Η γεύση του κρητικού τυριού, της γραβιέρας, της κεφαλογραβιέρας, του κεφαλοτυριού, της γλυκιάς και ξινής μυζήθρας και των άλλων τυροκομικών προϊόντων είναι αξεπέραστη! Σημαντική πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, το τυρί κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην κρητική διατροφή.

Η κτηνοτροφία στην Κρήτη δεν έχει αλλάξει χαρακτήρα. Στηρίζεται σε μικρά ζώα (αίγες, πρόβατα), ενώ οι αγελάδες είναι ελάχιστες. Επίσης, στηρίζεται στην ελεύθερη βοσκή. Τα ζώα της Κρήτης είναι όλο το χρόνο ελεύθερα στα βουνά ή στα χειμαδιά και τρέφονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με άγρια χόρτα, βότανα και θάμνους. Η μόνη ουσιώδης διαφορά της από το παρελθόν έγκειται στο ότι η επεξεργασία του γάλακτος δεν γίνεται πλέον δίπλα στις στάνες αλλά σε σύγχρονες τυροκομικές εγκαταστάσεις.

tyria

Το μικρό τυροκομείο Ηλιάκη λειτούργησε για πρώτη φορά το 1974 στο Κάτω Μαλλάκι Ρεθύμνου για την τυροκόμηση του γάλακτος που παράγονταν από τα ζώα τους. Σήμερα, τα παιδιά του κ. Ηλιάκη έχουν δημιουργήσει μια υπερσύγχρονη μονάδα εκτροφής ζώων και παραγωγής γάλακτος που τελειοποιήθηκε το 2007 με δυνατότητα εκτροφής 700 ζώων. Εμείς ξεχωρίσαμε τυριά μοναδικής παραδοσιακής τεχνικής και νοστιμιάς: Μυζήθρα βαρελιού ξινή, γαλομυζήθρα ή ντακοτύρι και ξύγαλο.