Όλοι ξέρουμε τα κλασικά superfoods, όπως οι σπόροι chia, τα goji berries και η σπιρουλίνα. Τι θα έλεγες όμως, εάν σου λέγαμε πως πλέον superfood θεωρείται και ένα προϊόν, το οποίο δεν κοστίζει σε καμία περίπτωση όσο τα παραπάνω και το οποίο πολύ πιθανό να το έχεις ήδη στην κουζίνα σου;

Ο λόγος γίνεται για τον κουρκουμά, ο οποίος είναι μία ρίζα, όπως το τζίντζερ, με καφέ φλούδα που μέσα κρύβει μια λαμπερή πορτοκαλί σάρκα. Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας, ενώ τον 13ο αιώνα, οι Άραβες έμποροι έφεραν τον κουρκουμά στις δυτικές χώρες, με αποτέλεσμα να μπορείς πλέον να τον βρίσκεις ολόκληρο ή τριμμένο σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Δεν αποτελεί απλώς ένα καρύκευμα που δίνει γεύση στο φαγητό, αλλά έχει και πολλά οφέλη για την υγεία, γεγονός που δεν μας κάνει εντύπωση, αφού χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική εδώ και χιλιετίες. Λόγω των αντι-φλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το μπαχαρικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του ήπατος, των αρθρώσεων, του εντέρου, του δέρματος και της δυσφορίας από την έμμηνο ρήση. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία του πονόδοντου, των αρθριτικών, αλλά και για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

kourkoumas

Έχει, ακόμα, αποδειχθεί πως προλαμβάνει τις νόσους του Πάρκινσον και του Alzheimer. Δεδομένου μάλιστα ότι η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πιστεύεται ότι προωθεί την γενική υγεία του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα βοηθά και στην αργή ανάπτυξη του καρκίνου. Μπορεί ακόμη και να συνεργαστεί με κάποια φάρμακα της χημειοθεραπείας, βοηθώντας τα να λειτουργούν καλύτερα. Οι τύποι καρκίνου που μπορεί να επηρεάσει θετικά περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του ήπατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Είμαστε σίγουροι πως μετά από όλα αυτά ανυπομονείς να συμπεριλάβεις στην διατροφή σου αυτό το θαυματουργό μπαχαρικό αλλά αναρωτιέσαι πώς. Από τους πιο απλούς τρόπους είναι να φτιάξεις ένα ρόφημα με κουρκουμά, τζίντζερ και μέλι, όπως το γνωστό golden milk, που θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης. Για εσένα όμως που είσαι δεινός μάγειρας, προτείνουμε να συμπεριλάβεις το συγκεκριμένο καρύκευμα στα πικάντικά σου πιάτα ή να εξερευνήσεις την ινδική και κινέζικη κουζίνα, όπου θα βρεις πολλά πιάτα, όπως το κάρυ και το ινδικό νταλ, για να το συμπεριλάβεις.

Τελευταίες συμβουλές:
Καλό θα είναι όταν χρησιμοποιείς κουρκουμά σε φαγητά και ροφήματα, να προσθέτεις και λίγο μαύρο πιπέρι, καθώς η πιπερίνη αυξάνει την απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Προσοχή γιατί “βάφει” τις επιφάνειες και είναι αρκετά δύσκολο να καθαρίσουν.