Κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αβγού. Ευκαιρία, λοιπόν, σήμερα να τιμήσουμε το πολύτιμο αυτό υλικό, χωρίς το οποίο δεν θα υπήρχε καν ζωή. Αλλά ούτε γλυκιά ή αλμυρή απόλαυση. Από μόνο του στηρίζει ένα γεύμα, αλλά ξέρει να είναι και σιωπηρός πρωταγωνιστής μέσα σε χιλιάδες συνταγές, χωρίς να βγαίνει στη μαρκίζα. Χωρίς αυτό πώς θα δέναμε σάλτσες, κρέμες, πώς θα κάναμε κέικ και πίτες, σουφλέ και αβγολέμονα;

Στη μυθολογία, το σύμπαν γεννιέται μέσα από ένα αβγό, οι Στωικοί το ταύτισαν με τη φιλοσοφία τους, τα ορφικά μυστήρια το τύλιξαν με ένα φίδι στο συμβολισμό τους, στις παλιές θρησκείες συμβολίζει την Ανάσταση και το φως και, όταν οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν τη ζωή, αναπόφευκτα στράφηκαν στα μυστήρια του αβγού-ωαρίου. Το αβγό ανέκαθεν ασκούσε ένα ιδιαίτερο δέος στις πεποιθήσεις του λαού. Σπέρμα ζωντανό, σύμβολο της γονιμότητας των αγρών, ο αγρότης το θάβει στο χωράφι του να ξορκίσει την κακοτυχία, να ’χει καλή σοδειά.

Βραστό, σφιχτό, μελάτο, μπρουγιέ, ποσέ, ομελέτα, scrambled, τηγανητό, benedict, στραπατσάδα, χίλιοι τρόποι να κοινωνήσεις τη Δημιουργία, τη φιλοσοφική λίθο, τη σοφία της ζωής μέσα στο κέλυφος, να ενωθείς μέσω της πεπτικής οδού με τα μυστήρια της κοσμογονίας. Και με τις ευλογίες, πλέον, της σύγχρονης διατροφολογίας, η οποία μας επιβεβαιώνει πως το αβγό προστατεύει από τον καρκίνο, ενώ κάποιο λιπίδιο που περιέχει μειώνει την απορρόφηση της χοληστερόλης.

boiled.eggs

Το αγαπάμε γιατί…
* Περιέχει χολίνη, τη βιταμίνη που μας κάνει ευτυχισμένους, αφού βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης ή, αλλιώς, των ορμονών της ευτυχίας.
* Βρίσκεται στην πρώτη θέση με τις ποιοτικές πρωτεΐνες που απορροφώνται απόλυτα από τον οργανισμό.
* Βοηθά στο αδυνάτισμα γιατί σε χορταίνει με λίγες θερμίδες.
* Κάνει καλό στην όραση, δίνει ενέργεια και δυναμώνει τους μυς, αφού το ασπράδι περιέχει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.
* Είναι φθηνό και το βρίσκεις παντού!

Αλήθειες και μύθοι
* Ο κόκκινος κρόκος δεν σημαίνει ποιότητα ούτε φρεσκάδα. Απλά προδίδει την τροφή της κότας που όσο πιο πλούσια είναι σε καρετονοειδή τόσο πιο κίτρινο κάνει τον κρόκο.
* Ωστόσο, οι κότες ελευθέρας βοσκής που έχουν πρόσβαση σε περισσότερες τροφές κάνουν πιο κόκκινους κρόκους, κάτι που προδίδει την υγεία της κότας.
* Λευκά ή κόκκινα, δεν έχει σημασία. Τα λευκά τα κάνουν οι λευκές κότες, τα κόκκινα οι καφετιές.
* Τα μπαγιάτικα αβγά έχουν πιο σκουρόχρωμο ασπράδι, λαμπερό λευκό τα φρέσκα.
* Για να ξεχωρίσεις το φρέσκο αβγό, το βυθίζεις σε ένα μπολ με νερό: το ολόφρεσκο κάθεται οριζόντια στον πάτο. Το μίας εβδομάδας κάθεται μεν στον πάτο αλλά η πιο φαρδιά άκρη του ανυψώνεται ελαφρά. Το τριών εβδομάδων ακουμπά στον πάτο με τη μυτερή άκρη του ανασηκωμένη. Αυτό που επιπλέει στο νερό, το πετάμε! Δείτε και εδώ πώς να ξεχωρίσετε τα φρέσκα αβγά.
* Το αβγό θεωρείται φρέσκο και 28 μέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής του αν συντηρηθεί στο ψυγείο.

shutterstock_144238354

Για να ξεχωρίσουμε το καλό αβγό στην αγορά
Τα βιολογικά αβγά έχουν στη συσκευασία τους κωδικό που ξεκινά από «0», τα ελευθέρας βοσκής κωδικό που ξεκινά από «1» και τα συμβατικά από «3».

Πόσα αβγά μπορούμε να φάμε;
Αν δεν έχετε χοληστερίνη, 1 έως 2 αβγά καθημερινά, ενώ αν έχετε χοληστερίνη, 2 με 4 την εβδομάδα, κατά προτίμηση μαγειρεμένα χωρίς πολύ λάδι ή βούτυρο. Τα βιολογικά δεν έχουν ορμόνες και χημικά και είναι πιο πλούσια σε Ω3 λιπαρά.