Την πρώτη φορά που βλέπει κανείς τόφου έχει πάντα κάποιες συγκεκριμένες απορίες: Είναι τυρί; Είναι γλυκό; Μήπως είναι… σοβάς; Γιατί “γλιστράει” τόσο; Και κύριο και σημαντικότερο, τρώγεται; Μην αγχώνεσαι γιατί εμείς έχουμε όλες τις απαντήσεις και σχεδόν μπορούμε να εγγυηθούμε πως αν δεν σε κάνουμε να το αγαπήσεις, θα σε κάνουμε σίγουρα να το δοκιμάσεις!

SOGIA_

Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Το τόφου είναι ένα προϊόν από σόγια, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις κουζίνες χωρών της Άπω Ανατολής, αλλά και μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans. Για να φτάσουμε στην τελική μορφή του τόφου, στα γνωστά δηλαδή λευκά τετράγωνα, πρώτα θρομβώνεται το γάλα σόγιας, διαδικασία η οποία οδηγεί στον διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα. Στη συνέχεια, τα προκύπτοντα πήγματα πιέζονται, δίνοντάς μας την τελική μορφή.

tofu

Και γιατί να φάω εγώ αυτό το πράγμα;
Μα φυσικά γιατί αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Όχι μόνο είναι χαμηλό σε θερμίδες, με μόλις 123 θερμίδες τα 100 γρ., αλλά επιπλέον περιέχει 8 από τα απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που το κάνει ιδανικό υποκατάστατο πρωτεϊνούχων τροφών ζωικής προέλευσης με 14 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. Έχει αρκετά μικρή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με μόνο 1 γρ. ανά 100 γρ., είναι φτωχό σε χοληστερίνη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Για όλους αυτούς που υποστηρίζουν πως οι vegans δεν “παίρνουν” αρκετό ασβέστιο, να πούμε πως 115 γρ. τοφού παρέχουν το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, περιέχει ισοφλαβονοειδή, ουσίες που θεωρείται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή χαλκού, ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης πλούσια πηγή σεληνίου, που έχει αντιοξειδωτική δράση, σιδήρου και ψευδαργύρου. Για να μην τα πολυλογούμε, μία μερίδα τόφου των 75 γρ. περιέχει το 64% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού στα παραπάνω συστατικά. Σου λύσαμε την απορία;

spanaki-sote-me-tofou

Καλά όλα αυτά, αλλά πώς τρώγεται;
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που το δοκιμάζουν, σχηματίζουν πολύ κακή άποψη. Και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, οι περισσότεροι νομίζουν πως είναι τυρί και δεύτερον λίγοι γνωρίζουν πώς να το μαγειρέψουν σωστά.
Μπορεί να θυμίζει στην όψη και στον τρόπο παραγωγής του με τυρί, ωστόσο στη γεύση και στη χρήση του δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Για να σου δώσουμε να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται, φαντάσου το σαν ένα σφουγγάρι, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως γεύση και το οποίο απορροφά ό,τι γεύση “βρεθεί γύρω του”. Υπάρχουν δύο είδη τόφου, το silken το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για γλυκά, όπως κρέμες ζαχαροπλαστικής, τιραμισού και παγωτά και το firm ή extra firm, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για αλμυρά πιάτα, από σούπες μέχρι σάντουιτς. Σημαντικό είναι πριν το μαγειρέψεις να το τυλίξεις με μία πετσέτα και να βάλεις κάτι βαρύ από πάνω για να απομακρυνθούν τα περισσότερα υγρά. Στη συνέχεια μπορείς να το κόψεις σε φέτες ή κυβάκια και να το τηγανίσεις για να το βάλεις σε σάντουιτς ή να το θρυμματίσεις και να το μαγειρέψεις στο τηγάνι μαζί με σπανάκι, ντομάτα, κουρκουμά και πιπέρι για ένα λαχταριστό πρωινό που θυμίζει αβγά στραπατσάδα. Για ένα πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο, κόψε το τόφου σε κυβάκια, μαρινάρισέ το για μερικά λεπτά σε ένα μείγμα από ταχίνι και γλυκιά τσίλι σος και ψήστο στο φούρνο στους 175 βαθμούς μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα και στις δύο πλευρές. Θα αποκτήσει μια υπέροχη κρούστα, ενώ η γλυκιά και πικάντική του γεύση προστάζει μια απλή και ήπια συνοδεία, όπως ρύζι ή ψητά λαχανικά. Κάνε τις παραπάνω συνταγές και βάζουμε στοίχημα πως θα αλλάξεις γνώμη για το τόφου!

Πού μπορώ να το βρω;
Μπορείς να το βρεις σε καταστήματα με βιολογικά ή χορτοφαγικά προϊόντα, αλλά φρόντισε στη συσκευασία να αναγράφεται η ένδειξη πως είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας, καθώς διαφορετικά, ενδέχεται να είναι μεταλλαγμένο και να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σου.