Σε μια εποχή που αρκετά μαγαζιά «κρύβουν» περίτεχνα την έλλειψη γαστρονομικού προσανατολισμού πίσω από μέτρια πιάτα και τον αυτοπροσδιορισμό τους ως «all day bar-restaurant», είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστη έκπληξη ο εντοπισμός αντίστοιχων χώρων που πληρούν τις προϋποθέσεις για μια έξοδο που δεν θα εξελιχθεί σε γαστρονομική πανωλεθρία.

Εδώ και μερικούς μήνες η γαστρονομική πιάτσα του Χαϊδαρίου φιλοξενεί το «Frankie», ένα νέο εγχείρημα, που με την πρώτη ματιά είναι εμφανές ότι έχει στηθεί με πολύ μεράκι από μια ομάδα ανθρώπων που κάνουν πραγματικά σοβαρή δουλειά. Επ’ αυτού λοιπόν ο λόγος.

IMG_1856 (2)

Πρόκειται για έναν χώρο ευχάριστο, με μοντέρνες διακοσμητικές λεπτομέρειες στη σάλα, δερμάτινα καθίσματα, εντυπωσιακά φωτιστικά, ζεστές γωνιές και μια πληθωρική μπάρα ντυμένη με ξύλο, που δεν αρκείται στην αισθητική της βάση αλλά υποστηρίζει τις προσδοκίες για την κάρτα που τη συνοδεύει. Η λειτουργία του σε πολλά επίπεδα τον καθιστά επισκέψιμο όλες τις ώρες της ημέρας αφού αποπνέει την οικεία αίσθηση ενός όμορφα διαμορφωμένου café, που διαθέτει και έναν ενδιαφέροντα κατάλογο με «ψαγμένες» επιλογές για πρωινό ή brunch, ωστόσο η δυναμική της βραδινής κάρτας του είναι αυτή που μπορεί να το καταστήσει σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Το επισκέφθηκα βράδυ για να δοκιμάσω το βραδινό κατάλογο και δεδομένου ότι γνωρίζω την κουζίνα του ικανού Αντώνη Πεχλιβανάκη που έχει την επιμέλεια, οι προσδοκίες ήταν ομολογουμένως υψηλές. Η περιγραφή της φιλοσοφίας του καταλόγου συμπυκνώνεται στη φράση: «λαϊκό γκουρμέ», όπως την αποκαλούν, που σημαίνει ότι ουσιαστικά ότι είναι ένας συγκερασμός πληθωρικών και αρκετά οικείων γεύσεων με τεχνικές και εξαντρίκ λεπτομέρειες που συναντώνται σε πιο εκλεπτυσμένα εστιατόρια. Το συνολικό προφίλ των πιάτων έχει ελληνικές, ιταλικές και γαλλικές πινελιές και η εκτέλεσή τους έχει ανατεθεί στα χέρια του επίσης ικανού σεφ Ιωάννη Σέρρα.

IMG_1963σ

M_Y L'Equinox_2nd Prize_A_Platinum

Από τις σαλάτες δοκίμασα αυτή με τη βασιλική quinoa με γαρίδες, ψητά λαχανικά, ξηρούς καρπούς και βινεγκρέτ σύκου. Ο συνδυασμός των υλικών αρμονικός και η βινεγκρέτ (ευτυχώς) γλυκιά όσο έπρεπε. Προτίμησα να συνεχίσω στο ίδιο μοτίβο και με τα ορεκτικά δοκιμάζοντας τόνο μαριναρισμένο σε εσπεριδοειδή, λευκή κινόα και αβοκάντο, πιάτο ήπιο σε εντάσεις, κάτι που προσωπικά δεν με ενόχλησε δεδομένου γιατί ουσιαστικά αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει έναν καλοκαιρινό κατάλογο είναι οι νόστιμες και ελαφριές επιλογές που δεν είναι «φορτωμένες» με κάθε λογής αρτύματα. Από τα ορεκτικά, η comfort νοστιμιά στα μοσχαρίσια μάγουλα σε φωλιά πατάτας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, ενώ από τα κυρίως ο σολομός με πλιγουρότο με λευκό κρασί και άνηθο αποπνέει μια άκρως καλοκαιρινή αύρα. Χυλωμένο με την τεχνική του ριζότο, το αρωματικό πλιγούρι ισορροπεί με το φιλέτο του σολομού που ο σεφ δεν (!) μαγειρεύει sous vide. Τα χειροποίητα τορτελίνια γεμιστά με καβούρι, γαρίδα ατλαντικού και πορτοκαλοπίπερο σε ελαφριά σάλτσα από ζωμό οστρακοειδών σβησμένα σε ούζο, ελάχιστα πιο αλμυρά για τα δικά μου γούστα μεν, βαθιά νόστιμα δε. Ακόμη, αν είστε λάτρεις της πίτσας, εδώ θα δοκιμάσετε μια από τις καλύτερες, χωρίς υπερβολή. Το τρίπτυχο -σωστά ψημένη, τραγανή ζύμη, νόστιμη σάλτσα και επιλεγμένες πρώτες ύλες- εδώ έχει τον πρώτο λόγο. Κρατήστε οπωσδήποτε λίγο χώρο για το tiramisu semifreddo με σιρόπι από espresso και amaretto, κακάο, πέρλες με γεύση καφέ και καραμελωμένα φουντούκια.

IMG_1977

Η πρώτη δοκιμή της κάρτας του μπαρ που τιτλοφορείται «spirit experience around the world» και η υπογραφή του Δημήτρη Παπαϊωάννου στα κοκτέιλ και μοκτέιλ (χωρίς αλκοόλ) αποτελεί επίσης λόγο για να επανέλθουμε. Δοκίμασα κάποια από αυτά κατά τη διάρκεια του δείπνου και οι συνδυασμοί ήταν εύστοχοι με ισορροπημένες αναλογίες στα υλικά, κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο δεδομένου ότι ειδικά όταν πρόκειται για γλυκά κοκτέιλ, το γλυκό στοιχείο συχνά «ξεφεύγει». Το «Spiritual», χωρίς ίχνος αλκοόλ, με λεμόνι, τσάι του βουνού, λουίζα, τζίντζερ, φρέσκα φύλλα μέντας και πλατύφυλλο βασιλικό είναι μια αρωματική έκρηξη ενώ στο ίδιο «γυναικείο» μοτίβο και το «El Floral», που έχει ελάχιστο αλκοόλ, μαστίχα, φράουλα, πορτοκάλι, βασιλικό, λεμόνι και τραγανή καραμέλα. Ενδιαφέρουσα και η οινική τους λίστα, που περιλαμβάνει γύρω στις 40 ετικέτες με επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Το σέρβις ευγενικό και ενημερωμένο.

info
Εμπορικό Κέντρο Δάσος Χαϊδαρίου, Γεωργίου Παπανδρέου 57, τηλ. 210 5321882
Ανοιχτό καθημερινά από τις 08:00 μέχρι το αργά το βράδυ. Το brunch σερβίρεται από τις 10:00 μέχρι τις 17.00.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr