Η Ελένη Ψυχούλη εξερευνεί τις νοστιμιές της συμπρωτεύουσας και βρίσκει 5 γευστικά σημεία που αξίζει να σταθείτε.

KOUKOUMERIA-20160523_130657

KOUKOUMERIA20160524_123508

Κουκουμέρια: Ένας φούρνος που έρχεται από πολύ παλιά
Για την υπερδραστήρια Έλσα Κουκουμέρια, πρόεδρο των αρτοποιών, ο οικογενειακός φούρνος, με ιστορία από το 1922 και καταγωγή από το Ικόνιο, είναι κάτι παραπάνω από επιχείρηση, είναι ιδέα! Για το αφράτο τσουρέκι της, που θα το βρεις και σε φέτες με επικάλυψη λευκής ή μαύρης σοκολάτας, ο Θεσσαλονικιός έρχεται ως εδώ από την άλλη άκρη της πόλης! Το μυστικό του, μια συνταγή σχεδόν ενός αιώνα αλλά και το καλό ζύμωμα! Εδώ θα πάρεις για το σπίτι γερμανικό ψωμί από σίκαλη ολικής, μοναστηριακό καρβέλι με προζύμι βασιλικού, ταχινινοκούλουρα που γεμίζουν με λουκούμι, καρύδι και κανέλα, κορνεδάκια που λατρεύει η Τούμπα. Ζάχερ τόρτε σε αυθεντική συνταγή, τσιπς ψωμιού με παρμεζάνα, λιαστή ντομάτα και μπαχαρικά, κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμιστό με φέτα, πιπεριές και μανιτάρια, σαμπλέ και κούκις και αφράτα μαρεγκάκια σε διάφορα χρώματα και σχέδια – μια μικρή μυρωδιά από ένα φούρνο που τιμά την ιστορία του.

Μικράς Ασίας 5, Κ. Τούμπα, τηλ. 2310 912365

TERPSILARIGION-20160523_140028

TERPSILARIGION-20160523_222212

Τερψυλαρύγγιο: Το καλύτερο παντοπωλείο της Ελλάδας
Το σάντουιτς του Θόδωρα είναι το κρυφό μυστικό του καλοφαγά. Στην ουσία, το πρώτο χοτ ντογκ της πόλης, που εμπνεύστηκε το 1964 ο παππούς Ανέστης Σαχπενδέρης, μέσα σε αφράτο ψωμάκι με μουστάρδα και κρεμμυδάκι, είναι μπουκιά και συχώριο και το λάτρεψαν διασημότητες και κοινοί θνητοί. Ποτέ, σε κανένα μπακάλικο δεν είδα τόσα μοναδικά και σπάνια προϊόντα μαζεμένα! Δεν ήξερα ότι υπάρχει ταχινόκρεμα με σοκολάτα και φουντούκι που φτιάχνουν οι μοναχοί στο Όρος, παστό φιλέτο γόπας από την Κάλυμνο, κατσικίσιο γάλα από τη Φλώρινα, αγελαδινό βούτυρο από τα Τέμπη, γίδινο βούτυρο από την Προσότσανη της Δράμας, πρόβειο γιαούρτι από τη Σιάτιστα, κατσικίσια τσαντίλα από την Αρναία, μπάμιες τουρσί από την Πελοπόννησο. Όσο να ετοιμαστεί μια ποικιλία τυριά ή αλλαντικά, έχεις αρχίσει να δοκιμάζεις κάποια από τις 80 ελληνικές και 52 αλλοδαπές σπάνιες μπίρες από ένα αλλαντοζυθοπωλείο που είναι ερωτευμένο με την μπίρα. Και την επομένη θα ξανάρθεις, γιατί ο Θόδωρας είναι σαν τη Σεχραζάντ, τόσο αστείρευτος όσο τα ράφια του, που θα σου πάρει μήνες για να τα δοκιμάσεις.

