“Μαμά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα μπισκότο χωρίς βούτυρο, ζάχαρη και λάδι;” Αυτή ήταν η ερώτηση που έκανε ο δημιουργός της ενεργειακής μπάρας Clif στη μητέρα του λίγο πριν αρχίσουν τις πολύωρες προσπάθειες για να φτιάξουν μία από τις πιο δημοφιλείς μπάρες στην Αμερική.

Ο λόγος για τον Ελληνοαμερικάνο Gary Erickson, ο οποίος είδε τι έλειπε από την αγορά, έβαλε το μυαλό του να δουλέψει και δημιούργησε ένα προϊόν το οποίο πλέον πωλείται σε όλη την Αμερική με τεράστια επιτυχία, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

clif3

Τα πάντα ξεκίνησαν στην κουζίνα της γιαγιάς του, Καλλιόπης, η οποία του έμαθε από μικρό να τρέφεται σωστά. “Συνηθίζαμε να τρώμε φρέσκα, βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Η γιαγιά μου μου έμαθε να κάνω μια υγιεινή ζωή και αυτό εφάρμοσα και στην επιχείρησή μου. Η μεσογειακή διατροφή, βασισμένη στα βιολογικά προϊόντα, είναι μια πολύ καλή αρχή για μια υγιεινή ζωή.”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του Raising the Bar. “Θυμάμαι ότι (η γιαγιά μου) συνήθιζε να ανοίγει φύλλο και μου άρεσε να την βοηθάω στην κουζίνα. Αυτός ήταν και ο λόγος που με οδήγησε να ονομάσω τον πρώτο μας φούρνο “Κάλι” προς τιμήν της γιαγιάς μου. Ήταν μια εξαιρετική μαγείρισσα. Έφτιαχνε υπέροχα ελληνικά φαγητά. Το αγαπημένο μου ήταν η σπανακόπιτα.”, συνεχίζει.

gary3

clif4

Καθώς λοιπόν ο Gary είχε μάθει να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συνήθιζε να κάνει συχνά ποδήλατο. “Το 1990 συμμετείχα σε μονοήμερη ποδηλασία μήκους 175 μιλίων. Ως συνήθως, είχα πάρει μαζί μου 6 ενεργειακές μπάρες “Power”, οι οποίες ήταν και οι μοναδικές που κυκλοφορούσαν τότε στην αγορά. Στα μισά της διαδρομής, είχα ήδη φάει τις 5 και πραγματικά δεν άντεχα να φάω και άλλη. Δυσκολευόμουν να τις χωνέψω, δεν είχαν πολύ ωραία γεύση και δεν ήταν ιδιαίτερα υγιεινές, αφού τα συστατικά τους δεν ήταν φυσικά.”, είπε σε συνέντευξή του στην ραδιοφωνική εκπομπή “How I built this”. “Εκείνη ακριβώς τη στιγμή μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω μια μπάρα με φυσικά υλικά, η οποία θα σε γεμίζει ενέργεια.”

CLIF5

gary4

Έτσι το 1992 γεννήθηκε η μπάρα Clif, η οποία πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Gary, ο οποίος τον ενθάρρυνε να ακολουθήσει τα όνειρά του. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις είναι εκείνη με τα κομματάκια σοκολάτας και εκείνη με το φυστικοβούτυρο. Η μπάρα Clif έγινε λοιπόν πολύ σύντομα ανάρπαστη στα μαγαζιά και τις εκδηλώσεις ποδηλασίας, και αργότερα σε όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας, αποδεικνύοντας πως όταν δουλεύεις αρκετά και πιστεύεις στα όνειρά σου, μπορείς να καταφέρεις ό,τι σκαρφιστείς με το νου σου.

Info
www.clifbar.com/

Δείτε επίσης
Λευτέρης Λαζάρου: Η θάλασσα μέσα μου…
Μπέκυ Σιάχου: Η σεφ των σεφ
Μαρία Εκμεκτσίογλου: Από την Πόλη έρχεται… στο Καλαμάκι