Το πρήξιμο στην κοιλιά είναι από τα προβλήματα που σε αρκετές περιπτώσεις επιμένουν ακόμα και όταν τρέφεσαι υγιεινά και γυμνάζεσαι. Η ρίζα του προβλήματος όμως δεν είναι πάντα το λίπος οπότε μην απελπίζεσαι…

Η συνηθέστερη αιτία είναι η κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος όμως, σύμφωνα με έρευνες, αυτό είναι κάτι που με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου έχει πολλές πιθανότητες να διορθωθεί. Ξεκίνα λοιπόν από σήμερα κιόλας!

Οι «σύμμαχοι»

spanaki

Φυτικές ίνες, κάλιο και προϊόντα με προβιοτικά
Ο ρόλος των φυτικών ινών στη διατήρηση ή βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος είναι γνωστός. Ένα μπολ δημητριακών με φυτικές ίνες και φυσικό γιαούρτι είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Εξάλλου σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν και σχετικές έρευνες του πανεπιστημίου του Τορόντο, που απέδειξαν για μία ακόμα φορά τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή μας.

banana1

Τροφές όπως οι μπανάνες, οι πατάτες, το αβοκάντο, το πορτοκάλι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά -όπως το σπανάκι- κ.ά. είναι πλούσιες σε κάλιο, το οποίο μεταξύ άλλων βοηθά στην αποβολή πλεονάσματος υγρών στον οργανισμών, κάτι που προφανώς μειώνει και το πρήξιμο. Η κατακράτηση υγρών οφείλεται συνήθως στη διαταραχή της ισορροπίας δύο βασικών για των οργανισμό ηλεκτρολυτών, του καλίου και του νατρίου. Μια καλή εναλλακτική λοιπόν είναι να καταναλώνεις τροφές όπως αυτές που προαναφέραμε και όχι κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, εκτός αν το προτείνει εδικός.

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια, που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Όταν για οποιοδήποτε λόγο οι σχετικές ισορροπίες στο έντερο διαταράσσονται, υπάρχουν στο εμπόριο πλέον προϊόντα- όπως γιαούρτι- με προβιοτικά τα οποία σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνουν σημαντικά την αίσθηση φουσκώματος. Καλό είναι βέβαια πριν τα εντάξεις στη διατροφή σου να συμβουλευτείς ειδικό για να σε καθοδηγήσει.

Οι «άσπονδοι εχθροί» του «ξεφουσκώματος»

alati

Τροφές με νάτριο
Το νάτριο συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα να πρήζεται η κοιλιά και συνήθως η ποσότητα νατρίου που λαμβάνουμε ημερησίως είναι τουλάχιστον η διπλάσια από τη συνιστώμενη. Μια καλή στρατηγική είναι, αν όχι να κόψεις, να ελαττώσεις το αλάτι -που είναι και η βασικότερη πηγή νατρίου- στο φαγητό σου και φυσικά ο έλεγχος των διατροφικών πληροφοριών στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να σου γίνει συνήθεια δεδομένου ότι τα 3/4 της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου είναι από συσκευασμένες τροφές.

anapsyktika

Αναψυκτικά, γάλα, γλυκαντικές ουσίες και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Τα αναψυκτικά, εκτός του ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, περιέχουν και ανθρακικό οξύ που γεμίζει το στομάχι με αέρα που προκαλεί φούσκωμα. Όσο για τα αναψυκτικά που περιέχουν γλυκαντικά, επιβαρύνουν εξίσου την κατάσταση γιατί οι γλυκαντικές ουσίες δεν χωνεύονται πλήρως από τον οργανισμό. Σορβιτόλη, μαλιτόλη, ξυλιτόλη και λακιτόλη είναι μερικές από αυτές.

zaxari_46102264

Επίσης, είναι προτιμότερο να καταναλώνεις τροφές με μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες γιατί χρειάζονται χρόνο για να χωνευτούν και να αφομοιωθούν από τον οργανισμό παρέχοντας βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια άριστη ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες συμπεριλαμβάνονται τροφές όπως άσπρη ζάχαρη και οποιαδήποτε τροφή την περιλαμβάνει, άσπρο αλεύρι και οποιαδήποτε τροφή το περιλαμβάνει, άσπρο ρύζι κ.ά. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες εφοδιάζουν αφενός τον οργανισμό με ενέργεια, αλλά αφομοιώνονται γρήγορα, τα επίπεδα σακχάρου ανεβαίνουν απότομα, ενώ λίγο αργότερα πέφτουν κατακόρυφα. Προτίμησε λοιπόν να εντάξεις στη διατροφή σου τροφές όπως καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής άλεσης ή δημητριακά ολικής άλεσης.

gala

Ένας ακόμα «συνήθης ύποπτος» του φουσκώματος είναι και το γάλα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκεις αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, κάτι που οφείλεται στην ανεπάρκεια της λακτάσης, του ενζύμου δηλαδή που βοηθά στην πέψη λακτόζης. Καλό είναι αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία να συμβουλευτείς ειδικό και να μη λειτουργήσεις αυτόβουλα. Η δυσανεξία στη λακτόζη αντιμετωπίζεται αποφεύγοντας την κατανάλωση γάλακτος και προϊόντων που περιέχουν γάλα.
Εναλλακτικά μπορείς να καταναλώσεις γάλα σόγιας, γάλα καρύδας, γάλα ρυζιού και γάλα αμυγδάλου.

Μικρές, πρακτικές συμβουλές
-Οι «συνήθεις ύποπτοι» όταν έχεις φούσκωμα ως γνωστόν είναι επίσης τα όσπρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια και τα άγουρα φρούτα. Όσο μπορείς, απόφευγέ τα, αλλά μην τα εξαλείψεις από τη διατροφή σου. Παρατήρησε γενικά ποιες τροφές σε ενοχλούν περισσότερο και περιόρισέ τες.
-Τα γεύματά σου πρέπει να είναι μικρά και ελαφριά ενώ καλό θα είναι να πίνεις ελάχιστο νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού.
-Μισή με μία ώρα περπάτημα την ημέρα βοηθά πολύ, όπως εξάλλου κάθε μορφή άσκησης.
-Αν το πρόβλημα είναι έντονο, είναι προτιμότερο να μην πειραματιστείς, η γνώμη του ειδικού είναι η σίγουρη λύση.