Μ. Μπότσαρη 14, τηλ. 2310 820537

DORKADA_0167

Δορκάδα: Γιαούρτι και νοσταλγία
Αγαπημένα ξαδέλφια, οι δύο Γιάννηδες της οικογένειας Γκαβαλίνη μεγάλωσαν μέσα σ’ αυτό το γαλακτοπωλείο-μουσείο, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει θέση και όψη από το 1957, τότε που ο θείος Ταξιάρχης Τομαράς άφησε πίσω τη γενέτειρα Καλοσκοπή της Φωκίδας, για να κάνει την τύχη του στη συμπρωτεύουσα με το ολόπαχο, πρόβειο, γλυκοβελούδινο γιαούρτι του. Το ίδιο που, ζεστό και ολόφρεσκο, λατρεύει ως τώρα όλη η πόλη. Στριμωγμένος ανάμεσα σε πειρασμούς με παράδοση και ιστορία, το σίγουρο είναι πως σαν έρθεις εδώ για ένα γιαουρτάκι, θα φύγεις με ένα χωνάκι σπιτικό, μαγικό παγωτό σύκο στο άλλο χέρι και μια σακούλα με κοκάκια, ραβανί, χιονούλες, προφιτερόλ, μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο, τρίγωνα Πανοράματος, ίσως και μια σοκολατόπιτα. Διάσημη για την κρέμα και το ρυζόγαλό της, η Δορκάδα των νεότατων και ευγενέστατων Γιάννηδων, τους νεωτερισμούς τους τραβά μέχρι ένα cheesecake ή μια πορτοκαλόπιτα. Για κείνους μετρά περισσότερο η μνήμη, η παράδοση, η χαρά του να μυούν τις νεώτερες γενιές στα αγνότερα της δικής τους, γαλατένιας ιστορίας.

Κασσάνδρου 91, τηλ. 2310 234675

TSIR-TSIR-20160525_141403

TSIR-TSIR-20160525_143119

Τσιρ-Τσιρ ΜεζέΣτάση για μεζέ
Στη στοά Μοδιάνο, που φημίζεται για τις πιο παραδοσιακές, μουσικές τσιπουροκατανύξεις, το Τσιρ-Τσιρ Μεζέ έρχεται να γυρίσει μια πιο φρέσκια σελίδα στην περί μεζέ άποψη. Νέος σεφ πίσω από τα τηγάνια, νόστιμες παρουσίες της νέας τοπικής παραγωγής στο ψυγείο, όπως βουβαλίσια λουκάνικα, σφέλα ή γυλωμένη μανούρα, να τα διαλέξεις με το ποτό σου. Φρέσκα κρίταμα με ντοματίνια και χοντρό αλάτι, ντάκος με ανεβατό Γρεβενών, στο μενού ο μεζές συνοδεύεται πάντα από το όνομα του παραγωγού. Στο τηγάνι, ο γαύρος τηγανίζεται παναρισμένος, με άνηθο και δεντρολίβανο, η τραγανή σαρδέλα σοτάρεται με φρέσκο κρεμμυδάκι, ντοματίνια, κρεμμύδι και ρίγανη, τα φρέσκα καβουράκια γίνονται μακαρονάδα, το γαριδάκι σβήνει με ούζο, έχει και μύδια αχνιστά από την Ολυμπιάδα. Και όλο και κάποια κομπανία θα έρθει να ανάψει τα κέφια για να γυρίσουν τα καραφάκια με το χύμα τσίπουρο.

Στοά Μοδιάνο, τηλ. 211 8009494

ENYE-20160525_230326

La EnyeΜια ισπανική ταβέρνα
Το Enye έχει μοναδικό «βασιλιά» της τον Αλεχάντρο, έναν μηχανολόγο τροφίμων που άφησε τη Βαλένθια για τα μάτια της Θεσσαλονίκης. Σε ένα απόλυτα αυθεντικό one man show, ο Αλεχάντρο μαγειρεύει, βοηθάει τη σκέτη γλύκα Αθηνά στο σερβίρισμα, μόνος του φτιάχνει τα αλλαντικά και το τσορίθο. Χαλαρή ατμόσφαιρα που ανεβάζει τα κέφια της με ισπανική μπίρα και με πιάτα που δεν ήξερες ως τώρα. Παέγια που μαγειρεύεται λευκή με λαχανικά εποχή, πατάτες με αβγά και χαμόν, φρέσκιες χοντροκομμένες πατάτες με γουακαμόλε για ντιπάκι, μπακαλιαροσαλάτα με κόκκινες πιπεριές, τορτίγιες, bonbones με τυρί και μήλο, escalivadas με λαχανικά, ντομάτα και αντζούγιες στο φούρνο, μανιτάρια φλαμπέ με σος από σκόρδο και μαϊντανό και στο τέλος ένας λογαριασμός που σε εκπλήσσει ευχάριστα!

Τοσίτσα 5, τηλ. 6948633202

Δείτε μερικά ακόμα στέκια για φαγητό στη Θεσσαλονίκη ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δείτε τα καλύτερα του δρόμου της Θεσσαλονίκης ΕΔΩ