Το να είναι ένας ενήλικας ή ένας έφηβος vegan δεν είναι ούτε παράξενο ούτε επικίνδυνο για την υγεία του, εφόσον φροντίζει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τι γίνεται όμως με την περίπτωση των μωρών και των μικρών παιδιών; Είναι σωστή επιλογή να μεγαλώνουν ως vegan ενώ βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη;

Οι ειδικοί διαφωνούν μεταξύ τους σχετικά με τα οφέλη και τα ρίσκα μιας vegan διατροφής σε τόσο μικρή ηλικία.

paidia laxanika 2

Τι κινδύνους κρύβει για τα παιδιά;
Όπως δήλωσε στον Independent η διατροφολόγος Judy More που ειδικεύεται στην παιδική διατροφή, το να μεγαλώνουμε τα παιδιά ως vegan δεν είναι σοφή επιλογή, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, ανεπαρκή πρόσληψη ενέργειας και κατά συνέπεια να επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη.

Για διατροφικές ανεπάρκειες προειδοποιεί και η διαιτολόγος Ana Kristina Skrapac, σημειώνοντας ότι είναι κοινές στους vegans, ειδικά όσον αφορά στο σίδηρο, τη βιταμίνη Β12 και το ιώδιο, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά όταν η διατροφή δεν παρέχει την καλύτερη δυνατή ποσότητα λιπαρών και πρωτεϊνών. “Τα βρέφη έχουν υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, με τις vegan εναλλακτικές να μην είναι επαρκείς” αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι ο πρώτο χρόνος της ζωής ενός παιδιού είναι από τις σημαντικότερες περιόδους ανάπτυξης του.

“Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να τρώνε μεγάλη ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένων γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος, πουλερικών, ψαριών και αβγών, για να υπάρχει βέλτιστη ισορροπία των θρεπτικών συστατικών”, καταλήγει η Skrapac. Βέβαια η ίδια σημειώνει ότι δεν θα απέκλειε μια χορτοφαγική διατροφή (που απορρίπτει το κρέας αλλά περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα όπως γαλακτοκομικά) για τα παιδιά, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ισορροπημένη, ωστόσο επιμένει ότι η vegan διατροφή είναι υπερβολικά περιοριστική και οι κίνδυνοι που ενέχει ξεπερνούν τα όποια οφέλη της στην περίπτωση των παιδιών.

vegan

Μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη;
Στον αντίποδα των παραπάνω, η διατροφολόγος Bahee Van de Bor υποστηρίζει ότι οι όποιες ελλείψεις μπορούν να συμπληρωθούν με εμπλουτισμένα τρόφιμα ή διατροφική μαγιά. Επίσης συστήνει την ένταξη τροφών όπως σπόρους chia, καρύδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και λιναρόσπορο στη διατροφή των μωρών, μάλιστα από το στάδιο όπου αρχίζουν να τρώνε στέρεες τροφές, ώστε να λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και λιπαρά οξέα.

Παράλληλα, η ίδια τονίζει ότι μια vegan διατροφή είναι πολύ καλή για τα παιδιά, καθώς αποκλείει από το μενού τους τα επικίνδυνα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έρευνες συνδέουν με τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Άρα ως ενήλικες έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων νόσων. “Η vegan διατροφή βοηθά και τους γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους βασικές αρχές υγιεινής διατροφής από μικρή ηλικία” σημειώνει, επιμένοντας ότι εφόσον σχεδιαστεί προσεκτικά μια vegan διατροφή μπορεί να είναι ισορροπημένη. “Σαν διατροφολόγος δεν βλέπω κάποιο λόγο να μην είναι τα παιδιά μου vegan”, δηλώνει.

Σε κάθε περίπτωση, η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Δείτε για παράδειγμα ΕΔΩ, τις ημερήσιες ανάγκες των μαθητών.