Τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις δυσανεξιών σε διάφορες τροφές ολοένα και αυξάνονται με τα συμπτώματα να είναι στις περισσότερες περιπτώσεις έντονα, κάτι που ουσιαστικά υποβάλλει την «αντίδραση» του οργανισμού σε συγκεκριμένα συστατικά τους. Πού οφείλεται όμως αυτό και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;

kopela-me-ponokefalo

Τα πιο κλασικά συμπτώματα της δυσανεξίας σε κάποια τροφή είναι φούσκωμα, πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιά, δύσπνοια, διάρροια, εξανθήματα κ.ά τα οποία μπορεί να είναι έντονα ή και πιο ήπιας μορφής. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις είναι έντονα γιατί πρόκειται ουσιαστικά για ενεργοποίηση συγκεκριμένων αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού προκειμένου η τροφή να αντιμετωπιστεί ως «εχθρική». Τα συστατικά αυτών των τροφών δεν απορροφώνται από τον οργανισμό και αν δεν παραλειφθούν από τη διατροφή, οι συνέπειες μπορεί να είναι δυσάρεστες με μακροχρόνιες -ή και μόνιμες βλάβες για τον οργανισμό σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις.

galaktokomika

Η αντιμετώπιση λοιπόν τέτοιου τύπου συμπτωμάτων πρέπει να είναι άμεση και το πρώτο βήμα είναι να επισκεφτείτε γιατρό που θα σάς υποβάλλει σε ένα τεστ για να σάς καθοδηγήσει στη συνέχεια σχετικά με το τι θα πρέπει να αποφεύγετε. Οι «συνήθεις ύποπτοι» σε περιπτώσεις τροφικής δυσανεξίας είναι η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα λόγω της χημικής επεξεργασίας που έχουν υποστεί, κονσερβοποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα όπως σάλτσες λόγω των συντηρητικών που περιέχουν, καφές, φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οι οποίες προκαλούν υπερδιέγερση του εντέρου όταν υπάρχει ευαισθησία.