Έτσι υποστηρίζει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, σύμφωνα με την οποία η Nordic Diet, είναι πεντανόστιμη, δεν αποκλείει καμία ομάδα τροφίμων και μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις πολλά περισσότερα κιλά από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα. Υπόσχεται επίσης μια καλύτερη αίσθηση του κορεσμού αλλά και μείωση του σωματικού λίπους. Ποιες, όμως, είναι βασικές αρχές αυτής της δίαιτας;

1. Η ποικιλία τροφών είναι το κλειδί της επιτυχίας
Πιο συγκεκριμένα, η νορβηγική δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με έμφαση στους καρπούς, το λάχανο, τους βολβούς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρέσκων μυρωδικών, μανιταριών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης, άγριου κρέατος, ψαριών, οστρακόδερμων και φυκιών. Το πρόγραμμα μάλιστα ενθαρρύνει την αγορά βιολογικών προϊόντων και κρεάτων ελευθέρας βοσκής.

2. Οι περισσότερες θερμίδες να προέρχονται από τα φυτά και όχι από το κρέας
Η συγκεκριμένη διατροφή μάλιστα μας καλεί να μετριάζουμε γενικά τις μερίδες κρέατος που καταναλώνουμε, ενώ προτείνει την κατανάλωση ψαριού περισσότερες φορές την βδομάδα από την μεσογειακή.

lahanika1

3. Απόφυγε όσο περισσότερο μπορείς τα συσκευασμένα τρόφιμα
Όπως μπορείς να καταλάβεις η νορβηγική δίαιτα ακολουθεί μια ιδιαίτερα φυσική προσέγγιση της διατροφής και γι’ αυτό προτείνει να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα συντηρητικά στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

4. Μην τρως ποτέ έξω
Σύμφωνα με την δίαιτα αυτή, η καλύτερη λύση είναι να μαγειρεύουμε σπίτι μας και να μην παραγγέλνουμε ποτέ από έξω, ώστε να είμαστε σίγουροι πως τα συστατικά του φαγητού μας είναι αγνά και υγιεινά.

5. Προτίμησε φρούτα και λαχανικά εποχής
Η δίαιτα θα πρέπει να είναι απόλυτα ενταγμένη στην περίοδο του χρόνου που την κάνεις, ώστε τα οπωροκηπευτικά που καταναλώνεις να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα γίνεται.

6. Πιες πολύ νερό

7. Φάε όση ποσότητα φαγητού θέλεις, έως ότου είσαι πλήρως ικανοποιημένος.

8. Αντικατάστησε το ελαιόλαδο με το λάδι κανόλα, το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά

9. Απόφυγε τα επεξεργασμένα δημητριακά και τις επεξεργασμένες τροφές, και προτίμησε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η σίκαλη, η βρώμη και το κριθάρι.

psari

Γιατί να ακολουθήσεις τη νορβηγική δίαιτα;
Γιατί σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η συγκεκριμένη δίαιτα βοηθά με την απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε δυο ομάδες: στην πρώτη αυτοί που την ακολουθούσαν πιστά και στην δεύτερη αυτοί που ακολουθούσαν μια κλασική δίαιτα που περιελάμβανε επεξεργασμένα δημητριακά και σάκχαρα. Η ομάδα της Nordic Diet έχασε 3,5 κιλά περισσότερα από την άλλη, ενώ παράλληλα τα μέλη της είχαν λιγότερο λίπος και αρτηριακή πίεση.

Τι ακριβώς όμως περιλαμβάνει η συγκεκριμένη διατροφή, σύμφωνα με τους διατροφολόγους του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης ;

Ημέρα 1η
Πρωινό: Κριθάρι ή χυλό βρώμης με αποξηραμένα μούρα, βιολογικό γάλα και κανέλα.
Μεσημεριανό: Πέστο από φύκια (ή λαχανίδα) με ηλιόσπορους ψημένους στον φούρνο, σκόρδο και βιολογικό τυρί, πάνω σε ψωμί ολικής αλέσεως, ψητές πατάτες ή πράσινη σαλάτα.
Βραδινό: Σπαράγγια και Ψαροκροκέτες από πέστροφα ή πέρκα, καρότα, πατάτα, αβγό, ψίχουλα ψωμιού ολικής αλέσεως και βιολογικό γάλα.
Σνακ : Βραστές φακές με ψητά κρεμμύδια

lahanika

Ημέρα 2η
Πρωινό: Γιαούρτι με μούρα και ηλιόσπορους.
Μεσημεριανό: Καροτόσουπα με μηλόξιδο και κρεμμύδια, πασπαλισμένη με φρέσκα βότανα και γιαούρτι.
Βραδινό: Χοιρινή μπριζόλα ή φιλέτο από βιολογικό κρέας, χωρίς λίπος με σοταρισμένα κρεμμύδια και καρότα.
Σνακ: Ψωμί ολικής αλέσεως με βιολογικό φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου.

Ημέρα 3η
Πρωινό: Τηγανίτες με βρώμη, φτιαγμένες με βιολογικό γάλα, ελάχιστη καστανή ζάχαρη και λίγο αλάτι.
Μεσημεριανό: Παντζάρια και μπιφτέκια με φασόλια και κρέας ελευθέρας βοσκής, με φρέσκο θυμάρι, πλιγούρι βρώμης, αλεύρι ολικής αλέσεως, βιολογικό γάλα και αβγά.

Βραδινό: Κεφτέδες λαχανικών με καρότα, κολοκύθι, πατάτες, κρεμμύδια και μάραθο. Συνόδεψέ τους με αρακά, μαϊντανό και ηλιόσπορους ή με μια σαλάτα με μαρούλι.

Σνακ: Smoothie με μούρα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, σπανάκι ή λαχανίδα

Δείτε επίσης
Dukan 1 VS Dukan 2: Βρες ποια δίαιτα σου ταιριάζει