Οι γιατροί προτείνουν την καθημερινή πρόσληψη 46γρ. πρωτεΐνης για τις γυναίκες και 56 για τους άνδρες. Πολλοί από εμάς καταναλώνουμε όμως πολύ μεγαλύτερη ποσότητα προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας στο γυμναστήριο. Και ενώ η πρωτεϊνική μας δίαιτα μπορεί να κάνει καλό στους μύες μας, μπορεί να είναι απίστευτα βλαβερή για την υγεία της καρδιάς μας, όπως υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation: Heart Failure της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας παρακολούθησαν την καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης 2441 μεσήλικων και ηλικιωμένων ανδρών για περίπου 22 χρόνια. Ανακάλυψαν ότι όσοι έτρωγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυτικής πρωτεΐνης παρουσίασαν 17% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Οι άνδρες που έτρωγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης εμφάνισαν 43% υψηλότερο κίνδυνο και όσοι έτρωγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης προερχόμενης από γαλακτοκομικά εμφάνισαν ένα 49% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης.

proteines_ANOIGMA

Γενικά, οι άνδρες με τη μεγαλύτερη συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν πολύ λιγότερη. Αλλά τι γίνεται με άλλες πλούσιες σε πρωτεΐνες πηγές, όπως τα ψάρια και τα αβγά; Παραδόξως η συγκεκριμένη μελέτη δεν βρήκε καμία σύνδεση μεταξύ της καρδιακής ανεπάρκειας και της κατανάλωσης αυτών των τροφών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα σχετικά με την κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης είναι μάλλον τυχαία, καθώς οι ίδιοι δεν βρήκαν άλλοι λογική εξήγηση και τα ποσοστά ήταν πραγματικά χαμηλά. Ωστόσο, οι άνδρες με μεγαλύτερη συνολική πρόσληψη πρωτεϊνών και συνεπώς υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων αποδείχθηκε ότι έχουν και υψηλότερο ΔΜΣ, υψηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων και χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η μελέτη θέτει αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο των αμινοξέων ορισμένων πρωτεϊνών στην προαγωγή της καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης αν και είναι βέβαιο πως τα αποτελέσματα είναι άξια προσοχής, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ομάδα συμμετεχόντων της μελέτης περιορίστηκε σε μεσήλικες και μεγαλύτερους άνδρες από τη Φινλανδία, έναν πληθυσμό με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου. Επιπλέον, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε πιο ποικίλους πληθυσμούς για να κατανοήσουν καλύτερα τη σύνδεση πρωτεΐνης και καρδιακής ανεπάρκειας.