Οι κορυφαίοι bartenders του Artesian, Alex Kratena και Simone Caporale, άφησαν πίσω τους το βραβευμένο ως το καλύτερο μπαρ στον κόσμο και ετοιμάζονται για τα νέα projects τους, που υπόσχονται πολλές εκπλήξεις στο χώρο των cocktails και spirits.

artesian_bar

Έφτασαν το bar Artesian του ξενοδοχείου The Langham του Λονδίνου στην πρώτη θέση της λίστας με τα καλύτερα bars του κόσμου -από τον θεσμό των World’s 50 Best Bars Awards- όχι για μία αλλά για 4 συνεχείς χρονιές, ενώ δεν είναι λίγες και οι άλλες διακρίσεις που έχουν λάβει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Φέτος, λίγο αφότου ανακοινώθηκε η 4η βράβευσή τους στο World’s 50 Best Bars 2015, οι Kratena και Caporale ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το Artesian. Εν αναμονή του επόμενου εγχειρήματος τους, αναπολούμε τα κορυφαία signature cocktails τους και μαθαίνουμε ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας τους, όπως τα απαρίθμησε πριν μερικές μέρες στο olivemagazine.gr o Alex Kratena.

Πριν από όλα, όμως, να σημειώσουμε ότι ο Alex Kratena δεν ήταν έως πρότινος απλά ο head bartender του Artesian, αλλά και αυτός που έδωσε πνοή στο σύγχρονο ξενοδοχειακό bartending προσαρμόζοντάς το στα γευστικά και αισθητικά πρότυπα του 21ου αιώνα.

DSC_1286

Τι μάς είπε ο Alex στο Athens Bar Show
Τον συνάντησα στο cafe της Τεχνόπολις στις 3 Νοεμβρίου, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει στο φετινό Athens Bar Show. Χαμογελαστός και ευδιάθετος παρά τις συνεχείς συνεντεύξεις που είχε από το πρωί της Τρίτης και την παρουσίαση που είχε κάνει λίγα λεπτά πριν, ήρθε να με συναντήσει φορώντας ακόμη τη στιλάτη λευκή ποδιά του με τα μπλε σχέδια και τα μικρά εργαλεία στο τσεπάκι, με τα οποία δημιουργεί τα μεγαλειώδη cocktails. Γνήσιος κάτοικος Αγγλίας, φοράει κοντομάνικο πουκάμισο μέσα στο Νοέμβρη και μου λέει πόσο πολύ απολαμβάνει τον ήλιο κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα -τη χώρα μας άλλωστε την επισκέπτεται συχνά.

Join-the-Colony

Λίγο νωρίτερα είχε εξηγήσει σε όσους παρακολούθησαν την παρουσίασή του γιατί οι εταιρείες πρέπει να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα. Κι από την εμπειρία του στο Artesian, καταλαβαίνουμε ότι αυτή η ενθάρρυνση είναι και ένα από τα μυστικά της δικής του επιτυχίας, μιας και όπως λέει όταν ανέλαβε το Artesian άλλαξε οτιδήποτε δεν του άρεσε. Βέβαια, δεν μπορεί να μην επισημάνει ότι είναι πολύ βασικό κάποιος να έχει σφαιρική αντίληψη για ό,τι συμβαίνει σε ένα μπαρ και να προσφέρει στους πελάτες αυτό που θα τους κάνει χαρούμενους. “Ο οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει καλά ποτά, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι πώς κάνεις τους ανθρώπους να αισθάνονται”, τονίζει. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, ο καλός bartender είναι πρώτα απ’ όλα καλό άτομο, κάποιος που απολαμβάνει την επαφή με τον κόσμο και που θέλει να προσφέρει κάτι καλό, “δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο από το να έρθει κάποιος στο τέλος της βραδιάς και να σε ευχαριστήσει για το πόσο καλά τον έκανες να περάσει”.

alex

Όπως είναι αναμενόμενο, οι συνεχείς διακρίσεις έκαναν το Artesian πολύ γνωστό σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα, αύξησαν τις προσδοκίες όσων το επισκέπτονταν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πίεση τόσο του Alex Kratena όσο και της υπόλοιπης ομάδας να στέκονται αντάξιοι αυτών των προσδοκιών. Αυτή η πίεση, όμως, έχει και τα θετικά της λέει ο ίδιος, εξηγώντας ότι είναι αυτό που τους παρακινούσε να προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο.

chameleon-chrystals

Όσο για το τι κάνει ένα cocktail επιτυχημένο, σημειώνει ότι πρόκειται για συνδυασμό στοιχείων. Ο ίδιος δίνει μεγάλη έμφαση στην εμφάνιση: “Πριν το δοκιμάσεις, το βλέπεις, άρα πρέπει να δείχνει τέλειο” και ακολουθούν το να έχει ενδιαφέρον άρωμα, να βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία, να σερβίρεται στο σωστό ποτήρι και να αξιοποιούνται οι φυσικές ιδιότητες των υλικών ή να ενισχύονται κάποιες από τις γεύσεις του. Τέλος, πολύ σημαντική είναι για τον Alex Kratena και η υφή ή μάλλον το παιχνίδι με διαφορετικές υφές, που κάνουν το τελικό αποτέλεσμα ακόμη πιο ενδιαφέρον. Μια ματιά να ρίξεις, άλλωστε, στα περίφημα cocktails, που έχει παρουσιάσει κατά καιρούς στο Artesian, καταλαβαίνεις ότι το “πάντρεμα” μοναδικών συστατικών – εντυπωσιακής παρουσίασης είναι κάτι που κατέχει άριστα. Και μπορεί ο ίδιος να μην μπορεί να ξεχωρίσει ένα cocktail ως αγαπημένο του (τα βλέπει όλα σαν παιδιά του), δεν μπορεί όμως και να μην παραδεχτεί ότι κάποια κερδίζουν περισσότερους fans, “έρχονται ακόμη και με φωτογραφίες cocktail και ποτών (κάποια από αυτά τα έχουν δει στο instagram ή αλλού στο internet) και παραγγέλνουν δείχνοντας τες”.

anti-hero

Από τα πιο διάσημα και εντυπωσιακά cocktails του είναι το “Chameleon Crystals” με τζιν, pisco, λάιμ, τσίλι και σόγια που έρχεται μέσα σε ένα ξύλινο κουτί το οποίο ανοίγει μπροστά στο πελάτη αναδύοντας ένα απίστευτο άρωμα, καθώς και το “Join the Colony” με βότκα, σιτάρι, αμύγδαλο, καρπούς άρκευθου και περγαμόντο, που έρχεται σερβιρισμένο μέσα σε μεγάλα, χάλκινα μυρμήγκια, που έχουν στην πλάτη τους μια υποδοχή για το cocktail και μία όπου υπάρχει ένα μίγμα από αποξηραμένες φράουλες και καλαμπόκι, τα οποία ενώνεις με το ποτό -το παιχνίδι της υφής που λέγαμε. Στην ίδια κατηγορία cocktail στον κατάλογο του Artesian, υπό τον τίτλο Surrealism, υπήρχαν -τουλάχιστον ως τώρα- και το διάσημο “Anti Hero” με τεκίλα, μοσχάτο, γεντιανή, verjus, καπνό και σαγκουίνι που σερβίρεται μέσα σε έναν ελέφαντα από lego!