Λαχανοσαλάτα, λαχανόρυζο και λαχανοντολμάδες, 3 λόγοι για να αγαπάμε το λάχανο. Και για όσους λένε σιγά τα λάχανα, δείτε 5 ακόμη λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας.

Το λάχανο, που ανήκει στη γνωστή οικογένεια των σταυρανθών μαζί με το κουνουπίδι και το μπρόκολο, κάνει μεγάλη καριέρα στην κουζίνα καθώς γίνεται με την ίδια ευκολία σαλάτα, τουρσί, συνοδευτικό και κυρίως πιάτο. Τώρα ειδικά που είναι στην εποχή του και δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο μας, είναι ευκαιρία να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

shutterstock_226670488

1. Εξαιρετική πηγή βιταμινών. Λαχανικό χωρίς βιταμίνες γίνεται; Έτσι και το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Β και K. Επιπλέον, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέως, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου, μαγγανίου και μαγνησίου.

2. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Πέρα από τα παραπάνω ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά, το λάχανο περιέχει και φυτοχημικές ουσίες που εμποδίζουν την εκφύλιση των κυττάρων του σώματος και παράλληλα, βοηθούν στην επιδιόρθωση τους εμποδίζοντας την ανάπτυξη μορφών που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικά κύτταρα.

3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το κάλιο ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, συνεπώς η κατανάλωση του λάχανου που είναι καλή πηγή καλίου ενδείκνυται για όσους θέλουν να διατηρήσουν την πίεση τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

4. Ιδανικό για δίαιτα. Από τις πιο σωστές κινήσεις όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος είναι να γεμίζει το πιάτο του κυρίως με σαλάτα. Η σαλάτα λάχανο είναι από τις καλύτερες επιλογές, μιας και περιέχει ελάχιστες θερμίδες -μόλις 25 ανά 100γρ.

5. Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της μέθης. Ήπιες 2-3 ποτηράκια παραπάνω; Πριν ζητήσεις να σου φτιάξουν σκέτο καφέ, ζήτα λίγο ωμό λάχανο και τα συμπτώματα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα πάνε περίπατο.

shutterstock_234210022

Τα είδη του λάχανου
Ίσως το ξέρεις ήδη, αλλά το άσπρο και το κόκκινο (ή μοβ εάν το προτιμάς) δεν είναι τα μόνα είδη λάχανου που υπάρχουν. Συγκεκριμένα 6 είναι οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες του:

Άσπρο λάχανο. Το πιο συνηθισμένο λάχανο που συναντάμε πάντα στα ράφια του μανάβη, με λευκό χρώμα και σφιχτοδεμένα φύλλα.

Κόκκινο λάχανο. Επίσης πολύ διαδεδομένη ποικιλία, είναι συνήθως μικρότερο από το λευκό και έχει πιο σκληρά φύλλα.

Πράσινο λάχανο. Όπως μαρτυρά και το όνομά του τα φύλλα του έχουν πράσινο χρώμα, ενώ δεν είναι τόσο σφιχτά ενωμένα μεταξύ τους όπως στα υπόλοιπα λάχανα.

Λάχανο Σαβόι. Χαρακτηρίζεται από τα μη λεία φύλλα του που κάνουν κυματισμούς στην επιφάνειά τους, γι αυτό και ονομάζεται και σγουρό λάχανο.

Κινέζικο λάχανο. Το new entry του είδους εμφανίζεται σε μανάβικα και super markets τα τελευταία χρόνια. Με την πρώτη ματιά θυμίζει λίγο μαρούλι, έτσι όπως αναπτύσσονται τα φύλλα του, τα οποία είναι ανοιχτού πράσινου χρώματος και ελαφρώς σγουρά.

Λαχανάκια Βρυξελλών. Ένα πολύ νόστιμο χειμερινό λαχανικό σε πολύ μικρό μέγεθος. Έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα, αλλά τα προτιμάμε όταν τα φύλλα τους αρχίζουν να κιτρινίζουν.

Αγορά & Συντήρηση
Προτιμάμε πάντα το λάχανο με έντονο και ζωηρό χρώμα και σκληρά φύλλα, που δεν έχει πολλά χτυπήματα. Στο λάχανο μετράει και το βάρος γι’ αυτό προτιμάμε το πιο βαρύ, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι “κούφιο” στο εσωτερικό. Πριν το καταναλώσουμε αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και πλένουμε καλά τα φύλλα που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε. Όσο για τη συντήρησή του; Χειμερινό λαχανικό είναι, αγαπάει το κρύο και ειδικά το κρύο του ψυγείου, ενώ έχει μεγάλη ανθεκτικότητα και διατηρείται για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά.

shutterstock_126237323

Τι φτιάχνουμε με λάχανο
Λαχανοσαλάτα, λαχανόρυζο και λαχανοντολμάδες είναι οι must συνταγές! Ειδικά με τη λαχανοσαλάτα μπορούμε να “παίξουμε”, συνδυάζοντας άσπρο και κόκκινο λάχανο και προσθέτοντας καρότα, μαρούλια, ξηρούς καρπούς και γευστικά dressing, δημιουργώντας διαφορετική σαλάτα κάθε φορά. Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ωραία πρόταση για ζεστή σαλάτα, γίνονται όμως και ωραιότατο ογκρατέν. Τέλος, το λάχανο γίνεται και συνοδευτικό για κρέας, γέμιση σε πίτα και φυσικά τουρσί, ο καλύτερος μεζές για μπύρα!

Δείτε 6 απολαυστικές συνταγές με λάχανο:

Σαλάτα με κόκκινο λάχανο, σύκο και καρύδια

Λαχανοσαλάτα με μήλο

Λαχανοντολμάδες αβγολέμονο

Λαχανάκια Βρυξελλών ογκρατέν

Χοιρινό κοκκινιστό με λάχανο και φέτα

Λαχανόπιτα Ηπειρώτικη