Το καλοκαίρι το απολαμβάνουμε φρέσκο και το κάνουμε μαρμελάδες και λικέρ για να έχουμε την υπέροχη γεύση του όλο το χρόνο. Πέρα από νοστιμιά, όμως, το βερίκοκο είναι και πολύ ωφέλιμο για την υγεία.

1. Είναι “βόμβα” θρεπτικών συστατικών
Περιέχει μεγάλες ποσότητες β-καροτένιου, που είναι μια μορφή της βιταμίνης Α. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, B1, B2, φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο.

verikoko2

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C το καθιστούν σύμμαχο του ανοσοποιητικού.

3. Κάνει καλό στα μάτια
Η κατανάλωση τους μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Παράλληλα, η βιταμίνη Α που περιέχει ενισχύει την όραση καθαρίζοντας τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα και τους ιστούς και προκαλούν ζημία στους φακούς του ματιού.

4. Βοηθάει το πεπτικό σύστημα
Οι φυτικές ίνες που περιέχει τόσο το φρέσκο όσο και το αποξηραμένο βερίκοκο, βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ είναι ωφέλιμες και στην αντιμετώπιση και άλλων διαταραχών όπως οι αιμορροΐδες.

verikoko1

5. Είναι ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα
Το βερίκοκο εχει ελάχιστες θερμίδες, άρα μπορείς να φας παραπάνω από ένα ακόμη και σε περιόδους δίαιτας. Άσε που η γλυκιά του γεύση, σου δίνει και την αίσθηση του γλυκού, άρα σε βοηθά να καταπολεμήσεις τις λιγούρες.

6. Σου χαρίζει όμορφο δέρμα
Η περιεκτικότητα του βερίκοκου σε βιταμίνη Α το καθιστά ιδανικό για την καταπολέμηση της ακμής και των εξανθημάτων και, παράλληλα, βελτιώνει την υφή του δέρματος.

7. Κάνει καλό στην καρδιά
Η β-καροτίνη στο βερίκοκο αποτρέπει την οξείδωσης της «κακής» χοληστερόλης, που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα και έτσι, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

verikoko3

8. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
Το βερίκοκο θεωρείται πολύ ωφέλιμο στην στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και ιδιαίτερα του πνεύμονα και του δέρματος.

Ήξερες ότι;
* Το βερίκοκο είναι ένα από τα αρχαιότερα φρούτα του κόσμου, με αναφορές που χρονολογούνται από το 2200π.Χ.
* Πατρίδες του είναι η Κίνα και η Μογγολία και συνοδός του στο ταξίδι για την Ελλάδα ο Μέγας Αλέξανδρος.
* Στην Ευρώπη πέρασε μέσω Αρμενίας όπου και απέκτησε τελικά το σημερινό όνομα, μια και πιο πριν τα βερίκοκα ήταν γνωστά ως «αρμένικα μήλα», όπως γράφει κι ο Διοσκουρίδης.
* Ακόμα και σήμερα κάποιοι τα αποκαλούν χρυσόμηλα, ειδικά σε Κύπρο και Δωδεκάνησα.

verikoko4

Πώς το απολαμβάνουμε
Καταναλώνεται κυρίως ωμό. Κάνει επίσης εξαιρετικές μαρμελάδες, κομπόστες, φρουτοσαλάτες, λικέρ και χυμούς. Αποξηραμένο χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη μαγειρική. Δοκίμασε το επίσης φρέσκο ή αποξηραμένο σε χοιρινό κατσαρόλας ή φούρνου.

6 γλυκές + αλμυρές συνταγές με βερίκοκα:

Παγωτό βερίκοκο

Tάρτα βερίκοκο

Μαρμελάδα βερίκοκο με Amaretto και φιλέ αμυγδάλου

Κομπόστα βερίκοκο – δεντρολίβανο με στέβια

Χοιρινά παϊδάκια με μουστάρδα και κρούστα βερίκοκου

Πιτάκια με βερίκοκα, τυρί και δυόσμο

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.