας, που φέτος κινείτε σε μια πιο fusion φιλοσοφία, με πιάτα όπως σαλάτα με αμπελοφάσουλα, καπνιστά αμύγδαλα και ταϊλανδέζικο λαδολέμονο, tartare σολομού με πουρέ από μωβ Περουβιανή πατάτα και κρέμα avocado, dumplings με γαρίδες και τόνο με μελιτζανοσαλάτα, wakame και σάλτσα teriyaki. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η λίστα των cocktails, που την επιμελείται ο Γιώργος Μαριδάκης.

info
Τσόχα 27 & Βουρνάζου, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6412300. Κόστος: € 30-40.

12987186_1044573132302151_5013550688249515486_n

Fuga
Ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής είναι από τα πιο πολυσύχναστα μέρη τους καλοκαιρινούς μήνες, με συναυλίες, events και εκθέσεις να κάνουν Αθηναίους και τουρίστες να σχηματίζουν ουρές στην είσοδο και να απλώνουν κουβερτούλες στο γκαζόν για να απολαύσουν δροσιά και θέαμα. Πέρα από τις κατά καιρούς εκδηλώσεις όμως, έχεις έναν ακόμη καλό λόγο να πας στον κήπο καθημερινά -το εστιατόριο Fuga που στρώνει τραπέζια έξω και σερβίρει πιάτα με μεσογειακά αρώματα και γεύσεις, όπως σπαγγέτι με φρέσκα ντοματίνια και παλαιωμένη παρμεζάνα, καρμπονάρα με κρέμα παρμεζάνας, παντσέτα και ένα ολόκληρο κρόκο αβγού, μπακαλιάρο με πουρέ σελινόριζας, φρέσκο κρεμμυδάκι, λεμόνι και κόλιανδρο, burgers και δροσερές σαλάτες. Δίπλα τους δροσερά cocktails που ανεβάζουν τη διάθεση.

info
Κόκκαλη 1, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 7242979. Κόστος: € 25-35.

Στα νότια

11200588_1595239827401450_1433333444451272107_n

Σπίτι neat eat + drinks
Το γνωστό εστιατόριο της Φιλοθέης έχει αποκτήσει ένα ακόμη “αδερφάκι” στη Γλυφάδα, που ακολουθεί την ίδια επιτυχημένη πορεία και, μάλιστα, στο εσωτερικό του βρίσκεις και το περίφημο All Senses Gastronomy, μια πραγματική γευστική εμπειρία στην οποία συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις και ενθουσιάζει όσους το έχουν δοκιμάσει. Εκτός από αυτό το ξεχωριστό concept το Σπίτι έχει και μια μικρή, όμορφη και σχεδόν κρυφή αυλή, με τα ψηλά ξύλινα παραπετάσματα και τις πρασινάδες να κρατούν μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα και τη φασαρία της πολυσύχναστης οδού Λαζαράκη. Εκεί μπορείς να απολαύσεις μεσογειακές γεύσεις, όπως σαλάτα αρμύρα με ντοματίνια, γαρίδες σωτέ μαριναρισμένες με χυμό μοσχολέμονου, καπνιστή πάπρικα, μαϊντανό και ρύζι μπασμάτι, κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας παρέα με τηγανητές πατάτες ή ζυμαρικά, ριζότο με σολομό φρέσκο και καπνιστό ή ριζότο άγριων μανιταριών με μαντζουράνα.

info
Λαζαράκη 12 & Δουσμάνη, τηλ. 210 8980080. Κόστος: € 20-25.

Testaccio-2

Testaccio
Ο χώρος του πρώην Silver Casa στη Βουλιαγμένη έχει από πέρυσι ανανεωθεί πλήρως, φιλοξενώντας το καλοκαιρινό “μωρό” του Κώστα Τσίγκα (Vespa Rossa), που παρέα με τα γλυφαδιώτικα Pere και Ubu έχουν δημιουργήσει ένα αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο, όπου δοκιμάζεις πρωτότυπα πιάτα με κρέας, ζυμαρικά και πίτσες σε άψογο συνδυασμό με ελληνικά και διεθνή κρασιά. Στη μεγάλη αυλή του, με τις φερ φορζέ πολυθρόνες και τα κομψά τραπέζια, που “παίζει” με το λευκό και το μαύρο χαλαρώνεις απολαμβάνοντας τις γευστικές προτάσεις τους, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ψητό πεκορίνο με marmelata λεμονιού, ψητή σουπιά με μαύρη πολέντα, carpaccio μοσχαριού, ολόσωστα ψημένη πικάνια, σπιτική πάστα με τσουκνίδα και πολλά ακόμη νόστιμα πιάτα.

info
Λητούς 2 & Απόλλωνος, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 8694112. Κόστος: € 35-50.

b&a_2

Β&Α Beer Restaurant
Και επειδή το καλοκαίρι τη ζητάει τη μπίρα, κρατήσαμε για το τέλος τη μπιραρία με τον πιο όμορφο κήπο στα νότια προάστια. Η B&A που λες έχει μια δροσερή, μεγάλη αυλή με πολύ πράσινο, φερ φορζέ έπιπλα, ένα ξύλινο εξωτερικό, σκεπαστό μπαράκι και δίπλα του ένα πέτρινο συντριβάνι να χαρίζει δροσιά και να συμπληρώνει το σκηνικό. Εκεί δοκιμάζεις μπίρες από όλο τον κόσμο που συνοδεύονται ιδανικά με μεζέδες και πληθωρικά πιάτα με κρέας -όπως αρμόζει σε κάθε καλή μπιραρία- με την ποικιλία κρεατικών να είναι το δυνατό τους σημείο, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε και τα pretzel που τα φτιάχνουν μόνοι τους. Στα συν τα πολλά και καλά lives που κάνουν τις καλοκαιρινές βραδιές ακόμη πιο απολαυστικές.

info
Χριστόφορου Νέζερ 19, Γλυφάδα, τηλ. 211 2104059. Κόστος: € 15-25.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr